Wil de bloemist van de toekomst opstaan?
GEZOCHT: Ondernemers en creatieven die met groene, innovatieve concepten voor de dag komen. Silke Tijkotte (28) heeft haar schouders gezet onder Let it Grow, een innovatieplatform binnen de bloemen- en plantensector.
Let it Grow
Er wordt veelvuldig over gespeculeerd, over die bloemist van de toekomst. Zo verscheen er bijvoorbeeld eerder dit jaar een onderzoek naar de verschillende types toekomstige bloemisten. Silke Tijkotte (28) voegde de daad bij het woord: Zij is het brein achter en de schouders onder Let it Grow, een internationaal georiënteerd innovatieplatform binnen de bloemen- en plantensector dat is ontwikkeld vanuit Royal FloraHolland. Het doel is om ondernemers die met bloemen en/of planten het stadsleven positief beïnvloeden te helpen bij het realiseren van hun plannen en hen te begeleiden in hun groei. Een vakjury selecteert vijf initiatieven die gedurende vijf maanden intensief begeleid zullen worden door coaches vanuit het Let it Grow Lab in Amsterdam. De starters zullen hulp krijgen op elk gebied waar beginnende ondernemers hulp kunnen gebruiken: verdienmodellen ontwikkelen, klanten ronselen en een marketingstrategie op poten zetten enzovoort. Daarnaast krijgen de teams een budget van 100.000 euro ter beschikking.
“De bloemen- en plantensector is één van de weinige plekken waar de startup-scene nog niet floreert”, aldus Silke. “Daardoor liggen er ontzettend veel kansen voor ondernemers. Jonge stedelijke consumenten hebben een duurzame en bewuste lifestyle. Let it Grow vindt dat planten en bloemen hiervan een evident onderdeel zijn. Om daarop in te spelen, brengt Let it Grow de sierteeltwereld en de start-upwereld bij elkaar om de kansen die zo ontstaan samen te benutten.”
Het zit’m in de conceptinnovatie
Een ding wil Silke duidelijk maken: ze vindt niet dat het slecht gaat met de bloemensector. “Er zijn alleen zo weinig start-ups die erin ondernemen, aldus Tijkotte. “De sector bestaat al heel lang en is vrij statisch en traditioneel. Er zou meer aandacht besteed moeten worden aan het toegankelijk maken van bloemen en planten op een manier die aansluit bij de doelgroep die nu niet of nauwelijks koopt. Het gaat daarbij om het verhaal, een lifestyle. Om koffie is een hele lifestyle gebouwd, waarom dan niet rond bloemen en planten? Ik ben ervan overtuigd dat daar grote kansen voor ondernemers liggen om daarop in te spelen. Zowel op de consumentenmarkt als op de zakelijke markt. De belangrijkste innovatie zit ‘m niet in productinnovaties maar in conceptinnovaties. De concepten die aangeboden moeten gaan worden met bloemen en planten, moeten beter aansluiten op de waarden die bloemen en planten bieden in onze levens: gezondheid en geluk. Ik hoop dat ondernemers op deze kansen inspringen en deze waarden gaan verkopen. Dit doen ze simpelweg door het verhaal van bloemen en planten beter bij de (zakelijke) consument over te brengen.”
Hoe onze sector er over 50 jaar uitziet? Totaal anders.
Volgens Tijkotte zit er een nieuwe revolutie aan te komen. “We hebben de industriële revolutie gehad, zitten nu in de digitale en krijgen binnenkort de biologische revolutie. Alles gaat zo snel dankzij alle technologie, maar je ziet ook een keerzijde opkomen. Dit uit zich in mindfulness, yoga, gezond eten enzovoort. We grijpen terug naar de kern en zoeken naar zin in ons leven. We zoeken naar de betekenis van hoe we leven en hoe we ons daarbij voelen. Bloemen en planten hebben een waarde die niet expliciet gezien wordt door veel consumenten. Bloemen en planten brengen je terug naar de natuur, terug naar jezelf en verbinden je ook met de mensen om je heen. Ik zie daar een grote potentie voor onze sector. Dat vraagt ook een ander gedrag van partijen in onze sector. Het gaat niet alleen maar om handel, het gaat om de waarden van bloemen en planten: het verhaal en de betekenis ervan voor onze levens! Hoe onze sector er over 50 jaar uitziet? Totaal anders. Misschien is de consument ook wel de kweker. Wat wel blijft is vraag (de consument) en aanbod (teelt). Wie verantwoordelijk is voor de teelt en hoe vraag en aanbod bij elkaar komen hangt af van de ondernemers die de komende 50 jaar op gaan staan. Ik wil daarbij zijn en zorgen dat onze leden hierop mee kunnen inspelen.”
Meedoen?
Heb jij een schitterend idee dat het stadsleven positief kan bevorderen met bloemen en planten? Inschrijven kan nog tot 10 september 2016 via letitgrow.org/apply.