Salix : bloemschikmateriaal, paasboom én tuinplant

De Salix (of wilg) is een trouwe bondgenoot van veel bloemschikkers. De takken kunnen omhoog reiken, maar ook laag naar beneden hangen. Eerst komen er zachte zilverwitte katjes aan, later verschijnen er groene blaadjes en in de winter zijn de stengels fraai okerkleurig.

Niet alleen in bloemstukken, ook in de tuin heeft de Salix zijn plaats.

Advertising

VARIËTEITEN
De bekendste in het assortiment mini-wilgenboompjes is de Salix caprea ‘Kilmarnock’, de kleine treurwaterwilg. Deze wordt aangeboden met hoge stammetjes die variëren van enkele decimeters tot enkele meters, waaraan de twijgen met katjes naar beneden hangen. Andere ‘stamwilgjes’ die als dwergsoort worden aangeboden zijn arbuscula, helvetica en subopposita en cultivars als ‘Yalta’, ‘Iona’, ‘Voorthuizen’. De aantrekkingskracht zit in de twijgen met katjes, het blad ontwikkelt zich pas later. Soorten die juist om hun bladkleur worden verkocht zijn de zogenoemde Japanse of bonte wilgen, Salix ‘Flamingo’ en S. ‘Nakuro Hishiki’ die allebei kleine oranjeroze blaadjes bieden.

 

WEETJES
• Kronkelwilg Salix babylonica ‘Tortuosa’ is populair als paasboom.
• Wilgenkatjes zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel en trekken nuttige bijen en hommels aan.
• De Salix komt zowel in Keltische als Germaanse sagen voor. Het buigzame hout wordt vaak gezien als metafoor voor veerkracht bij tegenslag.
• Omdat de Salix zo snel groeit, is het boompje het symbool van vruchtbaarheid.

 

HERKOMST 
De Salix is een klassieker uit de lage landen die zich makkelijk heeft verspreid over de koelere delen van West-Europa. Er zijn zo’n 400 soorten. De plant is winterhard en dol op vochtige grond en veel licht. Het zijn typische pioniersplanten, die vooral ontkiemen op de grens van water en land. En mensen hebben er al eeuwenlang plezier van: het buigzame hout wordt nog altijd gebruikt voor manden en ander vlechtwerk en in de bast zit een pijnstillende stof: salicyne.

TIP BIJ INKOOP
Potmaat en stamlengte van de Salix moeten met elkaar in verhouding zijn en de ent moet goed vastzitten aan de stam. Op de winkelvloer extra opletten dat de Salix niet verdroogt, de plant heeft veel water nodig.

VERZORGINGSTIPS VOOR DE CONSUMENT
• De Salix kan zowel in volle zon als schaduw staan.
• Als oeverplant heeft de Salix graag altijd lichtvochtige grond.
• Snoeien eventueel na de bloei in juni, de bonte Salix-soorten snoeien in juni en september.

PRESENTATIETIPS
Omring de struikjes met andere vroege lentebloeiers zoals fritillaria, blauwe druifjes en narcissen op pot. Om de lente te vieren en voorjaarssfeer in huis te brengen, versier je een (kronkel)wilg met decoratieve eitjes, kuikens en lammetjes. Pasen valt op 1 april (geen grap), maar kan in de weken daarvoor al worden aangejaagd in een inspirerende lentepresentatie met de Salix.

>> bloemenbureauholland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *