Seppe De Bie zoekt altijd nieuwe dingen

Als kind maakte Seppe De Bie veldboeketten. In zijn eigen zaak ‘Bloemen Amaryllis’ in Lille heeft hij die draad weer opgepikt en zich gespecialiseerd in veldboeketten.

Advertising
 

Voor hij weloverwogen de stap zette naar een eigen winkel, heeft Seppe heel wat watertjes doorzwommen. Een opleiding tuinarchitectuur in Vilvoorde en ‘Vegetaal design’ in Nederland, het onderhoud van de tuin van modeontwerper Dries Van Noten, een sabbatjaar in Thailand, Cambodja, Laos en Latijns-Amerika en een leerrijke periode bij Oogenlust. Intussen is Seppe opnieuw neergestreken in Lille waar alles 36 jaar geleden begon.

Bloemen Amaryllis, langs een drukke invalsweg, bestaat nu ongeveer dertig jaar. Drie jaar geleden nam Seppe de zaak over. Dat hij ‘Amaryllis’ zou overnemen stond in de sterren geschreven. “Toen ik 15 jaar was, ben ik hier tijdens de weekends en vakanties beginnen werken tot ik afstudeerde. Ik ben afkomstig van Lille en woonde in de buurt. Zelf heb ik tuinarchitectuur in Vilvoorde gestudeerd. Nadien heb ik een opleiding ‘Vegetaal design’ in Nederland gevolgd. Dat was experimenteel bloemwerk. Nadien ben ik teruggekomen en heb ik een tijdje fulltime gewerkt. Dat heeft niet zo lang geduurd want ik wou mijn horizon verruimen.”

Seppe besloot in Nederland te gaan werken bij ‘Oogenlust’ in Eersel, net over de Belgische grens. “Oogenlust is een groot bedrijf. Ik heb er vier jaar gewerkt en heel veel geleerd. Daarna ben ik teruggekeerd. De vorige eigenaars van ‘Bloemen Amaryllis’ werden een jaartje ouder en wilden graag afbouwen. Ze wensten dat de winkel een bloemenwinkel zou blijven. Ik was er kind aan huis en wilde graag mijn eigen winkel. Dit bleek voor mij de ideale plek. Ik ben Walter en Lea dan ook dankbaar voor deze kans die ik heb gekregen.”

Waarom wou je graag je eigen winkel?
“Het zit erin, van kleins af aan. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in bloemen, planten en tuinen. Mijn beide oma’s hadden ook een grote bloementuin waarin ik altijd zat te wroeten en bloemen te plukken. Het was duidelijk dat ik iets met bloemen moest gaan doen.”

AQUARIUM BOMVOL PLANTEN
Sinds de overname drie jaar geleden is er al heel wat veranderd. Het pand was voor die tijd een vooruitstrevend gebouw. Het moest enkel wat opgefrist worden. Het gebouw kreeg een nieuwe verflaag en de verlichting werd vernieuwd.

“De eerste jaren hebben we vooral veel gestript en weggedaan. Stap voor stap veranderen we de zaak, zonder overhaast te werk te gaan. Hoe langer het duurt, hoe langer ik over iets kan nadenken. Ik merk dat mijn plannen nog af en toe veranderen en zelfs beter worden.”

Op de mezzanine staat een lange tafel waar Seppe met de klanten even apart kan zitten om complexere zaken te bespreken. De ruimte is verder gevuld met bijzondere groene kamerplanten. De ene valt op door een bijzondere bladvorm of stengel, een andere plant is bezaaid met kleine witte bloemetjes. In de andere hoek – zijn nieuwste project – komt een aquarium. “Er komen ook wel visjes in maar het belangrijkste is dat het aquarium bomvol planten komt te staan, zelfs er bovenop. Het wordt een groene eyecatcher. Het onderstel is in staal en heb ik door een vriend/lasser laten maken. Met dit projectje haal ik mezelf veel werk op de hals. Maar ik ben hier meer dan thuis. Jezelf af en toe verwennen moet kunnen, vind ik.”

