Zo vader, zo zoon: bloemenzaak ‘The 4 Seasons’

Bloemenzaak ‘The 4 Seasons’ verhuisde begin september, na 25 jaar, naar het stadscentrum van Tongeren. Dat het succes zulke proporties zou aannemen, had zaakvoerder Sven Hansen in zijn stoutste dromen niet verwacht. “Mijn vader en ik zijn een heel hecht team.”

Advertising

Tongeren – gekend om zijn antiekmarkt op zondag en het Gallo-Romeins Museum – is een mooie stad met heel wat historische panden. Ook al is bloemist Sven Hansen niet afkomstig van Tongeren, hij is heel fier op de stad waar hij al zo lang werkt. “Weet je? Eigenlijk is Tongeren de eerste stad van België, dankzij zijn Romeinse verleden.”

In de hoofdwinkelstraat – de Maastrichterstraat – staan fraaie gebouwen. Tijdens ons bezoek wordt één van de overgebleven Kanunnikenhuizen – het geboortehuis van Het Belang van Limburg –  gerestaureerd. De vierkante toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek torent boven de huizen uit. In het midden van de Grote Markt staat het standbeeld van Ambiorix te glimmen.

Papegaai

Sinds 7 september heeft Sven Hansen met bloemenzaak ‘The 4 Seasons’ zijn intrek genomen in het nieuwe pand. De opening betekende een ware overrompeling. De verhuis was twee maanden voordien via Facebook aangekondigd.

Waaraan Sven dit succes dankt, is ons meteen duidelijk als we de winkel binnenstappen. De uitgestalde planten en rekjes op het voetpad wakkeren onze nieuwsgierigheid aan. Het enthousiasme wordt meteen gevoed door de kleurenpracht van het uitgestalde assortiment snijbloemen. Wat een zee van kleuren!

Bovendien staan de bloemen uitgestald voor een muur die beschilderd is met een reuzegrote papegaai te midden van een jungle van groene bladeren. Telkens er bloemen verkocht zijn, geeft de muur een stukje meer prijs van de kleurrijk geschilderde papegaai. Het is het werk van de graffitikunstenaar Billie Broekmans, artiestennaam Aces.XQZ. “Hij is toevallig ook mijn neef. Ik had hem gevraagd om iets te doen met deze muur. Aan de hand van enkele foto’s suggereerde ik om eventueel ook een vlinder of een kleine kolibrie te schilderen. Het was wel even schrikken toen ik achteraf binnenkwam en die papegaai me met zijn pientere ogen en grote snavel aanstaarde.”

 

“Ik werk niet langer op automatische piloot. Ik moet nu alles opnieuw bedenken.”  — Zaakvoerder Sven Hansen

 

Blikvangers

De muurschildering doet intussen zijn werk en lokt veel nieuwsgierigen naar binnen waaronder ook veel toeristen die maar wat graag een foto willen nemen. In de keuken tekende de kunstenaar het profiel van een man die aan het sproeien is. In zijn hand houdt hij echter geen spuitbus vast maar een brandblusapparaat.

Opvallend is ook de meterslange toog die gemaakt is uit ‘Scrapwood’. Het hout is afkomstig van boothuisjes en strandhutten in Bali. Het hout wordt naar hier getransporteerd en verwerkt tot panelen. De vele kleurschakeringen en doorleefde patina van het hout verwijzen naar de huisjes. Wat zou het mooi zijn indien we hun geschiedenis en verhalen konden achterhalen…

Het werkblad is gemaakt van grote tegels en onderaan wordt het meubel uitgelijnd door een groene ledverlichting. De toog is volledig op maat gemaakt. Omdat Sven al zo lang in het vak zit, bezit het meubel ook alle functies die nodig zijn. Zo is er een gootje aan het werkblad om het water op te vangen en is er achteraan ruimte voor het groenafval en een stel praktische laden. Over het kleinste detail is nagedacht.

 

Industriële toets

Naast de blikvangers – muurschildering en toog – gaat mijn aandacht naar de industrieel geïnspireerde elementen zoals een stel kloeke, antieke lampen. Het zijn oude Russische bunkerlampen die Sven op de antiekmarkt op de kop kon tikken.

Een kleine ruimte – waarin de keuken is ondergebracht – is afgescheiden van de verkoopruimte. De afscheiding doet industrieel aan met een moderne look. Het is geïnspireerd op het systeem van de typisch Vlaamse druivenserres. De glazen wand – gevat in een met stopverf geschilderde lijst – is opgebouwd uit aparte glazen plaatjes. Elk plaatje rust op het vorige, door middel van een stel haakjes.

Vierde generatie

Sven huurde het winkelpand casco. Er waren geen wanden, plafond, vloer, elektriciteit of verwarming. “We hebben vanaf nul alles zelf gedaan. We hebben een nieuwe vloer gelegd samen met een vloerder, wanden geplaatst en de verlichting. Ik ben superfier op het eindresultaat.”

Sven is niet alleen creatief maar ook erg handig. Daar zit natuurlijk zijn opleiding elektromechanica voor iets tussen. Maar hoe schopt iemand het met deze achtergrond tot succesvol bloemist?

“Ik ben de vierde generatie. Mijn overgrootvader, grootvader en vader zaten ook in de planten. Het zit diep in de genen. Mijn vader heeft dertig jaren de markten gedaan met bloemen en planten. Op een bepaald moment is hij met een tuincentrum begonnen. Ik was 17 jaar en studeerde elektromechanica. Dat deed ik ook wel graag maar uiteindelijk ben ik opgegroeid tussen de bloemen en planten.”

“Het tuincentrum werd te groot en toen ben ik samen met mijn vader een bloemenwinkel gestart in Tongeren. We vonden een oud pand, een pizzeria met de naam ‘4 Stagioni’ (de 4 seizoenen, nvdr). Je voelt de link naar onze naam al komen. Uiteindelijk werd het toch een ander pand maar de naam ‘The 4 Seasons’ was al langer beslist.”

Vader Jeff en zoon Sven Hansen ©Fleur Magazine/Joris Luyten

Duizend plannen

“De winkel heeft grote etalages. Ik denk dat ik ideeën heb voor twintig jaar om deze vensters te etaleren. Het vuur voor de zaak is weer gaan branden. Na zoveel jaren begin je meer en meer in herhaling te vallen en je speelt op automatische piloot. Nu moet ik weer alles opnieuw bedenken. Door die nieuwe drive, heeft de winkel een andere insteek gekregen.”

“Mijn ouders wil ik graag bedanken voor wat ik kan doen. Het voelt alsof ik de zaak heb gekregen, ook al heb ik ze mee opgericht. Samen met mijn vader heb ik heel wat wilde waters doorzwommen. We zijn een heel hecht team. Nu nog altijd – na 25 jaar – zeggen mensen in Tongeren ‘Bloemen Jeff’ en noemen ze me vaak Jeff in plaats van Sven.”


Tekst: Ingrid Allaerts
Foto’s: Joris Luyten

 

Één reactie over “Zo vader, zo zoon: bloemenzaak ‘The 4 Seasons’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: