Zorg voor creatieve kracht

Architectuur en instore communicatie (Deel 2)

Je architectuur is óók een creatief marketinginstrument. Ze zorgt ervoor dat je bloemenzaak geen karakterloze shop wordt. Wel dat je klanten zich eventjes in Parijs wanen. Ze zorgt er ook voor dat je winkel een echt paradijs is. En geen saaie loods met eindeloze rekken. 

En ook voor je zakelijke dienstverlening geldt dat principe. Want wat heb je te winnen bij een koele en zakelijke kantooromgeving? Zou je niet beter voor een warme en persoonlijke aanpak kiezen?

Ook de presentatie van je producten in de winkel speelt een grote rol. Wist je dat de meeste aankoopbeslissingen daar pas écht genomen worden? Je moet daar dus het verschil maken. Zeker als je product ook via een dealer aan de man wordt gebracht en de concurrentie gewoon naast je in het rek ligt. Denk gerust heel creatief: unieke toonbank- of winkeldisplays, aangepaste winkelrekken, een aparte toonbank, folderhouders, posters, ­affiches, wapperende vlaggen, … alles wat de aandacht van de consument op jouw product vestigt.

Outdoor communicatie of buitenreclame

Buitenreclame verzamelt alle communicatievormen op gevels, borden, trams, autobussen en panelen langs de weg. Dat is dus véél meer dan de klassieke vier- bij-vijf-meteraffiche. Net daarom verliest de term affichage ook steeds meer terrein en praat ik liever over buitenreclame.

Te duur, zeg je? Niet noodzakelijk! Begin bijvoorbeeld bij je wagen of je wagenpark. Belettering op je bedrijfswagens kost écht geen handenvol geld, maar heeft wél een mooi effect. Want altijd en overal waar jij en je medewerkers zijn, gaat je bedrijf mee. Zo ben je permanent in het straatbeeld aanwezig. Denk trouwens goed na over wat je precies op je autoruiten kleeft: je logo zegt niet altijd genoeg. Maar goedkope witte kleefletters geven dan weer een heel goedkoop beeld.

Heb je een winkel of bedrijf langs een drukke weg? Gebruik je gebouw dan als reclamebord. Hang een aluminium frame tegen een stuk blinde muur en span er een reuzegrote affiche tussen. Met spots die je boodschap ook na valavond in het licht zetten. Vooral voor starters in uw sector is dit ideaal om extra naamsbekendheid te creëren. Vergeet niet dat hiervoor soms een bouwaanvraag nodig is.

Nog creatiever? Dan tover je de hele etalage van je winkel toch gewoon om in een reusachtige touchscreen! Voorbijgangers die je etalage aanraken, krijgen meteen informatie over producten en diensten. Waarom niet van een geanimeerde verkoper? Wedden dat het voor je etalage drummen wordt?

Terwijl ik dit schrijf, worden ongetwijfeld nieuwe buitenreclametechnieken ontwikkeld, die nog interactiever en creatiever zijn dan wat hierboven staat. Bestudeer die nieuwigheden en vraag je af hoe ze je bedrijf een boost kunnen geven. Je hebt ze niet allemaal nodig. Alleen die ene vondst die je start-up vleugels geeft.

Gadgets

Gadgets zijn een aparte vorm van buitenreclame. In plaats van één groot medium met je boodschap, kies je voor honderden kleine dragers. Balpennen, t-shirts, petten, bodywarmers, regenjassen, fluovestjes, … alles wat je naam en logo draagt, is een reclamebord. Het helpt je naamsbekendheid verankeren en zorgt ervoor dat mensen af en toe nog eens aan je denken. Dat geldt ook voor het duurdere broertje van de gadget: het ­relatiegeschenk. Dat geef je weg aan trouwe klanten bij een speciale gelegenheid. Wees niet te gierig: je wilt dat je contacten je geschenk ook echt gebruiken. Anders ziet niemand die mooie paraplu in jouw bedrijfskleur en met jouw logo ooit écht.

Lees ook het vorige artikel over huisstijl, teksten en fotografie. In het volgende artikel gaan we verder in op zintuigmarketing voor reële en virtuele winkels.

Peter Desmyttere – www.desmyttere.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.