Rozenproductie Europa in dalende lijn

De tendens van de voorbije jaren is duidelijk: het rozenareaal in Europa neemt geleidelijk af. Dat ligt niet aan de populariteit van de bloem aangezien de roos nog steeds een felbegeerd product is. De rozenimport blijft wel toenemen. Vooral rozen uit Afrika zijn populaire importproducten. Ongeveer 65% van de geïmporteerde rozen komt anno 2016 uit Kenia en Ethiopië. In samenwerking met rozenveredelaars brengt Royal FloraHolland de wereldwijde rozenproductie in kaart.

Rozenareaal in Europa neemt geleidelijk af

Advertising
 

Elk jaar neemt het rozenareaal verder af. In de afgelopen vijf jaar bedroeg de afname in totaal 27%. In Europa staat er momenteel ongeveer 1.700 ha. aan rozenteelt. In Duitsland, Nederland, Spanje en Italië is er nog gemiddeld 200 ha. aan rozenteelt per land. Hoge energiekosten, regelgeving en de lage prijzen voor importrozen beïnvloeden de productie.

In 2004 had Nederland nog zo’n 850 ha. aan rozenproductie. Dat kelderde in 2016 naar 238 ha. Rozenkwekers stoppen of stappen over op een ander gewas. De grootste afname vond plaats in Italië, waar de productie zo’n tien jaar geleden veel hoger was. De lage prijzen van importrozen deed de productie in Italië drastisch afnemen. Er is echter nog geen reden tot paniek of wanhoop: de goede kwaliteit, vele variëteiten en innovatie garanderen dat de rozenteelt nooit helemaal zal verdwijnen uit Europa.

India koploper rozenproductie 

De grootste rozenproductie ter wereld vindt plaats in India, waar ze veel eigen variëteiten kweken. India wordt op de voet gevolgd door China. Na India, heeft China het grootste rozenareaal. Beide landen telen rozen vooral voor eigen gebruik, slechts een klein deel is bestemd voor de export.

Efficiënte productie in Afrika

De grootste productielanden in Afrika zijn Kenia en Ethiopië. Door de lage arbeidskosten en het motiverende investeringsbeleid nam de productie in Ethiopië toe. Bedrijfsprocessen verbeterden, bedrijven moderniseerden en de kwaliteit neemt toe. Overige Afrikaanse productielanden zijn Uganda, Zimbabwe, Zambia, Tanzania en Zuid-Afrika.

Nederland en Colombia belangrijkste exportlanden

De grootste exportlanden voor Nederland zijn Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Een andere belangrijke exportstroom is van Colombia naar de Verenigde Staten. Ongeveer 70% van de Colombiaanse rozenproductie vindt zijn weg naar de VS, waar de verkoop via de verschillende aankoopkanalen gaat. Rozen zijn één van de meest gekochte bloemen in de VS en worden vooral via de supermarkt en bloemist gekocht.

Bron: www.royalfloraholland.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: