Trends in bloemstyling door Gregor Lersch

Marginpar heeft meesterflorist Gregor Lersch bereid gevonden om zich te buigen over de florale do’s en don’ts van 2022.

Gregor Lersch signaleert een verandering binnen de bloemenwereld.

“We zien dat hooggekwalificeerde, artistieke bloemisten zich steeds meer onderscheiden van de traditionele bloemenwinkels. Concepten met ‘van alles wat’ zijn aan het vervagen. Er ontstaan meer ‘werkkamer’- concepten. Tegelijkertijd is het een uitdaging om winkels op toplocaties in de stad te behouden. Het is geen must, maar ik zie de bijzondere, buitengewone bloemen als bij uitstek geschikt voor artistiek bloemdesign. Deze zeer tere en sierlijke bloemen zijn het mooist in de handen van vakmensen.”

Gregor Lersch

Het FLEUR PRO TRENDBOOK belicht de trends die het meest van toepassing zijn voor bloemisten en decorateurs.


TREND 1 | WILDE LIEFDE

Leve de boeketten met een natuurlijke spontane aantrekkingskracht! Het boeket lijkt bijna uit zichzelf te ontstaan, maar bij nader inzien heeft het een hoge mate van verfijning. Een spontaan geheel, dat sommigen als ‘onaf’ zouden kunnen zien, maar de expressie is heel natuurlijk, organisch en blijvend. De maker voelt niets voor regels en laat zich niet beperken.


TREND 2 | BOEKET ALS ONDERDEEL VAN HET INTERIEUR

Het tegenovergestelde van het handgebonden boeket is dit, het boeket dat de sfeer in een kamer bepaalt. Er zijn vele vormen mogelijk. Het binnenboeket is meer gestileerd en volgt de parameters van de omgeving. Zo’n boeket toont zich in zijn totaliteit: ook de stelen zijn duidelijk zichtbaar. Deze trend wordt gekenmerkt door de harmonie tussen boeket en waterreservoir. De container is vaak een vlakke plaat met een lager waterniveau, als de dorstigheid van de bloemen dat toelaat.

Gregor Lersch: “Deze trend vereist kennis van plantkunde: welke bloemen zijn geschikt? Kijk naar vorm en karakter, creëer voldoende diversiteit, etc. Het maakt deel uit van onze identiteit als ‘mensen van de groene beroepen’. Het wordt steeds belangrijker om de namen en de eigenheid
van onze bloemenvrienden te kennen.”


TREND 3 | DE KUNST VAN ORGANISCH BLOEMSCHIKKEN

In de bloemenwereld wordt steeds duurzamer gewerkt. Waar vroeger voor kunstmatige decoratiestukken werd gekozen (die over 100 jaar nog steeds op een vuilnisbelt liggen), begint onze ambacht nu de verantwoordelijkheid voor natuur en klimaat te voelen. Werken worden 100 % duurzaam en composteerbaar. Dit hoeft echt niet ten koste te gaan van de creativiteit. De bloemen die in deze context worden gebruikt hebben onschuldige ‘tuingezichtjes’. Klein, knikkend met hun hoofd, een geheel bouwend of fier voor zich uitkijkend, aandacht zoekend. De structuren zijn gemaakt van puur plantmateriaal, staand in water. Geen lijm, verf, draden of plastic… De sleutel is creativiteit.


TREND 4 | VERS VS. GEDROOGD

Mix it up! Gedroogde bloemen zijn een van de grote trends van het moment, maar een flirt met hun levendige vrienden uit de bloemenvelden maakt de trend nog dieper. Vroeger werd het soms beschouwd als een faux-pas, een stijlbreuk, om verse bloemen te mengen met droogbloemen. Met invloeden van vintage, boho en de tuinstijl, zien we steeds meer bloemen in verschillende stadia van bloei.

Gedroogde bloemen blijven trendy, maar gemengd met verse snijbloemen voegt het een romantische charme toe. Je ziet kransen voor muren en deuren, waarbij slechts 2/3 van de ring bedekt is. Boeketten, met bloemen gevulde zakken. Maar waarom zou je ze niet combineren met verse bloemen, om niet in het verleden te blijven hangen? Je kunt verse bloemen droog gebruiken, of een verborgen kokertje met water en een rubber dopje, met bijvoorbeeld Campanula, plaatsen.


TREND 5 | BUDVASES ALS TAFELSCHIKKING

Deze trend is zeer sterk. We zien het al enkele jaren, vaak ontstaan om kosten te besparen op tafelschikkingen. Soms leek het eerder armoedig dan mooi, maar de trend is nu tot bloei gekomen. De “budvases”, zoals ze in Amerika worden genoemd, zijn klaar om een echte trend te worden. Zet er een bosje van op een bord, een spiegel, een metalen voet, een tafelloper… Het heeft een opulente charme. De vazen zijn zeer verfijnd en vaak gemaakt van kleurrijk glas of keramiek. De bloemen in de vazen reiken naar hun buren in aangrenzende vazen, waardoor geraffineerde combinaties van vormen, kleuren en texturen ontstaan. De taferelen worden steeds rijker en welke bloemen zijn daarvoor beter geschikt dan de kleinere soorten en de soorten die uit elkaar kunnen worden gehaald – zoals de Eryngium. Clematis met hun knikkende bloemen en gevormde grassen zoals Chasmanthium zorgen voor een bindend effect. De kleine vaasdecoraties kunnen gemakkelijk worden aangepast, gemengd, vervoerd en verdeeld.


Wil je de overige trends van Gregor Lersch ontdekken? Klik hier

www.marginpar.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.