Stijn Cuvelier – Een droom werd werkelijkheid

Op de Tervuursesteenweg in Bertem, een belangrijke as tussen Brussel en Leuven vind je de nieuwe bloemenzaak van Stijn Cuvelier. Na 11 jaar in Heverlee geeft de nieuwe zaak in Bertem Stijn vleugels!

Een echte droomzaak
Op zijn zoektocht naar een nieuwe en geschikte locatie voor zijn bloemenzaak stond deze plek in Bertem al langer op het verlanglijstje. Negen jaar geleden al vroeg Stijn aan de eigenaars of ze niet bereid waren het Victoriaanse spiegelhuis te verkopen. Toen de eigenares twee jaar geleden in de winkel in Heverlee stond met de vraag of hij nog steeds interesse had, was de zaak heel snel beklonken.

In eerste instantie wou Stijn het huis graag behouden zoals het was omwille van het charmante karakter. Een studie van de architect wees er echter op dat renovatie evenveel zou kosten als een totale nieuwbouw. Stijn koos voor de nieuwbouw en tekende zelf het volledige concept van de winkel en de tuin uit. Vanuit de ervaringen in Heverlee wist Stijn precies wat hij wou. In een tijdspanne van twee jaar slaagde hij erin zijn eigen droomzaak te verwezenlijken. Er werd gekozen voor een ruime werkplaats en een winkel in een open ruimte, een soort galerij met verplaatsbare elementen. Ook de verlichting – een heel belangrijk aspect in een winkel – en de lichtplanken in de zelfgebouwde wandkasten zijn verplaatsbaar. Op die manier kan de winkel er telkens opnieuw anders uitzien. Bovendien kan de ruimte ook gebruikt worden als een echte galerij voor tentoonstellingen in combinatie met bloemen, voor proeverijen van wijn en streekproducten  …  Met bloemen en planten wordt de vrij strakuitziende industriële ruimte warm aangekleed.

In september 2012 ging de nieuwe zaak open. Een wezenlijk verschil met de vorige zaak naar de klanten toe is dat La Mano verde in Bertem zeer goed bereikbaar is, er voldoende parkeerplaats beschikbaar is zowel langs de voor- als langs de achterkant van de zaak. De etalage is hier een echte trekpleister en biedt veel mogelijkheden om bloemen, planten en accessoires zoals potten mooi te presenteren.

La Mano verde heeft er altijd voor gekozen om een bloemenspeciaalzaak te zijn. Ook in het nieuwe concept blijft deze strategie behouden, maar door de extra ruimte kan Stijn ook extra producten (planten en potten) voor het grote terras aanbieden. Stijn biedt vrijblijvend presentatie van buitenpotten aan bij de klant. Dit is een serieuze meerwaarde en zorgt voor klantenbinding.  Hij vindt het namelijk belangrijk de klanten zo veel mogelijk service aan te bieden. Op die manier kan hij een verschil maken met andere bloemen- en plantenaanbieders in de buurt.

Hoe alles begon
Op 14-jarige leeftijd koos Stijn voor de opleiding ‘houtbewerking’ in het Don Bosco Instituut in Sint-Denijs-Westrem, een keuze ingegeven door het beroep van zijn papa. Ook zijn vakantiejobs situeerden zich op dit domein. Daarnaast ging hij als hobby naar de tekenacademie en ontwikkelde hij zijn creatief talent. Zijn creatieve hobby bepaalde zijn verdere studiekeuze en zo ging Stijn naar de Tuinbouwschool in Kortrijk om vervolgens in Melle en in Vught zijn opleiding floristiek te vervolledigen. Na een stage bij Geert Pattyn is Stijn klaar om zijn eigen zaak te starten. Zo neemt hij in 2001 op 21-jarige leeftijd een bloemenzaak in Heverlee over.

De klanten verhuizen mee
Als Stijn in 2012 naar Bertem, zo’n vijf kilometer weg van Heverlee verhuist, gaan de meeste klanten met hem mee. Ze zijn de stijl van Stijn gewoon en willen zijn arrangementen niet missen. Maar in Bertem ontdekken ze ook een nieuwe Stijn. De nieuwe winkel biedt namelijk ook mogelijkheden om nieuwe producten te presenteren en geeft Stijn ook de kans creatiever te zijn.

