Rani, schoolvoorbeeld van moderne bloemenzaak

‘Rani flowers and soul’ is de bloemenzaak van Rani Galle vlakbij de kerk van Meulebeke in de provincie West-Vlaanderen. Met haar 23 lentes is Rani één van de jongste floristen die we ooit bezochten. Naturel en enthousiast, zo is Rani en zo staat ze in haar winkel die als voorbeeld kan dienen voor wie zijn zaak wil verjongen.

Advertising
 

Van onze reporter Ingrid Allaerts

Bij aankomst blijkt Meulebeke – buiten mijn verwachtingen – helemaal geen ingeslapen dorp. Het gonst er van de bedrijvigheid. Het hoekpand met donker geschilderde gevel en grote ramen aan beide zijden, springt meteen in het oog. Wat een goede ligging met veel passage en een praktische parking rechtover de winkel. We bezochten Rani vlak voor de lockdown. Intussen heeft ze haar flower shop helemaal coronaproof gemaakt.

Haar enthousiasme is aanstekelijk. “Het was een samenloop van omstandigheden. Dit pand stond al een jaar en half te koop. Toen ik in Bissegem en nadien in Oeselgem werkte, kwam ik telkens voorbij deze hoek. Stiekem droomde ik ervan om hier mijn eigen bloemenzaak te openen. Vier jaar geleden is het me gelukt om mijn droom waar te maken.”

Vandaag geldt Rani flowers and soul als prototype van een eigentijdse bloemenzaak. Daarvoor ziet Fleur Magazine 5 succesfactoren.

1. Mix van moderne & klassieke boeketten

Niemand die opkijkt van haar keuze om florist te worden. De interesse voor bloemen had ze al op heel jonge leeftijd. Na haar opleiding deed ze stage bij verschillende bloemenzaken, onder meer bij Geert Pattyn. Op elke stageplek deed ze nieuwe kennis en ervaring op. Rani’s publiek is heel divers. Het zijn zowel oudere als jongere mensen, een leuke mix van persoonlijkheden. Daarom biedt Rani zowel klassieke als hippe boeketten en bloemstukken aan. “Interessant om te zien is dat het soms de oudere mensen zijn die voor een hip ontwerp kiezen en jongeren eerder een klassiek stuk kopen”, merkt Rani op.

©Fleur Magazine

Doe je mee aan de hype van de veldboeketten?
Rani Galle: “Toch wel, maar ik geef er mijn eigen twist aan. Mijn veldboeketten zijn compact met verschillende bloemen, met korte en langere stengels. Leuk om te maken en ‘t is gewoon een toffe stijl. Als ik voor mezelf een boeket zou maken, zou ik ook voor de ‘wildere’ veldstijl kiezen. Klanten vragen er intussen zelf achter. Dat is wel grappig. De stijl ‘à la Bloomon’ is een begrip geworden. Eigenlijk hebben wij floristen veel aan hen te danken. Ze brachten opnieuw de bloemen naar de huiskamer. Voor de persoonlijke aanpak moet je echter bij ons zijn. We staan aan de deur van de klant met een boeket op maat geschikt. Daar is een kartonnen doos niet tegen opgewassen.”

Van welk seizoen hou je het meest?
“Elk seizoen heeft zijn charmes. Voor mij moet het niet altijd zomer zijn. Ik ben blij wanneer het lente wordt, maar ook de winter vind ik super gezellig. Ik hou van gezelligheid. Als ik zelf ooit zou trouwen, dan zou het in de winter zijn. Alleen al voor de gezelligheid.”


2. Schoolvoorbeeld qua inrichting

Het pand was voordien een schilderswinkel. Het gebouw werd volledig gestript en de muren zijn verstevigd. De winkel voelt ruim en luchtig aan dankzij de grote etalageramen aan beide hoekzijden. Ook de setting vergroot het ruimtelijk gevoel. Het mag allemaal niet te druk en te vol staan. Indrukwekkend allemaal. Een perfecte belichting, brede gangpaden, inspiratieplekjes, een sterke visuele communicatie. Rani doorstaat de test voor een moderne business met glans.

Je komt binnen via de landingszone. Achteraan is de muur bekleed met een houten wand waarvoor het kleurige assortiment snijbloemen staat uitgestald. De snijbloemen staan op kleur geschikt in een leuke overgang. Die schikking verandert regelmatig. Het grappige is dat de bloemen in het midden het meest succes hebben. Ook de potjes en bloemstukken – op lange tafels – raken het eerst verkocht. Het aanbod buitenplanten is eerder beperkt want in Meulebeke is er al een gespecialiseerde zaak. “Elk zijn ding. Voor mij zijn de bloemen het belangrijkst. Af en toe werk ik met droogbloemen. Een nieuwe trend die ik ook wel fijn vind.”


3. Expertise van marketingbureau 

Bij de opstart van haar eigen bloemenzaak, riep Rani de hulp in van WELL – Transcending Communication uit Roeselare. WELL nam de ganse huisstijl voor haar rekening gaande van het logo, visitekaartje, flyer, boeketkaartjes, cadeaubonnen tot de website.

