Test je business op deze 5 zaken

Een check-up van je zaak kan confronterend zijn maar tegelijk verhelderend. Toets je business daarom eens op deze 5 geboden, samengesteld door een team van marketingexperts aan de Universiteit Hasselt voor de VLAM. Zij stelden na een inspectieronde bij bloemenwinkels en tuincentra in Vlaanderen en Brussel vast dat er nog veel werk is.

Advertising
 

1. Presenteer een kwalitatief AANBOD

Zondig nooit tegen volgende basisregels, anders worden het dooddoeners.

  • Houd het productaanbod zo vers, proper en netjes mogelijk. Nu, straks, altijd.
  • Vermijd een slechte indruk bij de klant en let dus op dat er tussen de bloemen en planten die je verkoopt geen verslenste, verouderde of onverzorgde stuks zitten. Probeer wildgroei, onkruid en resten van potgrond te vermijden: dit viel de experts op, zeker ook de klanten.
  • Probeer voor een verfrissend en vernieuwend aanbod te zorgen om je te kunnen onderscheiden van andere bloemisten en tuincentra. Val op door per seizoen telkens weer in te spelen op de nieuwste bloemen-, planten- en decoratietrends.
  • Vermijd een overaanbod! Dat kan in bloemstukken of decoratie vaak te druk ogen, het verkleint de ruimte en zorgt daarbovenop voor keuzestress bij de klant. Let op dat je winkel niet op een vol gestapelde boekenwinkel begint te lijken en probeer te veel dezelfde producten te vermijden.
  • Zorg ervoor dat het aanbod relevant blijft. Ook andere winkels een plek bieden in jouw winkel kan enkel als de producten met elkaar verwant zijn, dit zou zelfs een tactische uitbreiding kunnen zijn (zie verder), maar dan hebben we het niet over kleding.
  • Je kan vernieuwend zijn door een tactische uitbreiding van je aanbod: bloemen worden vaak cadeau gedaan maar wat als de klant graag nog iets extra cadeau doet? Er zijn al enkele bloemisten die goed inspelen op dit cadeausegment en ze bieden mooie kaarsen of zelfs wijn aan in hun winkels. Durf ook deze uitbreiding van je productaanbod in de spots te zetten!

2. Zorg voor BELEVING

We kunnen het belang van winkelbeleving niet genoeg benadrukken. Klanten nemen vandaag geen genoegen meer met een kwalitatief productassortiment. Om daadwerkelijk tot aankoop over te gaan, moet je hen verleiden.

Een goede winkelbeleving is daartoe essentieel. Die bekom je door alle factoren in je winkel goed op elkaar af te stemmen en een duidelijk verhaal te brengen. Zelfgekozen muziek creëert een intieme sfeer. Het parfum van bloemen en geurkaarsen houdt klanten langer bij je. Een perfecte belichting (met spots) laat jouw snijbloemen knallen. Pak zeker ook uit met je bloemsierkunst!

3. Bezorg de klant INSPIRATIE

Laat zien hoe de producten mooi samengaan. Werk met thema’s zoals kleur en vorm. Wanneer je bijvoorbeeld producten per kleur samenzet, zal dat de aandacht van de klant trekken omdat onze ogen op zoek zijn naar herkenning. Je kan ook het omgekeerde doen en ervoor kiezen om bijvoorbeeld één rode vaas tussen een combinatie van zwarte vazen te zetten. Die rode vaas zal de aandacht trekken. Hoe dan ook: denken in combinaties is een winner!

Grotere zaken hebben de plaats om hoekjes om te bouwen tot echte inspiratieplekjes: boots een serre, balkon, minituintje of terras na om de klant te tonen hoe hij het thuis kan aanpakken. De klant is geïnteresseerd in hulp en oplossingen en laat zich graag verleiden door inspiratie!

4. Breng hetzelfde verhaal OFFLINE EN ONLINE

Probeer de klant via verschillende kanalen te bereiken en trek het verhaal dat je in je winkel brengt door naar je website en de sociale media (Instagram maar ook nog steeds Facebook). Zorg dat er een link is tussen al deze kanalen en dat je overal dezelfde uitstraling hebt! Kortom: waak over je 360° benadering!

5. ONDERSCHEID JE van de concurrentie

Probeer je te onderscheiden door anders te zijn dan je concurrenten op het vlak van je interieur, je productaanbod, de service, de diensten die je aanbiedt en vooral… de beleving. Indien je in het bezit bent van een bloemenautomaat mag je dit zeker in de picture zetten want dit is nog steeds heel vernieuwend!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.