HOUTEN OBJECTEN

Seppe houdt van alles wat uit de natuur komt: een pot met kurk rond, een kunstig uitgeholde houten stam, een verzameling schelpen, pluimen van vogels, mineralen en houten objecten. Zijdebloemen ga je bij hem niet vinden want dat is zijn ding niet. Er moet leven inzitten. Een mooie verzameling keramiek trekt de aandacht. ‘Atelier De Vonder’ het keramiekatelier van Michelle Heylen uit Turnhout maakte speciaal voor Seppe bloempotten met een gaatje onderaan voor de drainage en bijpassende schaal.

Ook de moeder van Seppe is keramiste en presenteert haar werk in de winkel. “Door samen te werken met keramisten kan ik iets anders aanbieden dat niet iedereen heeft. Ik ga op zoek naar tijdloze ontwerpen die mooi blijven. Het keramiek is iets prijziger omdat het handwerk is. Op die manier kan ik een mooi alternatief bieden voor wie niet houdt van terracotta.”

Voor de etalage liet Seppe grote stalen rekken maken. Zijn beste zet ooit, beweert hij. Op deze manier wordt de hele vitrine aan de straatkant benut. Voorbijgangers worden erdoor aangetrokken en ontdekken de mooie uitgestalde vazen en potten.

EIGEN TUIN

De kleine binnentuin gaat Seppe in de toekomst nog aanpakken. Centraal staat er een knotcatalpa en misschien komt hier later de inkom.

“Mijn eigen tuin is nog altijd mijn uitlaatklep. Als ik vrij ben en het mooi weer is, zit ik in mijn tuin te werken. Dat is mijn ontspanning. Mijn partner werkt bij een bank. Elke zaterdag doet hij de administratie en helpt me in de winkel. Boeketten maken doet hij niet, maar inpakken en afrekenen wel. We hebben er lang en goed over nagedacht om de zaak over te nemen en we hebben ervoor gekozen om het samen te doen. Voor mij is het superbelangrijk dat hij de administratie op zich neemt want dat is echt mijn ding niet. Daarnaast doet hij ook de sociale media.”

Wat spreekt jou het meeste aan in dit vak?
“De planten en bloemen op zich spreken me aan. De manier hoe ze groeien of kunnen verwilderen… Ik zoek altijd nieuwe dingen. Zo ga ik op zoek naar nieuwe combinaties, nieuwe snijbloemen, aparte kleuren… Ook probeer ik nieuwe plantensoorten en nieuwe bladvormen te ontdekken. Dat vind ik super.”

Wat Seppe aankoopt, hangt af van het aanbod, de prijs en de kwaliteit. Hij koopt de bloemen online. In het begin reed hij iedere week zelf naar de veiling in Brussel. Dat was voor hem niet meer haalbaar. Sinds hij overschakelde naar online aankopen, is zijn levenskwaliteit erop verbeterd en dat is toch niet onbelangrijk.

VOLG EN LIKE SEPPE

BEZOEK DE WEBSITE


Naam: Seppe De Bie
Leeftijd: 36 jaar
Favoriete bloem: lelies en tulpen, bol- en knolgewassen “Mijn voorkeur gaat meestal uit naar een bloem die nog moet openbloeien. Bij gerbera’s bijvoorbeeld zie je nog voor ze open komen, hoe ze er zullen uitzien.”
Hobby’s: “Werken in de tuin of in de winkel als de deur gesloten is. Sporten vind ik ook belangrijk en ik ga hardlopen en zwemmen. Sinds kort hebben we een klein hondje waarmee ik ga wandelen. En als er nog wat tijd overblijft, bezoek ik graag mijn vrienden.”
Levensmotto: “Je leeft maar één keer. Ik geloof dat als je van bepaalde dingen gelukkig wordt, je die ook gewoon moet doen. Voor mij is dat op dit moment mijn nieuw projectje: het aquarium als groene blikvanger.”


>> Bekijk & maak de prachtige veldboeketten van Seppe 

Teksten: Ingrid Allaerts
Fotografie: Joris Luyten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: