Tulp, vroege vogel

De onafhankelijke groep adviseurs Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van afgelopen voorjaar en het rooitijdstip een gemiddelde stadiumdatum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen.

Na een relatief warme winter zonder extremen is de periode maart tot en met begin april van 2016 frisser verlopen dan normaal. De maanden mei en juni waren weer wat warmer dan gemiddeld. De stadiumontwikkeling van de tulpen is daardoor ook wat vroeger dan gemiddeld. Delphy verwacht dat de tulpen ongeveer 3 dagen vroeger in stadium zijn dan het langjarig gemiddelde. Op basis van deze voorspelling is het stadium ongeveer 8 dagen vroeger dan afgelopen jaar (2015). Afgelopen jaar was de tulp echter een laatbloeier.

Meer nieuws uit tulpenland

Vergeet goede wijnjaren en denk voortaan in tulpenjaren: 2015 was een uitstekend jaar voor de tulpenteelt. Het herstel van vorig jaar zet verder door en is zelfs nog beter dan het herstel in 2014. Dat blijkt uit de opbrengstregistraties van Flynth adviseurs en accountants, een organisatie die accountants- en adviesdiensten verleent. Flynth verzorgt voor een groot aantal bloembollenbedrijven de registraties van de opbrengsten van gewassen. Deze waarnemingen komen vanuit alle teeltgebieden van Nederland. Het aantal waarnemingen voor 2015 is voorlopig weliswaar lager dan die van vorig jaar, maar zijn nog steeds goed voor 13 procent van alle door Flynth waargenomen cultivars in Nederland in vergelijking met de totale oppervlakte van deze cultivars in heel Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.