[VIDEO] Nieuw 50 eurobiljet tegen valsemunterij

Sinds dinsdag 4 april is het nieuwe biljet van vijftig euro in omloop. De nieuwe briefjes zouden beter beschermd zijn tegen vervalsing. 

Acht miljard briefjes van 50 euro circuleren in Europa. Dat is meer dan alle biljetten van vijf, tien en twintig euro samen. Het populaire biljet is echter het slachtoffer van haar eigen succes: ze is ook het meest nagemaakte briefje. Daarom komt de Europese Centrale Bank met een nieuw, beveiligd exemplaar. Tussen 2013 en 2015 werden ook al de 5, 10 en 20 eurobiljetten opgefrist.

Advertising

Wat verandert er?
Een eerste vernieuwing is het blauwe cijfer vijftig dat verandert van kleur. Als het biljet tegen het licht gehouden wordt, krijgt het cijfer een smaragdgroene kleur.

Verder hebben de linker- en rechterkant van het briefje korte streepjes in reliëf gekregen. Die maken het biljet makkelijker te herkennen, vooral voor blinden en slechtzienden. Tot slot verschijnt ook een doorzichtig portret van Europa als je het biljet tegen het licht houdt.

De nieuwe reeks eurobiljetten is dus zeer moeilijk na te maken. “Wij proberen altijd de valsmunters voor te zijn, want de levenduur van zo’n biljet is toch tien à vijftien jaar. Een stevige investering in het veiligheidssegment is dus echt nodig”, zegt Marc Vanvooren, hoofdkassier bij de Nationale Bank.

Oude biljetten
Zijn je oude biljetten van 50 euro niet meer bruikbaar? Jawel. Oude briefjes blijven gewoon geldig en worden pas uit de omloop gehaald als ze versleten of beschadigd zijn. Binnenkort worden ook de briefjes van 100 en 200 euro in een nieuw jasje gestopt. De biljetten van 500 euro krijgen geen nieuwe variant, maar oude briefjes blijven wel geldig.

Geef een reactie