Vrouwentongen: scherp en tegen veel bestand
De plant komt oorspronkelijk uit de droge gebieden van Zuidelijk Afrika en Azië waar hij in de hete woestijnen moest zien te overleven. Sansevieria is vernoemd naar de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. Vanaf ongeveer 2004 worden naast de traditionele Sansevieria trifasciata ook cylindrica’s aangevoerd. De cylindrica is nu goed voor 38 % van de Vrouwentongproductie. Ook is er een gevlochten versie, die in Thailand wordt gedraaid.Vrouwentongassortiment
Het assortiment Vrouwentong is de laatste jaren flink uitgebreid met nieuwe soorten en cultivars. De bekendste is de Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’, de Vrouwentong met groene, lange bladeren met een goudgele rand. Binnen de soort trifasciata kennen we meer cultivars die verschillen qua bladkleur (groen, zilver- of goudbont) of qua lengte van de bladeren. De soort cilindrica kenmerkt zich door de ronde, lange bladeren. Ze komen in veel groottes voor in waaiervorm of gevlochten. De kleur van de bladeren is groen of grijs. De soort kirkii heeft een veel kleiner, dunner groen blad. Ook deze heeft meerdere verschijningsvormen.
Troeven
De Vrouwentong is erg gemakkelijk in onderhoud. De potkluit moet matig vochtig blijven, in de winter mag het nog wat droger. De plant te lange tijd te nat laten is niet goed, dan verkiest ze nog liever de droogte. Giet ook geen water in de bladrozer. De vette bladeren van de Vrouwentong kunnen goed tegen droge lucht en houden van licht. De Vrouwentong kan zelfs in de volle zon staan.
Wist je trouwens dat de Sansevieria, net als de Spathiphyllum, luchtzuiverend is? Hierdoor zorgt ze bovendien ook voor een betere luchtvochtigheid.
Trendy
Door zijn strakke opgaande vorm is de Vrouwentong heel geschikt voor plantenarrangementen met een verticale lijnvoering. Zeker in combinatie met mooie hoge potten geeft dit een trendy resultaat, vooral in moderne interieurs. Ook mooi: zet een hele familie van Vrouwentongen neer, dat kan goed met zoveel variëteiten.