Aankoop bloemen en potten
Stijn koopt zijn bloemen rechtstreeks aan op de veiling in Nederland. Tweemaal per week geeft hij zijn bestelling door aan zijn aankoper in Nederland die voor hem aankoopt in functie van beschikbaarheid van variëteiten en prijs. Zowel bloemen, kamerplanten als buitenplanten kunnen er besteld worden. Minimaal tweemaal per week wordt er aan huis geleverd. Daarnaast gaat Stijn ook wekelijks langs bij Agora in Kontich en Brussel.

Aankoop van potten en vazen noemt Stijn eerder een zoektocht op beurzen als Maison & Objet, All4Home, huisbeurzen, de Veiling …  Hij bekijkt producten, vergelijkt prijzen, zoekt commerciële en duurzame producten en wat hij zelf mooi en interessant vindt, koopt hij.

Boeketten, bloemencreaties, planten …
Uitzonderlijk tijdens de feestdagen staan er voorgemaakte boeketten klaar om de klanten zo snel mogelijk te kunnen bedienen. Maar Stijn houdt er het meeste van om boeketten op maat te maken voor zijn klanten. Het is fijn om uit te gaan van de smaak van de klant. Welke kleur verkiest de klant, van welke bloemen houdt hij/zij?
Naast boeketten verkoopt Stijn ook bloemencreaties. Sommige klanten komen speciaal naar Bertem omdat ze van de stijl van Stijn houden. Maar er zijn ook planten en planten in potten en potten te koop. Wil je een bloemencadeau geven, maar weet je niet precies wat jouw bestemmeling wil, dan kan je bij La Mano verde ook terecht voor cadeaubonnen.  Een cadeaubon voor een boeketje of een cadeaubon met een bepaald bedrag dat in verschillende keren kan afgenomen worden.

Naast de gewone winkelverkoop verzorgt Stijn ook abonnementen voor privéklanten en bedrijven. Een belangrijk pluspunt hierbij is dat Stijn ook recipiënten in bruikleen geeft. Op die manier krijgt de klant niet alleen een mooi boeket, maar ook telkens opnieuw een mooie en aangepaste vaas. Het is namelijk belangrijk als florist om je boeket op een mooie manier gepresenteerd te zien. In diezelfde filosofie biedt Stijn klanten die een boeket komen halen voor een ziekenbezoek ook altijd een boeket met vaas aan. Zo vermijd je dat de bloemen in een plastic fles of lelijke vaas terechtkomen.

Geen personeel
Stijn maakte de keuze om alleen voor de zaak te gaan. De winkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10 u tot 12u30 en van 13u30 tot 18 u. Op zondag is hij enkel in de voormiddag open. Na de openingsuren of tijdens de middagpauze maakt hij abonnementen klaar, bezorgt hij de leveringen, maakt hij bruidswerk en grafwerk en geeft hij advies aan klanten. Het is zeker en vast een druk en gevuld programma, maar met een goede planning werkt het vlotjes.

Heel binnenkort laat hij werk maken van een facturatieprogramma om op een eenvoudige en snelle manier facturen te maken voor de klanten en zo minder tijd te verliezen in administratief werk.

Mond-tot-mondreclame
Bij de start in Bertem heeft La Mano verde flyers uitgedeeld om aan de brede omgeving het bestaan van de bloemenzaak bekend te maken en ook te vertellen waarvoor La Mano verde staat. Er is tevens een nieuwe informatieve website met een contactformulier en de mogelijkheid om voorbeeldfoto’s van bijvoorbeeld je preferente bruidsboeket … mee te sturen. Toch blijft mond-tot-mondreclame de belangrijkste vorm van publiciteit. Het cliënteel is vrij uitgebreid en komt niet alleen uit Bertem, maar ook uit Heverlee, Tervuren, Leuven …

Wat Stijn wel al heel veel bekendheid heeft opgeleverd is een demonstratie op de regionale zender ROB. Dit regionale kanaal is populair en het programma zorgde voor heel veel positieve reacties. Ook een redactioneel artikel in het Nieuwsblad nationaal over een loftdecoratie bracht heel wat nieuwe klanten uit alle hoeken van het land.

Verder groeien
Met de nieuwe zaak werd Stijn’s droom al gedeeltelijk werkelijkheid. Nu is er nog tijd om af te werken. De buitenverlichting moet nog afgewerkt worden, er komt nog een overdekt terras … En natuurlijk mag de winkel groeien … Creativiteit en afwisseling blijven voor Stijn een belangrijke rol spelen.

Tervuursesteenweg 256
B- 3060 Bertem
Tel/fax +32 (0)16 20 24 24
www.stijncuvelier.be

T

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.