Wilder, puur bloemenconcept met oprecht verhaal

‘Wilder’ dat zijn Marijke Boesmans en Mayken Craenen, twee gelijkgestemde zielen en één knusse bloemenwinkel. ‘Wilder’ is geen klassieke zaak maar een eigenzinnig en creatief concept waarin bloemen de hoofdrol spelen. “Enkel bloemen werkt voor ons perfect want zo kunnen we een duidelijke focus leggen.”

Geen van beiden heeft een klassieke achtergrond als bloemist. Marijke bouwde een jarenlange ervaring op in het telen van bloemen. “Eigenlijk ben ik vooral als event florist begonnen. Ik heb een klassieke opleiding bij Syntra gevolgd maar ik heb nooit in een klassieke bloemenzaak gewerkt”, vertelt Marijke. Mayken heeft dan weer een grafische achtergrond en werkte jarenlang in bijberoep als onder meer fotografe en illustrator. “Zo heb ik de kans gehad om aan verschillende culturele projecten en events mee te werken. Door artistiek en creatief bezig te zijn hebben we alle twee een groot netwerk kunnen opbouwen. Dat heeft ons geïnspireerd om het helemaal op onze manier te gaan doen”, vertelt Mayken.

Advertising
 

Bloemen als rode draad

Op een bepaald ogenblik volgde Mayken een workshop veldboeketten schikken bij Marijke. Zo leerden de twee elkaar kennen. “De workshop was heel leuk. Eigenlijk was ik altijd al voor mijn eigen grafisch werk geïnspireerd door de kleuren en vormen van bloemen. In mijn collages doken regelmatig botanische fragmenten op. Bovendien volgden we elkaars werk. Op een bepaald moment hebben we dan toch afgesproken en de koppen bij elkaar gestoken. Toen hebben we beslist om samen te werken”, zegt Mayken.

In het begin werkten Marijke en Mayken samen aan verschillende losse projecten. “Op vraag van klanten organiseerden we bloemenmarkten op verplaatsing zoals in de hal van een grote kledingzaak. De opdrachten waren vooral evenementen en stylingopdrachten voor persbureaus. We misten een soort basis om op terug te vallen en een voorraad bloemen om van te vertrekken omdat we geen vaste werking of vaste plek hadden. Vaak kwamen deze opdrachten last-minute en lukte het niet om in die korte tijd de bloemen te bestellen. Ook omdat het om kleine bestellingen ging. Ergens in onze hoofden rijpte het plan om met een eigen winkel te starten.”

Charmant winkelpand

Toen een charmant pand in de Provinciestraat in Antwerpen te huur kwam, waren ze meteen verkocht. De eigenaar – een kunstenaar – gebruikte de benedenverdieping als opslagplaats. Een tweetal jaar geleden besloot hij deze ruimte te verhuren. Het interieur – een voormalig winkelpand – is zoveel mogelijk authentiek gebleven. Het grote raam met zwarte, houten onderverdelingen en mooie ronding aan de inkom trekt meteen de aandacht. Charmant is ook de authentieke tegelvloer, het plafond en de ruime hal waar de droogbloemen in sierlijke bussels en op kleurige rijtjes aan het plafond hangen. De toog is gemaakt van gerecupereerde tegeltjes die afkomstig zijn van het Brusselse Noordstation. De onderkant is voorzien van spiegels – een idee van Maykens vriend – waardoor het meubel lijkt te zweven.

“Veel mensen vinden dit geen evidente locatie. Voor ons is het dat wel. Het is de perfecte uitvalsbasis, ook voor onze fietskoerier die wekelijks de bestellingen aan huis brengt. Bovendien woont ons doelpubliek in deze buurt. De Provinciestraat is een druk gebruikte verbindingsweg. Iedereen in Antwerpen kent de straat en moet er wel eens passeren. We liggen ook vlak bij het Centraal Station. Mensen die een dagje komen shoppen, belanden achteraf vaak bij ons. En wie ons online gevonden heeft, komt ons hier opzoeken.”

Duurzaamheid

De invulling van de winkel verliep heel organisch. Zo is duurzaamheid voor hen geen trend waar ze op inspelen maar een deel van hun DNA. Die duurzaamheid wordt doorgetrokken in alles wat ze doen. “Enerzijds werken we in de lente en de zomer met een vers aanbod bloemen. Vorig jaar zijn we na lang zoeken een samenwerking gestart met bio-boerin Emma. Dit jaar hebben we volop ingezet op bio-bloemen. 50 à 60% kwam van haar. Daarnaast kopen we ook aan via de reguliere platforms maar dan enkel van Belgische en Nederlandse kwekers. We kijken ook naar het MPSA-duurzaamheidslabel. Vanaf de maand november werken we enkel met gedroogde bloemen die nu ook bijna allemaal van onze bio-boerin komen. Emma heeft een droogzolder waar ze de biologisch gekweekte bloemen natuurlijk kan drogen. Daarnaast drogen wij zelf het overschot aan bloemen in de zomer. Ondertussen zijn we heel bedreven geworden en kunnen we onze aankopen vrij goed inschatten. Veel restjes zijn er niet.”

