Boost jouw plantenverkoop met deze gouden tips

In veel bloemenwinkels doen planten de kassa rinkelen. Maar hoe kan je jouw klanten nog beter adviseren én jouw verkoop verder boosten?

Een klant die jouw winkel binnenstapt, heeft in het beste geval een plant op het oog. Maar wacht niet tot iemand met een specifieke plantenvraag op jou afstapt. Veel bezoekers kan je mits het juiste advies aanzetten tot een extra aankoop, als je het goed aanpakt tenminste.

Uit de vier ‘Plantdesign stylingideeën’ van mooiwatplantendoen.nl halen wij vier gouden verkooptips:

1. CLUSTER

Heb je je planten doorgaans verspreid over je winkel staan? Zet die verschillende soorten eens naast mekaar in een hoekje of op een verhoogje en kijk hoe ze bij elkaar passen. De impact van drie planten bij elkaar is veel groter dan drie planten verspreid over de ruimte. Dat geldt in de winkel, maar ook de woonkamer. Je kan kiezen voor een vaste opstelling, maar jouw klanten in de plantenafdeling ook bijstaan door te mixen en te matchen.

Wees niet bang om iets verkeerd te doen. Zolang je planten met dezelfde eisen op het gebied van zonlicht bij elkaar zet, mag alles. Welke planten vind jij leuk bij elkaar staan? Welke planten passen er bij de ruimte? Volg je gevoel. Speel met hoogtes en gebruik verschillende – of juist dezelfde – potten. Nog zo’n bron van inkomsten!


2. GA VOOR KLEUR

De waaier aan kleuren die planten ons geven, is eindeloos. En door voor planten met verschillende kleuren te kiezen, zorg je voor ware eyecatchers. Kies bijvoorbeeld voor de groen-rode Dracaena Bicolor, groen-roze Polkadot Begonia of de veelkleurige Aechmea ‘Blue Rain’. 

En daar stopt het niet, want er moet ook aan geschikte potten gedacht worden. Je kunt ervoor kiezen om per ruimte met dezelfde potten te werken of juist voor iedere plant een andere pot te gebruiken. Tip bij het zoeken naar de ideale pot: laat je vaste klanten hun planten doormailen en ga met deze foto’s op pottenjacht. Succes gegarandeerd!3. SPEEL MET VORMEN

Een andere manier om planten tot ware designstukken te verheffen, is door te kiezen voor planten met opvallende vormen. Er zijn genoeg planten die de term ‘levend designstuk’ dubbel en dwars verdienen. Zet zo’n plant op een prominente plek en laat ‘m de ruimte transformeren. Denk hierbij aan planten als Peperomia Happy-Bean, Alocasia amazonica Polly en Alocasia Lauterbachiana. 

De vorm van de planten is één ding, maar speel ook met perspectief. De meeste klanten denken niet spontaan aan hun plafond hoewel jouw plant er vanuit de hoogte ineens heel anders zal uitzien. De ruimte zal direct anders aanvoelen met een kleine groene oase boven je hoofd. De hangende ficus, erwtenplant en klimop zijn hiervoor geschikt. 


4. ADVISEER NIEUWE RUIMTES

Speel interieurarchitect. Help de ruimtes van je klanten mee inrichten door te kijken wat voor effect een plant op hun stemming heeft. In één klap breng je jouw klanten op het idee om ook die kamers waar ze doorgaans niet aan denken met planten uit te rusten. Kies voor ronde, zachte vormen op plekken waar je klant graag tot rust komt, zoals de badkamer en de slaapkamer. Voor de studeerkamer van zoon of dochter kan de klant kiezen voor planten die het brein prikkelen: CactusCalathea en Aloë. Jouw klant zal je voor deze tip nog dankbaar zijn ook! Hij of zij happy, jij happy!


Foto’s: © mooiwatplantendoen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.