Stefan Van Berlo opnieuw Belgisch kampioen bloemstyling

10 jaar na zijn eerste titel heeft Stefan Van Berlo uit Zwijndrecht opnieuw de Belgische titel ‘flower art’ veroverd. Daardoor mag hij België in het voorjaar vertegenwoordigen op het EK in Polen. Het zilver ging naar Chantal Post, het brons naar Max Hurtaud.

Enorme druk op schouders

Stefan Van Berlo had pas twee weken voor het Belgisch kampioenschap beslist om zich in te schrijven. De verwachtingen waren hooggespannen want precies tien jaar geleden won Stefan het Belgisch kampioenschap ‘flower art’. Toen zijn deelname bekend werd, ging iedereen er vanuit dat hij opnieuw zou winnen.

“Dat legde een enorme druk op mijn schouders. Mijn tegenstanders in de wedstrijd zijn ook mijn vrienden. Ik had het er moeilijk mee dat je vooraf geen ideeën mocht uitwisselen. Met Chantal Post heb ik een goed contact maar nu moest ik zwijgen. Het blijft immers een wedstrijd en het is de bedoeling dat je die beker binnenhaalt. Toen ze mijn naam afriepen, was ik echt euforisch. Uiteindelijk ben ik met twee vrienden op het podium beland en dat is heel fijn. We kennen elkaar en we waarderen elkaars werk.”

Gelach tijdens finale

De stress en de tijdsdruk, hadden die dan geen invloed?

“Een portie gezonde stress is goed, maar het mag je werk niet beïnvloeden”, getuigt Stefan Van Berlo. “Bij de eerste opdracht kwam ik wat in tijdsnood. De volgende opdracht – een tafelstuk – ging vlot en ik had er een goed gevoel bij. Meteen voelde ik me meer op mijn gemak. Ik lach veel blijkbaar. Chantal – die mij aan de andere kant van de zaal hoorde – vroeg zich af of ik wel aan het werk was. Het blijft hard werken maar plezier maken hoort erbij. We blijven ervoor gaan”, lacht Stefan.

Bekroning van carrière

“Een bekroning” noemt hij zijn tweede titel zelf. Stefan baatte 15 jaar lang winkel Bloem-Illusie uit in Zwijndrecht, maar voelde zich steeds gelukkiger bij het geven van demonstraties en lessen in alle uithoeken van de wereld. Door de coronacrisis kan hij die passie al een tijdje niet meer uitoefenen. Daardoor moest hij noodgedwongen op zoek naar alternatieven.

Hoe Stefan Van Berlo zijn dagen nu doorbrengt? Dat lees je hier. FLEUR contacteerde hem begin september nog over zijn carrièreswitch.

Bekijk zeker ook de reactie van Stefan na zijn overwinning bij regionale zender ATV.


Winnende stukken

Stefan Van Berlo rijfde de overwinning binnen met een aantal prachtige florale composities. Bekijk het volledige fotoverslag van het BK hier.

De prachtige finalestukken van Stefan Van Berlo. ©Smithers-Oasis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.