[VIDEO] Valentijnsdag zorgt voor hoogste omzet ooit in de sierteelt

De week voor Valentijnsdag is voor de internationale bloemensector een van de drukste weken van het jaar. De aanvoer van bloemen is dan ook naar aanloop van Valentijn 2017 bijna verdubbeld ten opzichte van een normale week. Royal FloraHolland heeft ruim 300 miljoen bloemen en ruim 20 miljoen planten verhandeld. De weekomzet bedroeg 142 miljoen euro. Dat is de hoogste omzet ooit uit de geschiedenis van Royal FloraHolland.

300 miljoen liefdesstelen
Tijdens de week voor Valentijnsdag werden maar liefst 300 miljoen stelen snijbloemen aangevoerd. Dat aantal bestaat eenderde uit rozen, eenderde uit tulpen en de rest van het assortiment is ook eenderde van de aanvoer. De aanvoer van tulpen en rozen staat onder druk. De rozenaanvoer nam met 8% af, de tulpenaanvoer met 11%. Van de totale rozenaanvoer was nog 20% afkomstig van Nederlandse bodem. Toch zijn rozen, tulpen en chrysanten in een roodtint in deze periode het populairst, maar ook pasteltinten verkopen in het voorjaar goed. De vraag naar andere soorten bloemen zoals gerbera’s, lelies en alstroemeria is in de periode rond Valentijnsdag eveneens hoger dan gebruikelijk.

Advertising
 

Groen
Ook kamerplanten deden het goed. De afgelopen week werden zo’n 3,5 miljoen orchideeën, 1,5 miljoen potrozen en 500.000 anthuriums verhandeld.

Export
Het merendeel van de verhandelde bloemen wordt geëxporteerd naar landen in West-Europa. Vooral in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk uiten mensen liefde en waardering voor hun dierbaren met een bos bloemen op Valentijnsdag. In Nederland en Duitsland geeft de consument graag een gemengd boeket. Britten en Fransen kiezen daarentegen vaker voor een bos rozen.

Bron – Royal FloraHolland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: