Reactie KUFB: “Ook niet-leden geholpen, maar aan lijntje gehouden door Crisiscel”

Dertig procent van de deelnemende Belgische floristen aan onze corona-enquête voelde zich de voorbije weken voldoende gesteund door de federatie KUFB. In een reactie laat directeur Koen Van Malderen verstaan dat de KUFB nochtans verschillende acties ondernomen heeft om alle getroffen bloemenzaken goed te vertegenwoordigen.

De nieuwe KUFB-directeur Koen Van Malderen, pas aan de slag sinds januari, is geen inloopperiode gegund. Hij kreeg meteen een ongeziene crisis op zijn bord. Er werd vooral achter de schermen gewerkt.

“De leden hebben dagelijks mails gekregen om op de hoogte te houden. Alle noodzakelijke info stuurden we gelijk door. We hebben alleen maar positieve reacties gekregen van hen. Ook de niet-leden die ons gecontacteerd hebben, hebben we allemaal geholpen tijdens de coronacrisis. Ze hebben dezelfde info gekregen als onze leden.”

Naast directe communicatie spitste de Belgische floristenunie zich toe op lobbying. Van Malderen bespreekt twee realisaties.

“We hebben onderhandeld over de mogelijkheid om online te kunnen blijven werken met behoud van de premie. Dit is aanvaard. Ook met behoud van het overbruggingsrecht.”

“De verkopen in supermarkten en tankstations werden door ons op de korrel genomen. De oneerlijke concurrentie moest stoppen. We hebben controles gestuurd naar handelszaken die nog nooit bloemen en planten verkochten, soms rechtover de florist.”

Ook probeerde KUFB de catastrofale situatie van de bloemenwinkels zo lang mogelijk in de picture te houden.

“We hebben de floristen tot de laatste dag voor Moederdag in het nieuws gehouden, wat toch wel uitgemond is in een heel goeie verkoop.”

“De Crisiscel heeft ons tot de laatste minuut aan het lijntje gehouden”  —  Koen Van Malderen, directeur KUFB

In volle coronacrisis wegen op het beleid bleek veel moeilijker. Ook de Belgische floristenorganisatie ondervond het aan den lijve.

“Zodra er sprake was om de tuincentra terug te openen, hebben wij een aanvraag gestuurd om ook terug open te mogen gaan. Ze (de beleidsmakers, red.) hebben ons niet meegenomen in de heropening. De vraag is dan gesteld om officieel afhaalpunt te worden. De Crisiscel heeft ons tot de laatste minuut aan het lijntje gehouden. Via de pers hebben we dit aangeklaagd en uit alle hoeken kregen we steun, maar spijtig genoeg heeft een van de grote spelers in de onderhandelingen niet meegedaan, omwille van eerdere uitspraken. Dit was dan ook de reden van het niet-aanvaarden van onze vraag.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.