Zorgeloos genieten van lelies

De lelie staat ook deze week nog steeds met stip aangeduid in de Bloemenagenda. De sierlijke bloem is befaamd om haar kleur, geur en elegantie. Toch ontnemen mensen zich soms het plezier van lelies uit angst voor stuifmeelvlekken of omdat ze de kenmerkende zoete leliegeur niet kunnen verdragen. Lees hier hoe u als bloemist daar kan op inspelen. 

Geurloos

Het zeemzoete parfum van lelies weet velen te bekoren, maar er zijn ook mensen die de geur niet kunnen verdragen, terwijl ze de bloemen net wel mooi vinden. Voor die mensen bestaat er een assortiment van geurloze lelies, die zijn ontstaan door verschillende soorten te kruisen. Maar welke lelies zijn dan precies geurloos? Er bestaan drie soorten lelies: de Aziatische lelie, de Longiflorum lelie en de Oriëntal lelie. De geurloze lelies behoren tot de Aziatische groep. De Aziatische lelies zijn te herkennen aan de vrij fijne bloemen in de meest uiteenlopende kleuren en kleurcombinaties.

Dubbele bloemen, dubbel voordeel

Zowel in de Aziatische groep als in de Oriëntal reeks bestaan varianten die in plaats van 6 wel 12, 18 of 24 bloemblaadjes hebben. Het bijzondere is dat dubbelbloemige lelies geen stuifmeel hebben. Dat betekent dus een dubbel voordeel: geen geur en geen stuifmeelvlekken.

Eerste hulp bij stuifmeelvlekken

Het eeuwenoude gezegde luidt: “Voorkomen is beter dan genezen.” Om stuifmeelvlekken te voorkomen kun je drie dingen doen: Lelies zonder stuifmeel (ver)kopen, de meeldraden wegknippen of het stuifmeel sprayen met haarlak. Wanneer jij of je klant toch met een vlek op je kleding, bank of vloerbedekking te maken krijgt, mag je vooral niet beginnen wrijven. Ook de vlek proberen schoonpoetsen met een natte doek is uit den boze. Daar gaat het stuifmeel juist dieper in de stof doordringen. Je kunt de vlek verwijderen door te blazen, een droge borstel te gebruiken, de vlek in de zon te laten drogen of met een plakbandje over het stuifmeel heen te gaan.

Zo lang mogelijk genieten

Laat je klant zo lang mogelijk genieten van zijn/haar geurloze of stuifmeelloze lelies! Snijd de steel twee tot drie centimeter schuin af en haal het blad onderaan de steel dat in het water komt te staan weg. Geef ook zeker deze tips mee aan de consument om de levensduur van het boeket te verlengen: Maak de vaas goed schoon en vul deze met schoon water. De lelies zullen stralen!

Foto’s: www.ibulb.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.