Tulp vernoemd naar Belgische kunstenaar Arne Quinze

Kunstenaar Arne Quinze is de eerste Belg die een tulp naar zich vernoemd krijgt. Op 29 april werd de ‘tulp Arne Quinze’ officieel boven de doopvont gehouden in het internationale tulpenmuseum ‘Tulip Experience Amsterdam’. Je kan de bloembollen nu kopen, afzonderlijk en in een bloemenmix.

Arne Quinze is zowel kunstschilder als beeldhouwer. Eigenlijk is hij evenzeer een tuinman in hart en nieren. Zijn wilde bloementuin in Sint-Martens-Latem – met ongeveer 50.000 bloemen – vormt een onuitputtelijke inspiratiebron voor zijn kunstwerken. 

Advertising
 

Arne Quinze (midden)

VAN ZAAD TOT BLOEMBOL 

Het eerste zaad van de Arne Quinze tulp werd gezaaid in het begin van de jaren 2000. Nu, twintig jaar later, zijn de eerste verkoopbare bollen beschikbaar. 

In het najaar van 2021 zijn er op een oppervlakte van 3 m³ Arne Quinze tulpen aangeplant, goed voor ongeveer 1000 m². Dit plantgoed zal na een goede oogst zo’n vijf- tot tienduizend verkoopbare bollen opleveren, samen met nieuw plantgoed voor de verdere teelt en vermeerdering van de soort. Volgend jaar, na een goede oogst, kan ongeveer 1300 m² plantgoed worden aangeplant. De tulp werd uitgekozen door telers Leen Van Gauwbergen en Geert Van Acker die een bloembollenhandel uitbaten in Harelbeke.

Hoe ben je in dit verhaal terechtgekomen, Arne? 

Arne Quinze: “Eigenlijk moeten we ver teruggaan. Mijn vader was één van de grondleggers van het natuurreservaat ‘De Blankaart’ in Diksmuide. Ik ben opgegroeid tussen de velden en ben altijd in contact geweest met de natuur. Toen we naar Brussel verhuisden, heb ik de natuur heel hard gemist. Dat is het begin geweest van mijn zoektocht naar meer diversiteit en naar weer in de natuur gaan leven. Het eerste wat ik deed toen ik naar Sint-Martens-Latem verhuisde, was het gemillimeterde gazon omploegen en een eerste bloemenveld zaaien. Nadien ging ik verder op zoek naar vaste planten. Op een bepaald moment ben ik in contact gekomen met Geert Van Acker omdat ik op zoek was naar specifieke planten. Zo zijn we in dialoog geraakt. Geert bracht mij in aanraking met een heel andere wereld.”

De Arne Quinze tulp zou zo uit een schilderij kunnen komen.

RIJKE GESCHIEDENIS 

Arne Quinze: “De tulp is voor mij ook belangrijk omdat ze via de Zijderoute vanuit Turkije in Antwerpen belandde. De tulp was jarenlang een luxeproduct, een symbool van rijkdom en welvaart. Een tulpenbol kostte een fortuin. Maar wat me vooral boeit aan het verhaal van de tulp, is toen ik tulpen ontdekte in de schilderijen van Rubens. Dat heeft me enorm getriggerd waardoor de wereld van de tulpen voor mij is opengegaan. De tulp is niet zomaar een bloem. Ze heeft een rijke geschiedenis en daarom mocht ze niet ontbreken in mijn collectie.” 

De tulpen in de schilderijen van Rubens hebben me enorm getriggerd. Toen is de wereld van de tulpen voor mij opengegaan.” — Arne Quinze

Het speciale is dat elke Arne Quinze tulp anders is, met vlammen in rood, oranje en geel.

BIJZONDERE PARKIETTULP 

Waarom kozen jullie voor deze bijzondere variëteit? 

Geert Van Acker: “Toen ik Arne over zijn tuin hoorde praten, spatte de passie voor de schoonheid van vaste planten en bloembollen van hem af. De natuur in haar diversiteit: de kracht van het jonge verse blad dat zich een weg baant door de aarde om uit te groeien tot een prachtige, krachtige, kleurrijke plant om vervolgens te verkleuren naar bruine tinten en weer opgenomen te worden in de aarde van waaruit het blad ontstond.  We kozen voor deze naamloze parkiettulp omdat ze helemaal in het verhaal van Arne Quinze past. Het bijzondere aan deze tulp is dat elke bloem anders is, telkens in andere kleurschakeringen van rood, oranje en geel.”

IN VUUR EN VLAM 

De Arne Quinze tulp past bij de kunstenaar en bij zijn expressieve krachtige doeken. De tulp is een schilderij op zich. Zelf noemt Quinze het een vrijgevochten tulp. “Zie je hoe ze in vuur en vlam staat?” 

“Het heeft meer dan twintig jaar geduurd om deze niet gekende bijzondere tulp zover te krijgen. Om het bestaansrecht van een tulp te garanderen moet de teler de bollen vermeerderen tot maar liefst 10.000 bollen. Twee bollen worden er drie en zo gaat het jaar na jaar verder.” 

➡ Koop de Arne Quinze tulp 🌷


➡ Bestel de bloemenmix ‘Secret Garden’ 🌷🌼🌺

Omdat de wilde tuin van Arne heel wat nieuwsgierigen lokt, stelden Geert Van Acker en Arne Quinze een ‘Secret Garden mix’ samen met onder meer krokus, muscari, narcissen, tulpen, fritillaria, allium, iris, scilla, camassia, eremurus. Het zijn soorten die je ook in de tuin van Arne zelf kan vinden. De eerste beginnen te bloeien half februari en de laatste zullen eind juli bloeien. Koop de ‘Secret Garden mix’ hier.

www.bloembollenshop.com 


Tekst & foto’s: Ingrid Allaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.