Een wild Pinterest-boeket om te instagrammen, alsjeblieft

Jongeren kopen opnieuw vaker bloemen. Zowel om zelf thuis van te genieten als om weg te schenken. Dankzij hen zijn er dan ook weer meer bloemenwinkels. Hoog tijd volgens de Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB): “Onze crisis duurde te lang”.  

De bloemist doet het – na enkele jaren van crisis – weer iets beter. In 2008 waren er nog 2340 bloemenwinkels in Vlaanderen. In 2015 nog maar 2068. De afgelopen jaren sloot dus bijna wekelijks een bloemenwinkel. Maar de cijfers van 2016 zijn gunstiger, dat meldt VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing. Vorig jaar steeg het aantal bloemenwinkels namelijk naar 2120.

Advertising

Die positieve trend hangt samen met het imago van bloemen en groen anno 2016 en 2017. Groen in huis is onmisbaar geworden. Moet een jongere naar een housewarming? Dan neemt die doorgaans een plantje mee. Liefst een pannenkoekenplantje. Open je sociale media. Toonaangevende bloggers geven maar al te graag een prominent plaatsje aan een Monsterablad in hun foto. En bloemen? Die zijn opnieuw hip. Denk maar aan succesvolle initiatieven als Bloomon. Daarenboven worden bloemen en groen gepromoot door lifestylemagazines.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat vooral de hippere bloemenstart-ups te lijken het goed te doen. Terwijl ongeveer de helft van de traditionele bloemenzaken de afgelopen zes jaar kopje onder ging, kwamen er sinds 2010 ook zo’n 1.393 nieuwe bloeminitiatieven bij, dat blijkt uit cijfers van Unizo.

Meer lezen over hippe, jonge bloemenstart-ups en hun visie op de floristiek? Klik dan hier! Nog niet voldaan? Lees dan hier verder.

Geef een reactie