Rozenprijs swingt de pan uit voor Valentijn

Een romantisch boeket rozen zal met Valentijn een pak meer geld kosten dan vorig jaar. Boosdoeners zijn de ontspoorde energieprijzen en de schaarste op de rozenmarkt.

Welke factoren jagen de rozenprijs de hoogte in ?

Wordt een boeket rozen dit jaar een luxecadeau? Er wordt zelfs gewag gemaakt van een vervijfvoudiging van de rozenprijs ten opzichte van vorig jaar. In de komende weken zullen we een beter zicht krijgen op de uiteindelijke prijzen voor Valentijn.

Rozen zijn al niet bepaald de goedkoopste bloemen, omdat ze heel energie-intensief zijn. “Ze hebben veel extra licht en warmte nodig om te kunnen groeien in de wintermaanden, en laat die zaken net een pak duurder zijn geworden met de huidige energieprijzen”, vertelt Filip Goossens van het Algemeen Verbond voor Belgische Sierteelt (AVBS) aan de VRT.

Prachtige rozen die momenteel beschikbaar zijn bij ©Agora Group

Er zijn nog twee redenen waarom de prijs van rozen nu een pak hoger ligt. “Naast de energieprijzen zijn ook de luchtvrachttarieven gestegen. En voor de coronacrisis werden er met name heel wat rozen uit Afrikaanse landen ingevoerd”, aldus Goossens. 

“Daarnaast mag je niet vergeten dat voor onze telers heel wat verpakkingsmaterialen en plastic potjes ook nog eens duurder zijn geworden, tot een kwart. Dus onze kwekers staan door al die prijsstijgingen enorm onder druk, want ze rekenen die zeker niet automatisch door.”

De kwekers die niet werkten met vaste gasprijzen zien hun rekeningen verveelvoudigen. Wat ze vroeger uitgaven aan energie op jaarbasis is er nu op enkele maanden reeds doorgedraaid. — Koen Van Malderen, Belgische Floristenunie

Prachtige rozen die momenteel beschikbaar zijn bij ©Agora Group

Ook de Belgische floristenunie KUFB vangt gelijkaardige signalen op bij de rozenkwekers.

“De kweker legt met deze dure energieprijzen geld toe aan de productie van de rozen”, betreurt KUFB-directeur Koen Van Malderen. “De prijs momenteel op de veiling is gematigd. Dat wil zeggen dat de productie van de roos duurder is dan de prijs die ze krijgen op de veiling. Een situatie die niet lang houdbaar is natuurlijk en dat begrijpen we ten zeerste. De prijzen van de basisproducten (verpakking, meststoffen, personeel,…) zijn de afgelopen periode sterk gestegen. Daarnaast swingen de prijzen van energie de pan uit. De teelt van rozen is, zeker in de winter, een energie-intensieve teelt. De kwekers die niet werkten met vaste gasprijzen zien hun rekeningen verveelvoudigen. Wat ze vroeger uitgaven aan energie op jaarbasis is er nu op enkele maanden reeds doorgedraaid.”

Prachtige rozen die momenteel beschikbaar zijn bij ©Agora Group

Zijn er wel genoeg rozen beschikbaar ?

Bij Agora Group, de grootste bloemengroothandel van België, merken ze al een beperkter rozenaanbod. “Uiteraard, we verzamelen met Agora Group wereldwijd de mooiste producten. Internationaal merken we dat er een aantal landen de productie en export teruggeschroefd hebben. Aanvullend merken we dat het luchttransport naar België niet altijd even vlot verloopt waardoor we niet alle garanties hebben op levering. Van onze Belgische kwekers krijgen we positieve signalen en zien we een stabiele toevoer.”

Uiteraard merken wij ook een beperkter rozenaanbod, maar van onze Belgische kwekers krijgen we een stabiele toevoer” — Heidi Van den Brande, Agora Group

Ook bij de Belgische floristenunie KUFB maken ze zich sterk dat het aanbod Belgische rozen dit jaar stabiel zijn voor Valentijn. “Omdat de Belgische rozenkwekers nog niet teruggeschakeld hebben. Dit is wel het geval in enkele Nederlandse kwekerijen waardoor deze minder rozen aanleveren.”

Prachtige rozen die momenteel beschikbaar zijn bij ©Agora Group

Wat gaat ons dat kosten ?

Wat we nu natuurlijk willen weten, is in welke mate de stijgende kosten zullen doorgerekend worden aan de florist én aan de klant?

“De florist neemt zijn gewone marge het ganse jaar door. Bij extreme prijzen zal hij die marge zeker naar beneden halen om zijn klant een zo goed mogelijk product te bieden voor een respectabele prijs. Als de bloemen te (extreem) duur verkocht worden, gaan de consumenten ook spontaan afhaken”, tempert Koen Van Malderen van de Belgische Floristenunie de hoge prijsverwachtingen. De rozenprijs zit gewoon in een opwaartse spiraal. “De prijzen waren het afgelopen jaar al gestegen door de grote vraag tijdens de coronaperiode, omdat mensen het telewerk gezelliger wilden maken met bloemen en planten rond zich.”

Prachtige rozen die momenteel beschikbaar zijn bij ©Agora Group

Bij Agora Group blijven ze noodgedwongen nog even op de vlakte over de exacte meerkost. “De prijzen, zeker op piekdagen, zijn zeer afhankelijk van vraag en aanbod. We werken met prachtige, maar delicate producten waar prijsschommelingen van nature aanwezig zijn. Afhankelijk van de keuze van het product zullen de prijzen verschillen.”

Prachtige rozen die momenteel beschikbaar zijn bij ©Agora Group

Is er een goedkopere oplossing ?

Misschien moeten we dit jaar eens wat creatiever zijn bij de keuze van onze Valentijnsboeketten.

“Al onze bloemisten zijn echte professionals die gepassioneerd een origineel boeket kunnen samenstellen met een zeer uitgebreid aanbod van verschillende producten”, wijst Heidi Van den Brande van Agora op de mogelijkheid van gemengde boeketten.

Een origineler (en goedkoper) Valentijnsboeket kan bijvoorbeeld bestaan uit ranonkels of klassieke tulpen. “Want het tulpenseizoen start deze week”, zegt KUFB-directeur Koen Van Malderen. Andere opties: hyacinten, blauwe druifjes of zogenoemde sneeuwballen (viburnum). (zie slideshow hierboven) “Allemaal soorten die minder intensief geteeld worden en daarom goedkoper zijn.”

Durf ook eens te kiezen voor de voorjaarsbloeiers.” — Koen Van Malderen, Belgische Floristenunie

Wie kiest voor seizoensproducten, bekomt een goedkoper boeket dan wie opteert voor enkel rozen. “Rozen zijn eigenlijk geen winterbloemen, al zijn ze het jaar rond beschikbaar, omdat ze geteeld worden in serres, maar daarin zit net het prijsverschil.”

Een voorjaarsboeket met ranonkel, hyacint, narcis, freesia en fritillaria.
Zegt je dat wat?

©mooiwatbloemendoen.nl

■ Op zoek naar typische winterbloemen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.