Welke bloem spande de kroon op Moederdag (F)?

Fête des Mêres (de Franse Moederdag) valt traditiegetrouw in het laatste weekend van mei. Royal FloraHolland maakte afgelopen weekend een studiereis naar Frankrijk om een balans op te maken. De omzet van snijbloemen, kamer- en tuinplanten is de afgelopen twee weken met 6% gestegen. Dat blijkt uit een vergelijking tussen de exportcijfers naar Frankrijk  jaar. Het volume van de uitvoer blijkt niet te zijn gestegen: die nam met 3,1% af. Wel hebben de Nederlanders een hogere gemiddelde prijs weten te bedingen voor snijbloemen en planten (+9,3%).

Voorliefde voor snijbloemen

Zoals gebruikelijk, geeft ook de Franse consument de voorkeur aan snijbloemen als geschenk voor ‘maman’. De omzet van de export van snijbloemen naar Frankrijk en het gemiddelde prijsniveau steeg met respectievelijk 13% en 16%. Het aandeel snijbloemen op de totale export bedraagt de voorbije twee weken bijna 58%. Meerdere snijbloemen deden het goed qua prijs: de gemiddelde prijs voor een gerbera steeg met ruim 12%, de troschrysant met 21%. Opvallend is de afname van de gemiddelde prijs van de pioenroos met 5,5%, maar een stijging van het geëxporteerde volume met maar liefst 61%. De pioenroos was in heel Frankrijk goed vertegenwoordigd.

En de winnaar is…

Ook de Phalaenopsis vloog overal de deur uit: in allerlei kleuren, vormen en potmaten aangeboden. Toch blijkt de roos nog steeds de favoriet van moeders. Daar werd graag wat extra geld voor uitgetrokken. De prijs van een roos steeg met maar liefst 23%. De schuldige van deze prijsstijging is voornamelijk de grootbloemige roos uit Afrika en Zuid-Amerika. Volgens handelaren was door El Niño de oogst slecht in bijvoorbeeld Afrika, dat veel rozen naar Nederland exporteert. De combinatie van een grotere vraag door de Franse Moederdag en uitval van aanvoer uit landen als Kenia dreef de prijs op. De gemiddelde prijs van de ‘internationale’ roos steeg met 37% tegenover de kleine 5% stijging van de Nederlandse roos. De omzet van de Phalaenopsis daarentegen, liep terug met 9%. De lichte prijsstijging van bijna 2% wist de afname van het volume van 10,5% niet meer goed te maken. Kortom: de roos mag voorlopig haar overwinningskroon op haar bolle blaadjestoet laten staan. Maar wie weet slaagt de Phalaenopsis er volgend jaar in om moeders favoriet van de troon te stoten.

mooiwatbloemendoen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.