Van Cherry Lady tot Gräfin Diana: de 8 nieuwe Excellence Roses

Omdat we van rozen nooit genoeg krijgen, en omdat het zo’n mooie exemplaren zijn, stellen we aan u voor: de rozen die dit jaar het predicaat Excellence Roses kregen.

Deze rozen doorstonden een driejaarlijkse keuring. Ze zijn afkomstig van verschillende breeders. “Excellence rozen zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij de eindgebruikers.”

In totaal deden 17 nieuwe rozenrassen mee. Deze rassen zijn gewonnen door veredelaars uit België (Lens), Nederland (Braun), Duitsland (Kordes en Tantau) en Denemarken (Poulsen).

De keuringen vonden plaats in vijf rosaria in Nederland en België: Boskoop, Antwerpen (Rivierenhof), Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt), Lottum (Rozenhof) en Winschoten. Keuringscommissies van de rosaria keurden de rozen op vier vaste momenten in het jaar en hanteren daarbij vaste criteria. Daarbij worden zaken als groeikracht, gezondheid, bloeirijkheid, schoning en geur meegenomen.

Vereniging met koninklijk predicaat

Met de nieuwe toekenningen komt het totaal aantal Excellence Roses op 45.

De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC), met koninklijk predicaat verleend door Koningin Beatrix, is ingehuurd om de keuringen op professionele wijze te coördineren en de resultaten te verwerken. Dit heeft geresulteerd in de toekenning van acht predicaten.

De nieuwe Excellence Roses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.