Zantedeschia als potplant

Dat Zantedeschia een prima snijbloem is hoeven we de professionele florist niet meer uit te leggen. Meer recent heeft deze prachtige bloem ook opgang gemaakt als potplant, solitair of in plantenarrangementen.

Het zijn de verschillende hybriden van deze Zuid-Afrikaanse plant, met kleuren die gaan van zuiver wit tot purperzwart, met alles wat ertussen zit behalve blauw, die populair zijn. Zelfs de bladeren bieden keuze: egaal groen of wit gevlekt.

Zantedeschia zijn knollen en daar moet je rekening mee houden. Zorg in de pot voor een goede drainagelaag, bijvoorbeeld door een laag geëxpandeerde kleikorrels. Let er ook op dat de bol op de correcte wijze wordt georiënteerd, dus met de uitloper (groeipunt) naar boven. Plaats op een zonnige plek in de tuin.

Voor gebruik in plantenarrangementen is normale potgrond goed. Zet de planten licht en redelijk warm, 12 tot 25 °C. Twee keer per week water geven met een beetje plantenvoeding. Oude schutbladen – zijnde de gekleurde bekers rond de eigenlijke bloeiwijze – kunnen groen worden. Die kan je gerust laten zitten. Enkel als ze bruin worden haal je ze weg. Gaan de bladeren hangen, dan vraagt de plant om water. Als de bloei voorbij is, na drie tot acht weken, stop je met water geven en bewaar je de plant op een koele, vorstvrije plek. In het voorjaar breng je hem terug tot groei en bloei door hem opnieuw warm te zetten en water te geven. Bij te veel water zie je druppelvorming aan de tippen van de kelk. Dit verschijnsel noemt men guttatie en is op zicht niet gevaarlijk maar geeft aanwijzing om wat minder water te geven. Let wel dat Zantedeschia in de natuur van Zuid-Afrika een voorkeur heeft voor natte plekken.Dus nooit laten uitdrogen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.