“Personal branding is vandaag heel belangrijk. Het was een hele ervaring voor mij. Aan de hand van een vragenlijst moet je op zoek gaan naar jouw stijl, waar je voor staat, wat je wilt uitstralen en wat jou uniek maakt.”

Het logo staat voor het DNA van een onderneming. Wat Rani uniek maakt, moet duidelijk af te lezen zijn uit het logo en in de volledige huisstijl. Met zorg koos Rani een fonttype dat bij haar past: eenvoudig en naturel, zonder krullen of tierlantijnen.

De quote ‘Rani flowers and soul’ illustreert perfect waar Rani voor staat. “Zelf ben ik ook zo, naturel zonder te veel blabla. Bij mij weet je meteen waar het op staat. Iedereen is floral designer of bloembinder maar ik wou iets anders. Het moest vooral met bloemen te maken hebben en met mijn ziel die ik er volledig inleg. Oudere mensen vragen wel eens wat het betekent.”


“Jouw personal branding is het eerste wat klanten te zien krijgen. Het was niet goedkoop, maar een goed idee om me hierbij te laten helpen.” — Rani Galle

4. Sterke branding offline & online

De url-extensie van de website is .florist en niet .be – opvallend. “We moesten op zoek gaan naar een domeinnaam. Als je Rani intikt, komt televisiepresentatrice Rani De Coninck meteen helemaal bovenaan te staan terwijl ik helemaal onderaan beland. Dit heb ik verholpen door de url-extensie .florist te kiezen.”

De website is zo opgebouwd dat Rani hem volledig zelf kan beheren, zelf blokken kan toevoegen of verwijderen. Zo hoeft ze niet steeds bij WELL aan te kloppen om wijzigingen aan te brengen. “Voor mij was dit heel belangrijk. Ik ben niet zo handig met de computer. Met deze opmaak kan ik alles gemakkelijk zelf aanpassen. Jouw personal branding is het eerste wat klanten te zien krijgen. Het was een goed idee, wel niet goedkoop, om me hierbij te laten helpen. Onze huisstijl hebben we overal doorgetrokken, tot en met de gevel van het winkelpand.”

Rani flowers & soul & Instagram

Rani is actief op Instagram en Facebook maar het is voornamelijk Facebook dat het meeste omzet genereert. “Op Instagram zie je dat vooral de verhalen goed opgepikt worden en veel reacties uitlokken. Mijn workshops maak ik kenbaar via Facebook en die zitten dan meteen vol.


5. Extra reclame via workshops

Rani organiseert 3 à 4 workshops voor telkens 20 personen rond thema’s zoals Valentijn, Pasen, Kerst. De workshops vinden plaats in de winkel, bij mensen thuis of in een tuincentrum van Aveve in de buurt. “Het organiseren van workshops in de winkel vind ik heel intensief. Tegen 19 uur moeten de tafels in de winkel vrijgemaakt zijn. Eventueel voorzie ik nog een extra tafel. Afhankelijk van het publiek loopt de avond soms wat uit. Op een workshop kan je kiezen uit twee stukken: een goedkoper en een duurder, een bloemstuk of een eerder decoratief stuk. Vaak zijn het moeder en dochter die samen een workshop volgen. Deze week organiseren we een kinderopvang workshop. De vraag kwam van enkele moeders die hun kinderen naar dezelfde opvang brengen. Samen een workshop volgen, vergroot de onderlinge band. Dat is net de sterkte van onze workshops: samen creatief zijn.”


De vijf D’s van Rani: Dromen, Denken, Durven, Doen en Doorzetten

Rani Galle

Naam: Rani Galle
Leeftijd: 23 jaar
Hobby: “Als het lukt, probeer ik na een lange werkdag tijd te maken om te spinnen. Alles geven terwijl een stevige beat door de luidspreker galmt, dat is pas ontspannen.”
Lievelingsbloem: “Die heb ik eigenlijk niet. Ik koop enkel bloemen die ik zelf graag zie en bedenk dan leuke combinaties. Het is fascinerend hoe de pioenroos van een kleine knop evolueert tot een grote volle bloem. Tulpen komen helemaal tot leven in een vaas en de anjers – een klassieker – vind je vandaag in de mooiste kleuren. Ik probeer de speciale tinten eruit te halen. Ik vergeet nog het kangoeroepootje of clematis. Ik vind elke bloem wel iets hebben.”
Levensmotto: “Dan denk ik aan de spreuken van mijn vader. Toen ik pas begon zei hij: ‘Rani, het beginnen van een eigen zaak is gedaan met het vermaak’ (lacht). Of ook: ‘Een mens is niet gemaakt voor een gemakkelijk leven maar voor een boeiend leven en boeiend is nooit gemakkelijk.’ Tot slot nog de ‘Vijf D’s: Dromen, Denken, Durven, Doen en Doorzetten.”

Foto’s: Joris Luyten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.