Zintuigmarketing, een ideaal middel om je te differentiëren

DSC_0549Traditionele marketing versus zintuigmarketing

De laatste decennia merken we een enorme opkomst van zintuiglijke marketing. Bij zintuiglijke marketing worden de zintuigen van de consument geprikkeld om zo waarde te creëren en de consument te bereiken en te beïnvloeden. Er wordt getracht een gedrag bij de consument uit te lokken, niet meer enkel door traditionele marketingmiddelen zoals promoties en advertenties, maar ook door het gehoor, de geur en andere zintuigen van de consument aan te spreken. Zintuiglijke marketing heeft om verschillende redenen aan belang gewonnen bij de marketeers.

De zintuigen spreken in de taal van emoties en niet in woorden. Ratio leidt tot conclusies, waar emoties leiden tot actie. De zintuigen vormen de snelweg naar die emoties!

Een mogelijkheid tot differentiatie

Het is voor bedrijven, winkels en merken steeds moeilijker om zich te differentiëren van concurrenten omdat de producten en hun prijs vaak bijna identiek zijn. Via het prikkelen van de zintuigen is het mogelijk om een competitief voordeel te creëren.

Een andere reden waarom het gebruik van zintuiglijke marketing zeer belangrijk blijkt, is dat zintuigen een invloed hebben op de emoties van de mens. Ze sturen onze gevoelens en stemming en hebben zo een invloed op ons gedrag. Een prikkel uit de omgeving veroorzaakt een evaluatie bij de consument waardoor hij reageert met toenaderings- of vermijdingsgedrag.

Van rationeel besluit naar emotioneel besluit

Consumenten zijn de laatste jaren geen rationele besluitnemers meer. Ze beslissen aankopen vaak met hun gevoel, en zoals al eerder gezegd worden gevoelens gestuurd door de zintuigen. Winkels moeten communiceren op een multisensoriële manier om zo een emotionele band tussen hun product en de consument en een duurzaam en bekend merk te creëren.

Kleur beïnvloedt het aantrekkelijk vinden van zaken

Ongeveer 83 % van de marketingcommunicatie spreekt enkel één zintuig aan, namelijk het zicht. We evalueren en begrijpen de wereld ook voornamelijk met onze ogen, daarom is het zicht een belangrijk zintuig voor de marketeers. Vooral via kleur is er de mogelijkheid om consumenten te beïnvloeden. Kleur brengt een emotionele reactie teweeg bij de mens en kan zo de stemming van een persoon bepalen. Onderzoeken hebben aan het licht gebracht dat kleur vooral een invloed heeft op het aantrekkelijk vinden van zaken. Vaak roepen kleuren ook associaties op. Het is dus belangrijk goed na te denken welke kleur het beste past bij een product of zaak. Ook lichteffecten kunnen in een bloemenzaak een belangrijke rol spelen.

Geur creëert een bepaalde sfeer

Geur is ook een zeer belangrijk zintuig, aangezien we bij elke ademhaling ruiken. Onderzoeken over de invloed van geur hebben aangetoond dat geur vele invloeden heeft. Geur heeft een invloed op toenaderings-/vermijdingsgedrag, de stemming, de cognitieve inspanning van de consument en de evaluatie. Geur kan ook gebruikt worden om een bepaalde sfeer te creëren.

In de bloemenzaak kunnen geurzakjes de geur van bloemen verder versterken. Voor een frisse bloemengeur ga je speciaal naar een bloemenzaak.

De invloed van muziek is bij gehoor van het grootste belang

De meeste onderzoeken naar de invloed van een bepaald zintuig zijn gericht op het gehoor. Vooral de invloed van muziek is onderzocht. Muziek beïnvloedt het gedrag door haar invloed op informatieverwerking, emotionele en psychologische veranderingen en stemming. De invloed van muziek manifesteert zich vooral in het koopgedrag, de tijd in de winkel, de snelheid van consumeren en de perceptie van de consument over een bepaalde zaak of product.

Bloemen proeven en smaakervaringen

Over de invloed van het zintuig ‘smaak’ op het vlak van marketing is nog maar weinig geweten. De meeste onderzoeken gaan over voedselproducten. Maar ook andere zaken zouden kunnen gebruikmaken van de invloed van dit zintuig. Door mensen namelijk een hapje of een drankje aan te bieden, speelt men in op het genieten, wat steeds belangrijker wordt gevonden door de consument. Belangrijk in onze sector zijn ook eetbare planten en bloemen. Of linken tussen patisserie en bloemen door bloementaarten of cupcakes. En waarom met de feestdagen geen glaasje schuimwijn aanbieden in de kelk van een Nepenthes bloem?

Om het zintuig ‘tast’ een rol te laten spelen in de marketing, is het vooral belangrijk om de consumenten de mogelijkheid te bieden om het product voor de aankoop te kunnen aanraken. Hierdoor krijgen ze meer informatie en kunnen ze betere beslissingen nemen. Sommige planten en bloemen lenen zich uitstekend om betast te worden. Geef ze een bijzondere plek in je zaak.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.