De wereld kleurt valentijnsrood door deze roos

De Nederlandse roos ‘Explorer’ is geen muurbloempje. De bloem is aan een opmars bezig in heel Europa, Rusland, het Midden-oosten en in Noord-Amerika. De Nederlandse veredelaar Interplant Roses zag sinds 2014 de vraag naar hun dieprode snijroos verdubbelen. CEO Robert Ilsink: “Het blijkt in veel landen de ultieme valentijnsroos, maar Explorer gooit ook hoge ogen op Vrouwendag, Moederdag en tijdens de kerstperiode.”

Geboorte
Interplant begon bijna drie decennia geleden aan haar queeste naar de perfecte roos. Het bedrijf bezocht wereldwijd rozenkwekers en -handelaren om de juiste eigenschappen van de optimale rode thee-hybride roos in kaart te brengen. Vervolgens begon het veredelingsproces. Na jarenlang voorselecteren in Nederland gingen in 2008 veelbelovende zaailingen naar vertegenwoordiger Plantec S.A. in Ecuador, waar de kandidaten onder verschillende klimatologische omstandigheden getest werden. In het najaar van 2010, na de testprocedures met positieve resultaten, besloten Interplant en Plantec S.A. het ras uit te geven aan verschillende Zuid-Amerikaanse kwekers. De teeltresultaten waren naar eigen zeggen veelbelovend en de eerste bloemen werden met groot enthousiasme ontvangen door de internationale bloemenhandel. Een en ander resulteerde in een wereldwijde marktintroductie in 2011: het officiële geboortejaar van Rosa ‘Explorer’.

Veel vraag
Ilsink: “Door het bewezen vaasleven van minimaal twaalf dagen, de dieprode fluweelachtige bloem met perfecte knoppresentatie is er wereldwijd sprake van sterk toenemende belangstelling van bloemisten en consument voor onze Explorer. Ook de Aziatische markt heeft de roos nu ook ontdekt en reageert zeer enthousiast. Wij zien de toekomst bijzonder rooskleurig in,” aldus Ilsink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.