Tips om een goede indruk te maken

Je mag nog zo’n mooie winkel hebben, nog zo hard je best doen, als je geen goede communicatie voert, is je bloemenzaak gedoemd om te mislukken.

Advertising
 

Er wordt nogal wat af gecommuniceerd in dit online tijdperk. Dat betekent echter niet dat je de offline communicatie mag verwaarlozen!

Aan de oldskool communicatie in de bloemenwinkel is volgens onderzoekers van het Retail Design Lab van de Universiteit Hasselt nog wel wat werk. Deze retailexperts bezochten vorige zomer 20 bloemenwinkels en tuincentra in Vlaanderen en Brussel. Ze keken onder meer naar de geschreven communicatie: het logo, de signalisatie in de winkel, slogans die gebruikt worden, afbeeldingen of affiches in de winkel, de prijsetikettering,…

Ziehier de voornaamste tips.

Algemene indruk

Eerst bekeken de onderzoekers het taalgebruik en de manier waarop de floristen overkwamen, aan de hand van hun communicatie en presentatie. Ga dit voor jezelf eerst na: is je communicatie eerder serieus en onpersoonlijk of is deze luchtig en gevuld met een vleugje humor? 

 • Probeer af en toe humor toe te passen door bijvoorbeeld opvallende, leuke of grappige uitspraken of quotes toe te voegen aan je verpakkingsmateriaal om de klant te prikkelen.
 • Je hebt als bloemist een passie voor je product, laat dit dan ook op zoveel mogelijk manieren zien aan je klant.

Niet enkel jijzelf, ook je winkel moet goed overkomen.

 • Probeer de juiste balans te vinden. Een te druk gevuld interieur is niet aangenaam. Maar let op: een te lege winkel zegt ook niet veel.
 • Toon oplossingen. Een klant komt vaak kijken voor een oplossing (voor zijn woning, zijn tuin, een feest,…). Dus moet je de kans grijpen om hem die oplossing aan te bieden en minder te focussen op het product an sich.
 • Zorg dat je communicatie en interieur consistent en coherent zijn! Plaats de juiste producten bij de juiste rekken en signalisatie.
 • Help de klant bij het onderhoud van zijn bloemen en planten door duidelijke boodschappen weer te geven over hoe deze specifiek behandeld moeten worden. Inspireer door mee te geven welke planten mooi samengaan of welk onderhoud ze nodig hebben.

Bied de klant extra faciliteiten. Dat wordt erg op prijs gesteld.

 • Kan de klant ergens op een zitplaats wachten terwijl een boeket gemaakt wordt?
 • Bied je gratis wifi aan?
 • Hoe zit het met ergonomie: staan de producten op een voor iedereen toegankelijke plek?

Voor grotere bloemen- en plantencentra:
Het is leuk om in te spelen op het bezoek van de allerkleinsten. Mama’s en papa’s kunnen veel meer op hun gemak winkelen wanneer de kleinsten zich kunnen amuseren in speelhoekjes. Het is des te leuker als de speelhoekjes gelinkt zijn aan de sector en op die manier de kinderen iets kunnen bijbrengen over de natuur! Zorg ervoor dat die hoekjes passen in het interieur en het verhaal dat je als retailer wilt brengen.


Productpresentatie

Goede visual merchandising of productpresentatie kan voor inspiratie zorgen en maakt het kiezen voor de klant gemakkelijker en minder stressvol. Presenteer combinaties en biedt extra producten aan die bij dezelfde combinaties passen. We leven in een mix & match cultuur waarbij mensen hapklare oplossingen willen.

Inspiratie is dus een heel belangrijk aspect van winkelbeleving! Hoe kan de klant decoratie of planten combineren en ze een sfeervol plaatsje geven in huis? Bied de klant inspiratie en oplossingen waar hij iets aan heeft.

 • Speel met de kleuren van de producten. Groepeer kleuren waar mogelijk en maak een statement. Een presentatie op kleur creëert rust en orde in je winkel en oogt mooi. Het helpt daarenboven de klant een keuze te maken.
 • Denk na over een leuke presentatie per productgroep: kan dit op een verhoog of in verschillende niveaus? Probeer eens vernieuwend te zijn door de snijbloemen anders te presenteren dan er overal al gedaan wordt: plaats ze in leuke hippe vazen of romantische emmers die passen bij je interieur en stijl én doe er iets leuks mee.
 • Werk met eyecatchers! Vermijd kleuren die afsteken op de frisse kleuren van de bloemen.
 • Zorg voor de instagramability van je winkel. Werk met sfeervolle plekjes in de winkel met combinaties die goed pakken op foto en zorg voor extra verlichting die alles nog beter in de kijker zet! Het zijn deze leuke hoekjes die klanten graag fotograferen en delen op sociale media!
 • Creëer een WAUW-gevoel. Bloemen zijn prachtig, maar als je ze niet tot hun recht laat komen levert het je niets op.
 • Laat je creativiteit zien. Mooie boeketten maken is een kunst die je klanten niet beheersen. Show off! Pak ermee uit!

Signalisatie

Communiceer eenvormig: gebruik dezelfde typografie, dezelfde lay-out en hetzelfde taalgebruik in de hele winkel.

Nota voor grotere bloemen- en plantencentra:
Zorg dat de signalisatie klopt met hetgeen je aanbiedt: als je bijvoorbeeld verwijst naar de afdeling ‘hobby’ is het belangrijk dat deze afdeling relevante producten (betreffende dit thema) bevat en dat er bijvoorbeeld geen kledij of schoenen terug te vinden zijn. In tuincentra biedt men vaak een gigantisch uitgebreid assortiment aan: probeer zoveel mogelijk binnen de tuin-, dier-, bakken- en interieursegmenten te blijven en pas op met de toevoeging van extra productgroepen die minder relevant zijn in jullie sector. De klant wordt op die manier bedolven onder overbodige prikkels die alleen maar voor meer keuzestress en drukte tijdens het koopproces zorgen.

Zorg voor een duidelijke aanduiding van de verschillende afdelingen, (rol)trap en/of lift, kassa enzovoort. Een klant die moet zoeken, is niet bezig met kopen! Zorg voor overzicht en een goede flow zodat je meer structuur creëert in je zaak. Ook hier is werken met verschillende hoogtes een aanrader. Een gekende techniek is het gebruik van totems om afdelingen weer te geven. Let er wel op dat de totems op een slimme manier ingezet worden, en niet als een lege doos.


Communicatieschermen

 • Zorg dat digitale schermen altijd werken en relevante informatie meedelen. Vraag je eens af of de informatie die je via het scherm meedeelt een extra toevoeging is op de geschreven communicatie die je al toont? Is de informatie nuttig en kan de klant er echt iets mee?
 • Gebruik je meerdere schermen? Zorg dat deze elkaar (en hun verschillende content) niet storen of tegenwerken. Tip: plaats ze ver genoeg van elkaar.

Dit onderzoek bij bloemenwinkels en tuincentra gebeurde in opdracht van VLAM, een organisatie van de Vlaamse overheid voor marktonderzoek en promotie van lokale producten.


>> Meer concrete tips voor bloemenzaken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: