Sterke stijging online bloemenverkoop tijdens lockdown

Goed nieuws: de online verkoop van bloemen is sterk gestegen tijdens de lockdown in Nederland. Zonder webshop red je het straks misschien zelfs niet meer. Daarvoor bestaan verschillende redenen.

Advertising
 

In het rapport ‘Sierteelt herstelt zich van grote klap’ van bank ABN Amro lezen we dat de onlineaankopen van bloemen in maart met 160 procent, in april met 270 procent en in mei met 130 procent stegen ten opzichte van dezelfde perioden in 2019. In de eerste twee weken van juni – waarin een versoepeling van de lockdownmaatregelen plaatsvond – stegen de onlineaankopen minder hard, maar deze lagen nog steeds een stuk hoger dan in de periode voor de lockdown.

Online is de toekomst

Voor de tweede helft van het jaar kan de verwachte recessie alsnog roet in het eten gooien. Het ligt echter in de verwachting dat ook in de toekomst de online bestedingen voor bloemen hoog zullen blijven. Online is een groeiend kanaal. Van alle ondervraagde Nederlanders heeft 17 procent de afgelopen twaalf maanden een keer bloemen besteld via een laptop en 13 procent via een smartphone. Cijfers voor België zijn er niet.

Waarom moet je er op inzetten?

De groei van de onlinebloemenverkoop past in een algehele versnelling van offline- naar onlineaankopen sinds de coronacrisis. In Nederland zijn de totale uitgaven aan onlineboodschappen sinds de virusuitbraak verdubbeld.

De voornaamste redenen voor deze groei zijn de toename van het online aanbod, de populariteit van bloemen bij jongeren en het feit dat gemak als aankoopfactor steeds belangrijker wordt.

Consumenten voelen zich geleidelijk ook comfortabeler via het net. Nadat een eerste maal online bloemen zijn besteld, worden bepaalde drempels of vooroordelen weggenomen en worden consumenten misschien zelfs positief verrast. Zo komen ze er wellicht achter dat de traditionele aanname dat bloemen die worden bezorgd niet vers zouden zijn.

>> Lees het rapport hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: