The Green Spot in Leuven

Als bloemist moest je de voorbije maanden veel veerkracht tonen. Een lockdown, een waslijst coronamaatregelen, om over de gevolgen nog maar te zwijgen. Dit is het verhaal van Philip Van Hal van ‘The Green Spot’ in Leuven.

Naam? Philip Van Hal 

Advertising
 

Mijn bloemenwinkel? The Green Spot, Tiensestraat 172 in Leuven 

Mijn lievelingsbloem? “Mijn voorkeur verandert met de seizoenen. Elk seizoen heb ik een favoriet kleurenpalet. Nu de herfst in het land is, kies ik voor een warm palet van oranje tinten en bessen. Daar word ik happy van. In de lente – mijn favoriete seizoen – ga ik voor frisse, heldere kleuren met alle lichtroze en blauwe toetsen. De winter en de Kerstperiode kleuren traditioneel rood.” 

Mijn hobby’s? “Daar heb ik jammer genoeg geen tijd voor.” 

www.thegreenspot.be 


UITGEKLAARD

Hoe is ‘The Green Spot’ met de gevolgen van corona omgesprongen?

Bloemen = emoties

Tijdens de pandemie was het opvallend hoe belangrijk bloemen opnieuw geworden zijn. “Ik had niet gedacht dat de invloed zo groot zou zijn. Bloemen zijn emoties en bloemen kunnen emoties overbrengen. Daar hebben we in onze zaak altijd achter gestaan. Je stuurt bloemen omdat je elkaar mist of omdat je niet naar het rusthuis mag of er is een overlijden waar je niet naartoe kan. Bloemen zeggen veel meer dan een kaartje, e-mailbericht of telefoon.”

Een onlineverhaal

“Tijdens de lockdown hadden we het heel druk om een compleet leveringssysteem uit de grond te stampen, al is de online bloemenverkoop vrij goed blijven draaien. Net voor Moederdag is onze webshop van start gegaan. Gelukkig hadden we al de voorzieningen om boeketten online aan te bieden. Het is vooral belangrijk om verschillende maten, stijlen en kleuren te tonen én de mogelijkheid te bieden om er een kaartje bij te geven. Voor planten is dat anders. We hebben gemerkt dat mensen vooral voor zichzelf planten kopen en op zoek gaan naar een bepaalde soort. Om planten online aan te bieden, moet de keuze zo groot mogelijk zijn. Jouw volledige plantenaanbod moet online staan. Nu zijn we bezig om de webshop verder uit te breiden met ons aanbod planten en decoratie. De bedoeling is om ons volledig assortiment planten, boeketten, decoratie en bloemstukken te laten zien. Zo kunnen we tonen wat we allemaal in huis hebben.” 

Website die sfeer uitstraalt 

“We merken dat mensen meer en meer online op zoek gaan naar decoratie. Online zoeken ze naar de winkel die past bij hun eigen stijl. In een winkel kan je niet altijd alles tentoonstellen. Daarom vraagt een website voor een bloemenzaak specifieke kenmerken. Zo moet de website sfeer uitstralen. Bloemen en planten koop je op gevoel. Dat gevoel moet je ook kunnen overbrengen op jouw website en webshop. Een basic webshop zonder look & feel werkt niet voor bloemen.” 

Bloemenautomaat 

“De bloemenautomaat hebben we net kunnen realiseren voor corona losbrak. Van een virus was op dat moment nog geen sprake. Het bleek een prima zet, alleen het koelingssysteem ontbrak in het begin. Tijdens de lockdown lagen de bedrijven immers stil. Intussen is het koelingssysteem geplaatst, wat wel nodig was eens de temperaturen opliepen. We kunnen de temperatuur en vochtigheid in de automaat controleren. In het begin leverden we alle bestellingen aan huis maar na een tijdje merkten we dat mensen – die hele dagen thuis zitten – hun boeket liever kwamen ophalen. Zo konden we bestellingen klaarzetten in de bloemenautomaat. Dat heeft heel goed gewerkt.” 


LEVEN MET DE SEIZOENEN

Welk assortiment vind je bij ‘The Green Spot’ ?

Seizoensgerichte aanpak

“Bloemen zijn onze core business, maar de vraag naar planten is de laatste drie jaar enorm gestegen. Enerzijds bieden we een assortiment boeketten die de klant gewoon kan meenemen. Anderzijds proberen wij vooral op maat van de klant te werken want zo kan je het verschil maken. De rode draad doorheen mijn bloemwerk is het werken met natuurlijke materialen. In elk seizoen heb ik een favoriet kleurenpalet. Die afwisseling is het leuke aan de bloemensector. Elk jaargetijde heeft zijn specifieke bloemen die op dat moment het mooiste zijn. Mijn eerste werk was in een boomkwekerij. Daar leef je iedere dag buiten. Je ziet en voelt de seizoenen veranderen. Sindsdien neem ik dat gevoel mee in mijn bloemen. De lente en vroege zomer springen eruit. Alles is dan fris en groen. Daarna zie je de herfst in aantocht komen en beginnen bloemen af te sterven. De helft van het jaar, met name herfst en winter zijn mijn mindere periode, maar dankzij de bloemen kom ik die tijd goed door (lacht). Bij mij ga je alleszins geen zonnebloemen in de winter vinden. Soms kan je begin december op de veiling al paasbloemen kopen. Wie wil nu paasbloemen in de winter, denk ik dan.” 

Workshop mindful bloemschikken 

“We hebben al enkele keren een workshop mindful bloemschikken georganiseerd. Dat was heel tof. Op een tafel liggen verschillende soorten bloemen en staat er een vaasje voor de cursisten. De cursisten kiezen drie bloemen die ze connecteren met een slechte herinnering en daarna drie bloemen die hen een gelukkig gevoel geven. Vervolgens mag iedereen vrij kiezen wat hem in balans brengt. Dat doe je door een element toe te voegen dat rust brengt. Het grappige is dat veel mensen dezelfde bloemen connecteren met slechte en goede herinneringen. Wat balans brengt, is bij iedereen verschillend. Toch klopt het geheel. Je kan wat gebeurd is niet wissen, maar door er op een bepaalde manier mee om te gaan, kan je het een plaats geven en alles terug in evenwicht brengen.”  

Verzorgde website 

“We merken dat je online een ander soort publiek bereikt zoals mensen van buiten Leuven en zelfs uit het buitenland. Wat vooral opvalt, is dat mensen liever rechtstreeks bij een bloemenzaak bestellen waarvan ze de website kunnen bekijken. Ze willen zien hoe de bloemenwinkel achter de website eruitziet. Het is belangrijk dat je een goede website hebt die gemakkelijk te vinden is, gebruiksvriendelijk, met de juiste gegevens. Dat lijkt vanzelfsprekend maar toch komen foute e-mailadressen vaak voor. Eens ze bij jou via de webshop gekocht hebben, kan je ze nadien opnieuw contacteren via mailinglijsten rond Moederdag bijvoorbeeld. Dankzij jouw webshop beschik je over al deze data.” 

Reportage: Ingrid Allaerts

Fotografie: Fleur Magazine by Joris Luyten


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.