Hebbedingen

Het kiezen voor duurzaamheid hebben Marijke en Mayken ook doorgetrokken in hun nevenaanbod. Zo zijn de kaarsen gemaakt van koolzaadolie en de zeepjes van natuurlijke ingrediënten. Het drukwerk gebeurt op ecologisch papier en het inpakpapier is een restje papier dat ze kregen van een drukkerij. De keramiek komt van lokale keramisten of is tweedehands vintage.

“De bedrijven waar we mee samenwerken zijn geen grote merken. We willen dat je hier dingen kan kopen die je elders niet vindt. We zien dat echt als een samenwerking. We vormen de tussenpersoon tussen de makers in een atelier en de klant.”

Mayken ontwerpt postkaarten. Vaak zijn het foto’s van dingen die ze samen hebben gemaakt. “Het is leuk om een paar keer per jaar door ons archief te struinen om daaruit enkele ontwerpen te selecteren en vast te leggen. Ik maak ook collages van oude natuur- en fotoboeken. We willen in de toekomst nog meer inzetten op dit soort eigen ontwerpen. Onze ‘Wilder Objects’ lijn willen we ook gaan verdelen in andere winkels”, vertelt Mayken.

Droogbloemen

De hype rond droogbloemen voelt voor Marijke en Mayken dubbel. “Enerzijds profiteren we van de hype want we moeten niets meer uitleggen. Anderzijds is de hele droogbloemsector niet bepaald duurzaam. Er zijn heel wat producten die chemisch behandeld en geverfd worden. Droogbloemen zijn nu zo aanwezig. Wij hopen dat mensen weten dat dit voor ons iets blijvend is. Als de hype overgewaaid is gaan wij nog altijd inzetten op droogbloemen in de wintermaanden”, stelt Marijke. 

“Het stoort mij ook dat droogbloemen als duurzaam gepromoot worden terwijl dat vaak niet zo is. Mensen hebben niet altijd door dat sommige droogbloemen geverfd zijn. Wij verkopen enkel pure droogbloemen”, voegt Mayken eraan toe.

“Kiezen voor duurzaamheid is niet iets waar wij de nadruk opleggen omdat het voor ons zo vanzelfsprekend is. Misschien moeten we dit wat meer verkondigen. We geven graag uitleg vanwaar onze bloemen komen. Dat was iets wat ik zelf miste als ik naar een bloemenzaak ging.”

Samenwerking

Marijke en Mayken vullen elkaar perfect aan. Mayken liep al jaren rond met het idee om iets voor zichzelf te beginnen en er dan volledig voor te gaan. Maar alleen ondernemen dat zag ze niet zitten. “Het leuke is dat we altijd graag dezelfde dingen willen, ook qua stijl. Dat is toch wel opmerkelijk. We hebben zeker een bepaalde stijl maar vooral, we hebben vaak zin in iets anders. Zo kennen de mensen ons. Het is elke week wat anders. De ene week kiezen we voor een rustig kleurenpalet om nadien met iets totaal anders uit te pakken door er een typische ‘Wilder’ twist aan te geven. Bij onze aankopen spelen we nooit op veilig. We verkopen geen typische veldboeketten en we gebruiken nooit bladgroen. We kiezen bewust voor iets wat we mooi vinden. We gebruiken nooit bladgroen, tenzij als volwaardige steel die echt een meerwaarde biedt aan het boeket. We houden ook heel erg van ouderwetse bloemen zoals chrysanten en anjers. Stiekem dromen we ervan om ooit zelf chrysanten te kweken.”

Het werken met droogbloemen is totaal iets anders dan werken met verse bloemen. “Onze dagen zien er heel anders uit in het seizoen van de droogbloemen. We kunnen onze opdrachten dan beter plannen omdat we niet onder tijdsdruk staan. Droogbloemen zijn zoveel fijner waardoor je veel meer bloemen nodig hebt om een boeket met hetzelfde volume te verkrijgen. Er zijn ook iets minder soorten waarmee je kan werken. Het is elke winter een uitdaging om nieuwe dingen te bedenken. We kijken telkens uit naar het moment dat er opnieuw verse bloemen zijn, maar ook omgekeerd kijken we uit naar het seizoen van de droogbloemen. Die afwisseling vinden we juist heel leuk.”

www.wilderwilder.be


Tekst: Ingrid Allaerts

Fotografie: ©Wilder en Ingrid Allaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.