Tuberoos, opvallende bolbloem met verleidelijke geur

Hoewel het woord roos in de naam zit, heeft deze bloem niets met rozen te maken. Ze is namelijk verre familie van de hyacint. De tuberoos is een bloemenexplosie op een steel, eentje met een heel lieve uitstraling. Zo lieflijk dat ze vaak in bruidsboeketten wordt gebruikt. Bovendien heeft de tuberoos een heerlijke geur.

Koning van de nacht

’s Nachts laat de tuberoos flink van zich horen, nu ja, ruiken. De trossen bloemen met vele klokjes geuren in de late uurtjes theatraal. Bloemig, jasmijnachtig en honingachtig. De geur heeft zelfs iets dierlijks! De tuberoos is dan ook in vele exclusieve parfums te vinden.

Kleuren en vormen

De verzameling kleine bloemetjes van de tuberoos stralen op een lange slanke steel. Soms wel op 90 centimeter hoogte. En ze blijft stralen, want de witte, roze of paarse bloemetjes gaan lang mee. En dan die heerlijke geur… Eigenlijk heeft deze bloem wel iets weg van de lelie.

Herkomst

Deze geurexplosie komt van oorsprong uit Mexico en veroverde vervolgens Marokko, Egypte en China. In de zeventiende eeuw is de tuberoos vanuit India geëxporteerd naar Europa. Ze werd direct een favoriet ingrediënt voor verschillende exclusieve parfums. De bloem was ook zeer geliefd bij het Franse hof. Madame de La Vallière, een minnares van Lodewijk XIV, droeg de tuberoos in corsages en in het haar.

Symboliek

Vroeger stond de tuberoos symbool voor ‘trots van de rijken’. Tegenwoordig symboliseert deze bloem nieuwe creaties en gevaarlijk genoegen. Laten we voor het eerste gaan!

www.mooiwatbloemendoen.nl

Tuberoos, bolbloem met heerlijke geur
Tuberoos © mooiwatbloemendoen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.