Voorjaarsbollen : test je kennis !

Vier de lente met voorjaarsbollen! Pure groeikracht is het wat uit zo’n bolletje komt. Maar weet jij ook alles om je klanten te adviseren ?

Advertising
 

1. TULP-OP-POT

De populaire tulp is als snijbloem bijzonder geliefd, maar wist je dat ze ook bijzonder fraai in groep presenteert in een pot ?

VARIËTEITEN
Er zijn speciale botanische soorten die kort en klein blijven naast de kleurige klassiekers, al of niet met veel franje. De pottulp kan een- of meerkleurig zijn, gevlamd of gestreept. Wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen.

VERTEL JE KLANTEN…
• dat Ottomaanse sultans vroeger een tulp op hun tulband droegen. Het woord tulp (Tulipa) komt dan ook van het Perzische woord ‘doelband’ wat tulband betekent.
• dat afgesneden tulpen zelfs blijven groeien in steekschuim, een handig weetje voor bloemschikliefhebbers.
• dat rode tulpen symbool staan voor liefde, roze voor vriendschap, witte voor vergiffenis en dat gele perfect zijn om iemand op te peppen.

2. HYACINT

Hyacinten verspreiden de geur van de lente. Het heerlijke parfum kan wel verminderen als de hyacint langdurig in de koelte staat. Haar prachtig krullende blaadjes staan in stervorm op de bijna onzichtbare stengels. Heb je gevoelige handen ? Was ze na aanraking want de vettige blaadjes van de hyacint durven soms te irriteren.

VARIËTEITEN
De hyacint is er in klassieke kleuren als roze, wit en blauw, maar ook in nieuwe tinten als purper, zalm en zachtgeel. Leuk om in paasstemming te komen!

VERTEL JE KLANTEN…
• dat een steunstokje soelaas biedt als de hyacint door zwaarte begint door te wegen.
• dat hyacinten pas helemaal beginnen te stralen als ze in groep staan.
• dat hyacinten afstammen uit de streek ten oosten van de Middellandse Zee (Libanon, Syrië, Iran, Irak).

3. NARCIS-OP-POT

Geen lente zonder narcissen. Deze alomtegenwoordige bolplant hoort bij de lente zoals de eerste warme zonnestralen en het vrolijke getsjilp van vogels.

VARIËTEITEN
Er zijn geurende trosnarcissen en klassieke trompetten. Het kleurenpalet beperkt zich van puur wit, botergeel en goudgeel tot zachtoranje. Het mooie groene blad maakt de plant nog decoratiever.

VERTEL JE KLANTEN…
• dat er een duidelijk verschil is tussen narcissen en krokussen, die dikwijls verward worden. De narcis heeft een bekje in het midden van de zes opengesperde blaadjes. De krokus heeft geen bekje en de blaadjes groeien meer verticaal, naar de zon.
• dat de narcis zich vanuit Zuidwest-Europa over het hele continent verspreidde.
• wat de symbolische betekenis is: ‘jij bent de enige voor mij’.

4. BLAUWE DRUIF

De blauwe druif (of druifhyacint, officiële benaming: Muscari) dankt haar naam aan de druifvormige bloempjes. Ze zitten als een tros op elkaar gepakt, samen op één stengel. Van vorm zijn ze klein en rond aan de top. Naar onderen worden ze groter en ovaler, met afhangende tuiltjes dichter bij de pot.

VARIËTEITEN
Ondanks de naam vind je de blauwe druif tegenwoordig ook in wit, lila, paars en roze.

VERTEL JE KLANTEN…
• dat deze miniklokjes een lichte muskusgeur hebben. Deze verwijst naar de wetenschappelijke naam Muscari.
• dat de druifhyacint een licht bittere smaak heeft, vergelijkbaar met groene uien. In Griekenland worden ze ingelegd gegeten. Consumptie zonder deskundig advies wordt echter afgeraden.
• dat het blauwe druifje een medicinale werking heeft dankzij de hoge waarden aan vitamine C en antioxidanten.

5. KIEVITSEITJE

Het kievitseitje (of kievitsbloem, ook bekend als Fritillaria) heeft bloemen die als een kievitseitje aan de stengels hangen.

VARIËTEITEN
De bekendste Fritillaria-op-pot is de Fritillaria meleagris, met kievitseitjesmotief op de afhangende blaadjes. De Fritillaria persica is hoger en forser met veel purperen bloemen in de top. Fritillaria imperialis, ook bekend als keizerskroon, heeft lange stengels met bovenin sterk geurende hangende bloemen als kroon. Op een afstand zijn ze paars. Van dichtbij zie je dat de bloemblaadjes paars-crème gespikkeld of zelfs geblokt zijn.

VERTEL JE KLANTEN…
• dat Fritillaria afkomstig is van het Latijnse woord ‘fritillus’ voor “dobbelsteenbeker”. Dit slaat op de vorm van de bloemen en op het geschakeerde kleurenpatroon.
• dat het kievitseitje ondanks zijn exotisch uiterlijk een inheemse plant is.
• dat het de nationale bloem van Kroatië is. Het schaakbordpatroon op de Kroatische vlag is afgekeken van het kievitseitje.


VERZORGINGSTIPS VOOR DEZE VOORJAARSBOLLEN

• Hoe koeler ze binnen staan, des te langer ze zullen bloeien.
• Regelmatig water geven helpt de bol tot bloei te komen, van teveel water gaat hij rotten.
• Voeding is niet nodig, die zit al in de bol, wat van voorjaarsbollen makkelijke woonplanten maakt.
• Uitgebloeid? Alle bolletjes kunnen de tuin in, om volgend jaar weer te bloeien en prachtig te verwilderen.

STIJLTIPS VOOR DEZE VOORJAARSBOLLEN

Met voorjaarsbollen kun je uitpakken: ze worden breed aangeboden en combineren prachtig. Speel gerust met kleuren.
• Houdt jouw klant van een energieke sfeer ? Dan gaat er niets boven blauwe hyacinten, rode tulpen en gele narcissen.
• Voelt hij of zij meer voor sober Nordic ? Dan gaan witte druifjes heel goed samen met de botanische look van kievitseitjes.
• Is het interieur warm en romantisch ? Dan kun je je uitleven met alle pastelvarianten van de vijf genoemde bolplanten.

>>> mooiwatplantendoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.