Schaarste aan planten: wat is er aan de hand?

Minder aanbod, sporadisch lege rekken: veel bloemenwinkels en tuincentra kampen met een tekort aan planten en – in mindere mate – aan bloemen. FLEUR legde haar oor te luister bij verschillende spelers in de sector.

Wat is er aan de hand?

Wie een specifieke plant, struik of boompje op de kop wil tikken, moet deze dagen soms wat meer geduld oefenen. De laatste weken is er een toegenomen schaarste. Sommige soorten zijn helemaal niet meer voorradig, voor anderen geldt een lange wachttijd.

De vraag is explosief gestegen.” — Gert van der Schee, Decorum

“Het is een kwestie van vraag en aanbod”, verklaart Gert van der Schee van Decorum, een premium merk van 55 kwekers. “Alle planten zijn in populariteit toegenomen. De vraag is explosief gestegen. Vorig jaar zagen we na maart een enorme jacht op tuinplanten, doordat mensen veelal thuis zaten en het zeer mooi weer was. In de loop van het jaar zijn ook de snijbloemen populairder geworden en er ontstond een megagrote vraag naar groene kamerplanten. We verwachten dat deze plantenhype zich zal doorzetten in de zomer, nu mensen hun tuin, terras of balkon extra gezellig willen maken. Er wordt meer geld besteed aan groen, omdat we het niet kunnen uitgeven aan uitgaan, horeca of vakanties.”

Zamioculcas woonplant kamerplant plant van de maand mooiwatplantendoen florist winkel tips interieur trend 2020 decoratie potten succulente planten vetplanten hip trendy Fleur Magazine
We omringen ons graag met groen zoals met deze Zamioculcas, maar het aanbod is momenteel eerder gering. © mooiwatplantendoen.nl

Zo groot de vraag is, zo schaars het aanbod. Plantenkwekers hebben vorig jaar, met de sluiting van de tuincentra, veel overschotten moeten weggooien en zijn daarna voorzichtiger geworden. Sommige kwekers hebben hun zaak zelfs stopgezet. Bovendien hebben de Britten voor de brexit massaal grote plantenbestellingen gedaan. Dat laat zich voelen in de ganse keten. “Kopers die in het verleden veel aan de klok kochten, moeten nu aankloppen bij de kwekers maar keren van een kale reis terug”, horen ze bij Agora.

Kopers die in het verleden aan de klok kochten, moeten nu aankloppen bij de kwekers maar keren van een kale reis terug.” — Heidi Vandenbrande, Agora

Wat zijn de gevolgen voor de winkeliers en de klanten?

Minder aanbod dus en er is nog een onaangenaam gevolg: door de schaarste moeten bloemisten en consumenten dieper in de geldbuidel tasten.

“Volgroeide monstera’s zijn heel erg moeilijk te krijgen en 3x zo duur als enkele jaren geleden”, getuigt Sofie Vertongen vanThe Plant Corner, een speciaalzaak in hartje Antwerpen. “De prijzen voor speciale planten, zoals een Monstera variegata met witte en groene bladeren, zijn al helemaal extreem, net als sommige soorten philodendrons die voor honderden euro’s verkocht worden. Er is ook tekort aan calathea’s bij onze kweker. De planten zijn maar de helft zo groot en toch duurder in aankoop dan vroeger.”

Sommige planten zijn maar de helft zo groot en toch duurder. Een volgroeide monstera is zelfs 3x zo duur als enkele jaren geleden.” — Sofie Vertongen, The Plant Corner

“Onze planten zijn niet per se moeilijker verkrijgbaar, wij merken vooral dat de aankoopprijs omhoog gaat”, zegt Brent Delhaye van Broesse, een tropische plantenshop in Gent. “Dat in combinatie met een soms wat beperktere voorraad. Maranta leuconeura fascinator is zo’n plant die minder beschikbaar is, maar ook een pak duurder is geworden het laatste jaar.”

