Thee en bloemen in Vorst

‘The Little Green Shop’, zo heet de concept store van Sarah en Nicolas. Het jonge getalenteerde koppel opende hun bijzondere zaak twee jaar geleden in een straat met weinig winkels in Vorst. De artistieke talenten van Sarah vormen samen met de groene vingers en het enthousiasme van Nicolas een stevige, groene tandem.

In ‘The Little Green Shop’ vind je niet alleen een mooi assortiment snijbloemen maar ook meer dan honderd planten. In het salon kan je verschillende theesoorten proeven en ook kopen. Tijdens het weekend worden er brunchen georganiseerd. Een formule die aanslaat want het is steeds moeilijker om nog tijdig een vrije tafel te vinden. Vooraan staan de planten van Nicolas uitgestald. In het middengedeelte situeren zich salon en eethoek en helemaal achteraan, met zicht op de tuin, kom je in de bloemenhoek terecht. “Het concept slaat aan door de diversiteit”, stelt Nicolas. “We zijn beiden autodidact. Op een bepaald moment hadden we geen voldoening meer in het werk dat we deden. We zijn heel complementair. Sarah is van opleiding kunsthistorica en journaliste. Gaandeweg heb ik me gespecialiseerd in planten.”

Advertising
 

DOKTER PLANT
Nicolas weet intussen zodanig veel over planten dat mensen met hun zieke plantje langskomen en hem om raad vragen. Stilaan is hij gekend als ‘Dokter Plant’. Hij geeft zo veel mogelijk informatie over de planten die hij verkoopt zodat ze op hun nieuwe bestemming in de beste omstandigheden kunnen gedijen. Mensen krabbelen zijn advies op een post-it om later thuis zijn goede raad op te volgen. Soms komen de klanten met een foto van hun plant of soms ontfermt Nicolas zich over de zieke plantjes in zijn woning waar er stilaan overal planten staan tot in de badkamer toe. Een plant in het interieur zit duidelijk in de lift. Grote planten zijn een investering en hebben heel wat zorg nodig. “Dat gaat eigenlijk in tegen onze principes. Mensen zien de planten soms louter als een decoratief element. Ze vergeten dat het een levend iets is waar je zorg voor moet dragen. Vaak krijgen we ook de vraag naar planten die geen onderhoud vergen. Maar elke plant heeft zorg nodig,” vult Sarah aan. Intussen heeft Nicolas al meer dan honderd planten verzameld gaande van cactussen tot het bijzondere roze-paarse plantje Oxalis dat ’s avonds voor het slapengaan zijn bloemenknopje sluit. Ze waren ook de eerste floristen die het Chinese plantje Pilea verkochten in hun winkel, een plantje dat vrij moeilijk te vinden is.

MOESTUIN
Een van de pluspunten aan hun winkel in Vorst is de aanwezigheid van een tuin. “Ik heb altijd een tuin gehad”, vertelt Nicolas. “Deze ruimte sprak ons vooral aan door de tuin. Ik wil de dingen zien groeien en af en toe eens naar buiten kunnen.” Nicolas heeft er een moestuin aangelegd, een mix van planten en groenten. De frêle bloemen van een opgeschoten spruit gebruikte Sarah ooit in een bruidsboeket. Daar kreeg ze heel veel positieve reacties op. De groenten worden ook gebruikt in de vegetarische en volledig biologische gerechten die Sarah met veel liefde klaarmaakt in de keuken. Haar keuken is geen klassieke keuken. Smaken en heel veel kruiden kenmerken de creatieve keuken van Sarah. “We hebben veel vrienden die reizen en van overal voor ons kruiden meebrengen”, vult Nicolas aan.

BLOEMEN
Het concept slaat aan. Ieder weekend is hun restaurant volzet. Stilaan is er zelfs te weinig plaats voor de bloemen. Bloemen blijven een belangrijk onderdeel van hun concept. “In het begin kregen we vooral aandacht voor de brunchen die we hier organiseren. Intussen loopt ook het bloemwerk heel vlot. We hebben interessante contracten kunnen binnenhalen. Afgelopen zomer hadden we elk weekend twee huwelijken.” Sarah werkt vooral met natuurlijke bloemen. Bij de aankoop gaat ze op haar gevoel af. “Ik weet niet of ik twee dezelfde boeketten kan maken. Elke boeket is anders. Ik hou ook van bloemen die niet perfect zijn, waar soms een knik in zit. Soms zijn mijn boeketten wild en vooral naturel. Soms zijn ze ook heel barok, heel ‘Marie-Antoinette’. We zijn niet commercieel maar we doen ons vak met passie. Hier ga je nooit een Halloween etalage vinden. We houden van de natuur, van mooie planten en bloemen maar ook van mode en luxe. Ik wil heel graag veel verschillende mensen bereiken. De verzameling van dit alles is onze wereld die we graag delen. De winkel evolueert constant. We doen wat we graag doen. Als iets me niet zint op esthetisch vlak en ik mijn draai niet vind, dan doen we het niet.”

HISTORISCHE FILMS
Sarah heeft een achtergrond als kunsthistorica en werkte voordien in de mode. Die ervaringen en haar talent voor schoonheid zet ze nu volop in voor hun conceptwinkel. Haar kennis over de kunstgeschiedenis is een unieke meerwaarde voor haar werk. Afgelopen herfst heb ik meegewerkt aan een historische film ‘Happy Prince’ naar een boek van Oscar Wilde uit 1888. De film speelt zich af op het einde van de 19de eeuw. Dankzij mijn achtergrond als kunsthistorica en het onderzoek dat ik gedaan heb naar wat gebruikelijk was in die tijd, heb ik de volledige decoratie van de film aangepakt en ervoor gezorgd dat alles klopt. Ik heb met bloemen uit die tijd gewerkt. Ik heb de styling gedaan en het landschap getekend voor de film. Het was een fantastische ervaring om met deze ploeg te mogen samenwerken.”

Alle puzzelstukjes vallen in elkaar. In ‘The Little Green Shop’ kan Sarah samen met Nicolas al haar talenten en ook haar artistieke kant verder ontwikkelen. Zo volgde ze een cursus ‘Wedding Management’. Ze heeft graag het volledige plaatje in de hand en houdt vooral van het gedeelte scenografie. Af en toe moet Nicolas ervoor zorgen dat de voeten op de grond blijven maar hij bedekt hartelijk alles met de mantel der liefde. Om de 65 verschillende soorten thee te proeven zal ik nog eens moeten terugkomen. Mijn warme plekje op de kussens in het salon is intussen al ingenomen door Travis en Gaby, hun twee honden. Twee guitige snuiten, ik ben meteen verkocht. “Het zijn onze mascottes. Ze hebben hier een prinselijk leven”, lacht Nicolas.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: