Stefan Van Berlo zet België terug op wereldkaart bloemstyling met 5de plaats op EK

België haalde na lange tijd nog eens de finale op het EK bloemstylen en dat mag gevierd worden. Een succes dat Stefan Van Berlo veel voldoening maar ook slapeloze nachten bezorgd heeft. “De druk op mijn schouders was enorm”, blikt de Zwijndrechtenaar moe maar tevreden terug op zijn vijfde plaats. “Zonder strafpunten was de top-3 zelfs mogelijk geweest.”

Met namen als Daniël Ost en Tomas De Bruyne zou België bovenaan staan als er een all time wereldranglijst van de bloemsierkunst zou bestaan. De laatste decennia telde ons land nog verschillende grote talenten, maar potten breken op een EK gebeurde niet. Sören Van Laer haalde op de voorlaatste editie een – voor zijn jonge leeftijd – mooie negende plaats, maar de hunkering naar meer bleef. In het Belgische kamp heerste dan ook euforie en ontlading toen Stefan Van Berlo bij de zes finalisten werd afgeroepen, na een intense voorronde met vijf zware proeven tegen 15 floristen uit evenveel landen.

Voor het EK hoopte Stefan Van Berlo nog op een top-5 plaats, zo vertelde hij op onze website. Missie geslaagd dus.

Stefan Van Berlo (links) naast Europees kampioene Hanneke Frankema en de Roemeen Nicu Bocancea (vierde).

Proficiat met jouw top-5 plaats. Welk gevoel overheerste toen ze jouw naam als vijfde afriepen?

Stefan Van Berlo: “Ik was superblij dat ik bij de laatste 6 op het podium stond… Het lag binnen de verwachtingen na het zien van de gemaakte stukken en de vele positieve reacties van de mensen, maar met dit soort wedstrijden weet je nooit…”

Welk gevoel overheerst nu, ruim een dag later?

“Ik ben een zeer tevreden man. Het is al jaren geleden dat België zo hoog op een Europa Cup is geëindigd. Ik ben trots en hoop ook dat ik de Belgische bloemensector trots heb kunnen maken. Had ik hoger kunnen geraken zonder penalty points? Waarschijnlijk wel, maar dat is iets wat we met KUFB gaan meenemen in de toekomst voor mijn opvolgers. Training, dubbelchecken, … dat is nodig voor dit soort wedstrijden… Het is niet voldoende om enkel een mooi bloemstuk te maken.”

Ik ben zeer tevreden. Het is jaren geleden dat België zo hoog geëindigd is.” — Stefan Van BerloWat dacht je toen je hoorde dat je naar de finale mocht?

“Dat ik tussen mooie namen op een podium kon staan en dat het deugd doet om die erkenning te krijgen na al die jaren hard werken aan mijn carrière.”

Wat vind je van de top-3?

“De top-3 zijn één voor één vakmensen… Heel de top-5 eigenlijk… Twee van de drie stonden ook in mijn eigen top-3. Welke dat zijn, laat ik in het midden.”

Hoe is het EK voor jou verlopen? Alles volgens plan? Of waren er dingetjes misgelopen of voor verbetering vatbaar?

“De druk die op je schouders ligt, is enorm. Daardoor heb ik ook slaaptekort. Je constant zorgen maken of het wel goed gaat komen en of alles binnen de tijd klaar geraakt… Het is behoorlijk heavy. Zoals ik al zei, zijn er strafpunten uitgedeeld. Waar en voor wat weet ik niet exact. Ik wacht nog op de papieren en als je die strafpunten kan wegwerken, was een top-3 zelfs haalbaar geweest. Dus ja, daar is werk aan voor onze toekomstige kandidaten… en daar wil ik met alle plezier aan meehelpen om die eruit te krijgen.”Op welke creatie ben je het meest trots?

‘Dancing in the rain’ (foto’s boven) was voor mij de meest stressvolle opdracht, dus daar was ik zo blij mee dat die gelukt was. Ook heb ik daar bloemen kunnen tonen van onze Belgische kwekers die ze in heel Europa nog niet hadden gezien en waar velen hun mond van is open gevallen. Met dank aan Deroose Plants en De Wolf Plants. Waar ik ook wel trots op ben, is dat ik de eerste verrassingsopdracht heb gewonnen en dat ik met de tweede verrassingsopdracht de derde plaats heb behaald. Daar strijden alle floristen met gelijke wapens… zonder trainingen, zonder budgetten. Dus daar komen je skills als florist van pas.”Wat is het verhaal achter de prachtige tafeldecoratie en achter het ‘Dancing in the Rain’ stuk?

“De tafel was voor een schoolreünie en geïnspireerd op het liedje ‘Million Eyes’ van Loïc Nottet. Wanneer je de tekst van dit nummer leest, hoop ik dat je dit vertaald ziet in de tafel. Voor de opdracht ‘Dancing in the rain’ waren druppelvormen in holografische folie gemaakt, op een dansvloer van planten uit moerassige gebieden. Voor de geïnteresseerde mensen geef ik hierover op mijn sociale media binnenkort meer uitleg.”

Toen ik de finale met de beste zes floristen bereikt had, kon het al niet meer stuk.” — Stefan Van Berlo


Links: De ‘body decoration’ van Stefan Van Berlo – Midden: Het EK-boeket van Stefan Van Berlo – Rechts: De eerste verrassingsopdracht van Stefan Van Berlo.


Had je last van zenuwen in de finale? Je leek tijdens de eerste opdrachten vrij ontspannen.

“Het meeste stress had ik voor de eerste dag. Toen die voorbij was, werd het beter. Eens in de finale, was ik al superblij en tevreden dat ik er bij stond. Voor mij kon het al niet meer stuk. Zelfs bij die finale verrassingsopdracht heb ik niet gepanikeerd. Dan kan je beter kalm blijven en je ding doen. Enkel dat de vaas die we kregen lek was… Dat vond ik niet zo fijn. Zelfs de plastieken zak om er in te stoppen, bleek lek…. Maar daarin was ik gelukkig niet de enige.”


Wil je nu ook naar het WK?

“De druk van deze wedstrijd en de slapeloze nachten weerhouden mij daarvan… Het WK is ook een Fleurop-wedstrijd en België zendt al jaren geen kandidaat. Dus enkel als er grote sponsors achter zitten die mij en mijn team steunen, dan heel misschien.”Wat zijn de plannen na het EK?

“Nu hoop ik natuurlijk dat er wel wat leuke jobs uit de bus gaan komen, aangezien ik mij toch wel heel duidelijk geprofileerd heb op de Europese kaart en zelfs daarbuiten. Ik kreeg zelfs telefoon uit Israël om mij te feliciteren met de boodschap dat ze mij als winnaar zagen… Voorlopig staan er lessen op het programma, een demonstratie voor Deliflor Chrysanten, Féerie Florale in Dendermonde en hopelijk kruisen er nog veel leuke dingen mijn pad.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.