Wurging, zuurbad of verstikking: bekijk de horror achter vleesetende planten

Een gruwelijke dood staat ze te wachten… De vlieg, mug of spin die ten prooi valt aan een vleesetende plant. Waarschuwing: niet voor gevoelige kijkers!

Vleesetende planten zijn superpopulair en bovendien nog eens megahandig ook om je deze zomer te ontdoen van die vervelende muggen, vliegen en wespen waar je anders toch maar hoorndol van wordt. Zonder vliegenmepper, zonder elektrische raket! Dodelijk verleidelijk. Neem dat maar letterlijk.

Moordenaar: VENUSVLIEGENVANGER

Moord: Slachtoffer levend opeten

Deze bekende vleesetende plant uit de zonnedauwfamilie heeft weinig compassie met vliegende stoorzenders. Eerst windt hij ze probleemloos om zijn vinger met diens zoete nectar en bloedrode bekje. Eens de indringer tweemaal binnen 20 seconden de voelhaartjes (tandjes) beroert, klapt zijn bek genadeloos dicht. De rest is geschiedenis.

De venusvliegenvanger (of venusvliegenval) verteert het insect tergend traag met een afscheidingsvloeistof (hij kan er wel 10 dagen van smullen). Zo snoept hij een paar maal, tot hij afsterft en er weer nieuwe bladeren aangroeien die soms witte bloempjes opleveren. 

GOOD TO KNOW

Plaag hem niet, zelfs niet met een stukje vlees. Eens dichtgeklapt, heeft de venusvliegenvanger veel energie nodig om weer te rebooten. Bovendien klapt hij in zijn leven maar een zestal keer dicht.Zet hem in het zonnetje, in lichtvochtige grond. Op leidingwater is hij niet tuk, tenzij gekookt en afgekoeld. Regenwater en gedestilleerd water drinkt hij ook. Bruine blaadjes snoei je weg. Geef hij geen teken van leven meer: geen paniek, hij is niet dood. Hij vertoeft alleen maar in winterslaap. Dat hij ook vingers lust, is een fabeltje. Oef!


Moordenaar: TROMPETBEKERPLANT

Moord: In zuurbad oplossen

Nog zo’n killer die over lijken gaat. Eens de genodigde gast zich in de glinsterende kelk verlekkert aan druppeltjes nectar, is er no way back. De klep gaat dicht terwijl de wanden van de Sarracenia of trompetbekerplant fungeren als glijbaan. De blije bromvlieg eindigt zo als bedrogen brompot. Meer bloederige details? Wel, hij wordt nog in een zuurbad opgelost ook. Wie zie daar weer dat schoonheid bedriegt? 


Moordenaar: ZONNEDAUW

Moord: Wurging

De Drosera of zonnedauw is het broertje van de venusvliegenvanger. Kom je bij hem op bezoek, word je genadeloos… gewurgd. De zonnedauw bezit kleverige blaadjes die ontzettend aantrekkelijk zijn voor vliegende insecten. Eens geland blijven ze vastkleven, waarna ze met tentakeltjes toegedekt worden. Een driest lot is hen dan beschoren: ze kunnen niet meer weg, worden gewurgd, waarna de zonnedauw de sappen uit het insect zal zuigen. 


Moordenaar: TROPISCHE BEKERPLANT

Moord: Verdrinking

Als schoonheid een naam heeft, komt deze predator aardig in de buurt. Met zijn majestueuze en sierlijke vangbeker betovert de Nepenthes of tropische bekerplant ogenblikkelijk elke voorbijganger. Bedwelmd door zoveel gratie steekt de nieuwsgierige bezoeker er zijn neus binnen, dringt dieper door naar de bodem, waar hij binnen de kortste keren ten prooi valt aan de kleverige siroop. Terwijl de tropische bekerplant alweer wacht op zijn volgend slachtoffer, ondergaat de infiltrant een gruwelijke verdrinkingsdood…


Wat staat er op het menu ?

fruitvliegjes

***

muggen

***

vliegen

*** 

bijen

***

wespen

***

spinnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.