“Wij proberen enkel planten aan te bieden die prijs-kwaliteit goed zijn. Dat wil vooral zeggen dat we geen planten willen aankopen/aanbieden die veel te duur geprijsd zijn, wat je nu meer tegenkomt dan vroeger. Daardoor bieden we bewust sommige zeldzame planten niet aan, omdat de prijs niet meer realistisch is. Tenzij we ze nog eens vinden voor een goeie prijs natuurlijk. Klanten appreciëren dit. Als ze een specifieke plant willen, gaan wij niet de duurste zoeken, maar eentje die juist geprijsd is. Dat duurt tegenwoordig wel langer dan vroeger, door het iets kleinere aanbod.”

Ook bloemenwinkels ervaren de gevolgen, zoals Florist Jan uit Eeklo. “Wij voelen dat er ook binnen snijbloemen minder aanvoer is waardoor ook die prijzen exponentieel gestegen zijn. Dat heeft zowel voor de handelaar als voor de klant gevolgen. We proberen dat te counteren door te knippen in de marge en door de klant uit te leggen wat er precies aan de hand is. Ondanks alles voelen we een algemene appreciatie voor bloemen en planten, maar door de huidige prijzenstatus kan deze appreciatie wel eens heel snel afnemen of verdwijnen”, klinkt er bezorgdheid. “De klanten moeten wel bereid zijn om te blijven kopen, ondanks de mindere kwaliteit en de toch hogere prijzen.”

Door de huidige prijzen kan de appreciatie van de klant voor bloemen en planten wel eens heel snel afnemen.” — Junior van Florist Jan

Wat nu?

In een poging om de klanten niet voor het hoofd te stoten, proberen zelfstandigen nog meer creativiteit aan de dag te leggen.

“Op dit moment valt alles nog op te vangen door een gemengd aanbod te creëren, zodat onze klanten zelf kunnen kiezen voor goedkope of iets duurdere planten”, horen wij bij The Plant Corner.

“Wij proberen ook alternatieven en minder gekende planten aan te bieden, die soms een leuk en verrassend alternatief kunnen zijn”, klinkt het bij Broesse.

Maar alles zal vooral toch afhangen van de aanlevering. “We hopen bovenal op een snellere, kwaliteitsvolle kweek zodat er weer voldoende kwaliteit ter beschikking wordt gesteld van de handelaars”, verwoordt Florist Jan het gevoel van veel collega’s.

Decorum gaat prat op een kwalitatief bloemen- en plantenaanbod

Inkopers hameren op het belang van een goede relatie met de kwekers.

“Als inkopende partij moet je beter je best doen om je handel rond te krijgen. Goede relaties en samenwerkingen zijn daarin steeds belangrijker”, weet Decorum dat nog steeds een mooi aanbod kan voorleggen. “Onze 55 leden doen alles wat in hun mogelijkheden ligt om de bestelde handel te leveren en eenieder tevreden te houden.” Al heeft het systeem ook haar grenzen. “We hebben te maken met een natuurproduct. We kunnen de productie niet versnellen omdat wij bij Decorum staan voor extra kwaliteit binnen ons merk. De klant weet op welke kwaliteit hij of zij kan bouwen en dit vertrouwen kunnen wij niet schaden door eerder af te leveren.”

Ook groothandel Agora heeft een streepje voor door de investeringen van de voorbije jaren. “Ook bij ons zijn er minimale problemen door een goede relatie met de kwekers. Vermits wij al jaren samenwerken, is er sprake van een vertrouwensband. De kwekers hebben mogen leveren in minder goede tijden en leveren nu nog steeds alle producten, ook al is de vraag groter.”

Agora heeft vestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Italië

Exact budgetteren hoeveel planten je precies nodig hebt, wordt crucialer dan ooit. “Het reserveren van aantallen zal in de toekomst nog belangrijker worden”, weet Heidi Vandenbrande van Agora. “In samenwerking met de verschillende klanten en leveranciers zullen wij hier veel aandacht aan besteden zodat we steeds een mooi assortiment kunnen aanbieden in onze verschillende vestigingen. Zo worden nu onder meer nieuwe en unieke planten aangeboden. Ook zullen onze trouwe leveranciers planten gaan kweken op onze vraag. Die gereserveerde aantallen zullen wij steeds afnemen.”


Inspiratie voor plantenfreaks


Foto helemaal bovenaan: ©Broesse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.