Woonplanten van de maand maart: witte geurende planten

Geurende planten?
Gardenia, Jasminum (jasmijn) en Stephanotis bloeien met prachtige witte bloemen en hebben stuk voor stuk een onweerstaanbare geur. Dat is een belangrijke koopprikkel voor de consument. Het komt vaak voor dat mensen aan een bloeiende plant ruiken met een bepaalde geurverwachting. Gardenia, Jasmijn en Stephanotis maken die verwachting helemaal waar. Presenteer ze bij elkaar om het geureffect te versterken.

Herkomst en productie = storytelling

Gardenia groeit in Azië in onder andere Zuid-China, India, Vietnam en Japan. De plant is vernoemd naar de Schotse botanicus Dr. Garden. Gardeniabloemen werden vroeger vaak als knoopgatsbloem gebruikt. Witte Gardenia is het symbool van geheime liefde en een compliment aan iemands schoonheid. In het westen staat de plant symbool voor vreugde, vrede en spiritualiteit.Jasmijn komt van oorsprong uit het Himalaya gebergte en de gematigde streken van China. In veel culturen wordt jasmijn beschouwd als nationale bloem en de plant heeft vele plaatselijke bijnamen, zoals de Maagd van Orléans, De Schone van India en de Duce di Toscane.Stephanotis komt van oorsprong uit Madagascar. Met zijn groene glanzende bladeren en geurende, wasachtige, zuiver witte buisvormige bloemen is deze klim- en slingerplant een van de klassiekers in het assortiment. De bloemen van de plant worden veel in klassiek en modern bruidswerk gebruikt. De volksnaam is dan ook bruidsbloem.

Verzorgingstips voor consumenten

Licht, maar niet in de felle zon.  Gardenia en jasmijn kunnen ook in de tuin of op het terras, in vorstvrije periodes. Laat de kluit niet uitdrogen, maar voorkom een voetbad.
Uitgebloeide bloemen regelmatig weghalen, eenmaal per twee weken de planten voorzien van plantenvoeding.
Geef Gardenia en Stephanotis een koele rustperiode (±12°C) in de lichtarme maanden, minder water en geen voeding. In het voorjaar zullen er zich dan weer nieuwe knoppen ontwikkelen, als de daglengte langer dan 12 uur is. Alleen jasmijn bloeit juist bij lagere temperaturen, ook zo rond 12°C.

Verkoop- en presenteertips voor witte geurende planten 

Denk aan samenwerking met collega-middenstanders: producten en promotiemateriaal uitwisselen met de drogist of parfumerie kan op een leuke manier extra aandacht opleveren
Ga creatief om met de ranken van jasmijn en Stephanotis. Als u het boogje of rekje verwijdert, kunnen deze planten ook worden ingezet op schalen of als hangplant op zuilen of kasten: een heel hip en vernieuwde effect.

www.mooiwatbloemendoen.nl

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.