Spathiphyllum, een natuurlijk zuiveringsstation

Met haar groene, glimmende bladeren, roomwitte aar en spits schutblad is de Spathiphyllum, ook gekend als lepelplant, een echte beauty. Geheel terecht dus plant van de maand juni!

Bovendien staat de kamerplant bekend om haar luchtzuiverende karakter, waardoor ze bijdraagt aan je gezondheid.
De lepelplant komt van ver, namelijk uit het regenwoud rond de Amazone in Zuid-Amerika en dan met name uit Colombia en Venezuela. In dat regenwoud ontwikkelde ze haar voorkeur voor een hoge luchtvochtigheid. In 1870 werd de lepelplant in Europa geïntroduceerd, waarmee haar zegetocht in Europese huiskamers en kantoorpanden begon. De plant is trouwens verwant aan de Anthurium, die beide uit de Araceafamilie (aronskelkachtigen) komen. Je kan de lepelplant verkrijgen in veel variëteiten, van mini tot extra-large.

Zet de lepelplant op een lichte of schaduwrijke plaats en geef haar elke week flink water, tegen natte voeten heeft deze plant geen bezwaar. Een keertje vergeten? Geen probleem, de plant is veerkrachtig en knapt meteen na een gietbeurt weer op. De lepelplant gedijt het beste tussen de 15 en 23 ⁰C.
Opgelet: bij te droge lucht krijgt de plant bruine puntjes aan de bladeren. Een plantenspuit kan soelaas bieden. De plant bloeit tussen de vier tot tien weken, om daarna een paar weken te rusten. Na zo’n twaalf weken komen aan de nieuw ontwikkelde scheuten weer schutbladeren.

Goed om weten: vaak zien mensen de witte schutbladeren aan voor bloemen, maar de bloemetjes van de lepelplant zijn minuscuul en zitten op de bloeikolf (aar).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.