Twijfels om florist te worden? Laat je inspireren door Josefien

Aarzel je om je om te scholen tot florist? Durf je de sprong als zelfstandige niet te wagen? Misschien kan het verhaal van Josefien Goethals jouw dat laatste duwtje geven.

Van een integratiecentrum naar een bloemenatelier: de meest evidente stap is het alvast niet. Maar Josefien dankt haar scherp afgestelde sociale antennes wél aan haar achtergrond als orthopedagoge. “Ik voel heel snel aan wat de klant wilt.”

Reportage: loopbaancoach Anouk van Diaspoor op ikwilzelfstandigworden.info

Wat is Mifleur precies?

“Mifleur is een bloemenatelier: we kleden events aan, doen interieurbeplanting, geven workshops en verkopen bloemenabonnementen. Dat alles voor particulieren, zelfstandigen en bedrijven. Sinds de lockdown verkoop ik meer losse boeketten en droogbloemen via de webshop. Ik heb bewust gekozen voor een webshop in plaats van een winkel. De openingsuren zouden een aanslag zijn op mijn sociaal leven.”

Josefien Goethals van Mifleur

Hoe is het idee ontstaan om iets te doen als floriste?

“In 2013 zijn mijn echtgenoot en ik getrouwd. Door samen te werken met een floriste werd het me plots duidelijk dat ik zelf ook die richting uitging, maar er nog niet was geraakt. Mijn moeder en grootmoeder waren zeer creatief. Ze hadden gevoel voor kleur, natuurlijke materialen en maakten het altijd gezellig, ook met weinig mogelijkheden. Het was me dus al met de paplepel ingegeven. Er zijn waarschijnlijk veel kinderen die graag boeketjes maken, maar ik werd – en word – er oprecht gelukkig van.”

Hoe is de bal aan het rollen gegaan?

“Ik heb een opleiding tot meester-florist en enkele buitenlandse opleidingen gevolgd. Daarna ben ik als freelancer in klassieke bloemenzaken gaan werken. België is top in de florale vormgeving en ik heb mijn kans gegrepen om met topfleuristen mee te gaan naar (buitenlandse) events. Daarvoor moest ik mijn stoute schoenen aantrekken: ik ben op hen afgestapt en heb gevraagd of ze nog plaats hadden in hun team. Een netwerk en een goede leermeester waren voor mij heel belangrijk om te kunnen starten.”

Josefien Goethals

Vanwaar de keuze om te starten in bijberoep?

“In 2014 was ik zwanger van ons tweede kind. Ik werkte en volgde ook nog een opleiding, dus ik wou de zaken met baby steps aftasten. Ik wou eerst weten of ik er het talent voor had en wat er allemaal bij komt kijken. Tenslotte had ik geen bedrijfskundige opleiding genoten en waren mijn ouders geen zelfstandigen. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik geloof dat alles wel komt wanneer het moet komen.”

Wat was het signaal om over te schakelen naar hoofdberoep?

“De combinatie lukte niet meer: het werd te veel. Andere facetten van mijn leven moesten inboeten. Maar nu is het nog altijd een evenwichtsoefening.”

Wat deed je voor je zelfstandige werd?

“Ik heb 11 jaar gewerkt in het Integratiecentrum van Gent rond de thematiek van mensen zonder wettelijke verblijfsvergunning. Ik deed zowel beleidsmatig werk als eerstelijnshulp naar de doelgroep en organiseerde verschillende creatieve projecten, zoals de Wereldvluchtelingendag in Gent.”

Da’s iets heel anders.

“Onze baseline is ‘MiFleur helpt je jouw verhaal te vertellen met groen & bloem’. Ik voel mensen heel snel aan, weet waar ze naartoe willen en vertaal dat in bloemen. Ik denk dat dat komt door mijn orthopedagogische opleiding. Voor mij gaat dat moeiteloos, maar ik merk dat mensen stomverbaasd zijn dat zoiets écht kan: een verhaal vertellen in bloemen.”

MiFleur by Josefien Goethals ©Studio Loupe

Hoe heb jij corona ervaren als onderneemster?

“Door corona vielen er veel zaken weg, sindsdien doe ik meer voor het bedrijf van mijn echtgenoot. Guerill is een tuinontwerpbedrijf en is al iets volwassener dan Mifleur. Het is iets waar ik me in kan vinden. Ik ben al blij dat hij geen wc-potten verkoopt. (lacht) Onze visie is heel gelijklopend: we zijn echte planten- en bloemennerds. Tijdens wandelingen stoppen we om planten van naderbij te bestuderen, ook al hebben we gezelschap.”

Wat zijn de valkuilen van het creatief ondernemerschap?

“Ik merk dat ik meer tijd moet maken om opleidingen te volgen. Ik school me heel veel bij wat betreft de dingen achter de schermen, maar het doet zo’n deugd om een floristenworkshop of retraite te volgen. Je bent in het buitenland aan het bijleren met gelijkgestemden, je netwerk verbreedt en ondertussen ben je bezig met wat je graag doet. Nu, de zakelijke kant is ook belangrijk. Tenzij je een stevige financiële buffer hebt, haal je het niet met alleen het creatieve. Als ik alleen zou doen wat ik graag doe, zou het waarschijnlijk niet goedkomen. Ik overweeg wel om samen te werken met een virtual assistant. Die mensen worden wild van zaken waarvan mijn nek gaat vastzitten. En ze doen het veel sneller.”

Hoe stond je omgeving tegenover je beslissing om zelfstandige te worden?

“Mijn man en ik hebben er toch wel lang over gepraat. Twee zelfstandigen met relatief kleine kinderen … Mijn ouders maakten zich geen zorgen. Ik ben een redelijk felle puber geweest en mijn moeder heeft me altijd laten doen omdat ze weet dat het uiteindelijk wel goed komt.”

Vind een evenwicht tussen je creatieve uitlaatklep en zaken die geld opbrengen.”

Welke tips heb je voor starters?

“Gebruik je netwerk, ook al zitten die mensen niet in de sector waarin je start. Wie kan je helpen? Stel vragen. Zo krijgt je zaak vorm. Je moet zeker niet alles alleen regelen. Ik denk dat een niche kiezen ook belangrijk is zodat je aanbod duidelijk wordt voor de klant. Daar ben ik zelf nog wat zoekende, want ik vind het allemáál tof. Vind een evenwicht tussen je creatieve uitlaatklep en zaken die geld opbrengen, zodat je elke maand de rekeningen kan betalen. En verdiep je in het aanbod van opleidingen en trajecten voor startende zelfstandigen, zoals Bryo.”

Welke eigenschappen moet je als zelfstandige bezitten?

“Zelfkennis. Inzicht, of iemand die je daarin aanvult. De zelfstandigen rondom mij zijn ook echte doorzetters en gepassioneerd door hun vak. Je moet genieten van wat je doet, dan straal je dat ook uit.”

www.mifleur.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.