Prachtige plaatjes: bloemstillevens lijken net echt

Bij FLEUR gaan we graag de creatieve toer op. Is het een foto of een schilderij? Toegegeven, wij moesten ook even kijken toen we de bloemstillevens van Roman en Henriëtte Reisinger zagen. Stuk voor stuk pareltjes. Kijk en geniet mee van deze florale kunst!

Roman Reisinger (Amsterdam, 14-12-1970) begon zijn schilderscarrière op het Franse platteland in 2003. Hij verbleef daar in de aangename Zuid Franse streek Lot-et-Garonne en kon zich in alle stilte ontwikkelen in de verschillende facetten van het schildersvak. Zijn schilderstalent erfde hij deels van zijn vader Hans Reisinger. Van hem leerde hij de techniek van de Hollandse Meesters waarbij het licht een o zo belangrijke rol speelt. Na een aantal jaren keerde hij terug naar Nederland en opende samen met zijn echtgenote, tegelijk creatief partner verantwoordelijk voor de concepten en composities, Henriëtte Reisinger (Utrecht 02-12-1970), in de dorpskern van Gorssel (Gelderland), een kunstgalerie annex atelier. 

Henriëtte en Roman Reisinger

Inmiddels heeft Roman al heel wat uren achter zijn ezel doorgebracht. Om tot een bepaalde ‘productie’ te komen, schildert hij dagelijks, hele dagen. Dit vraagt vanzelfsprekend om enorme toewijding, concentratie en vitaliteit. Bloemstillevens zijn inmiddels een specialisatie van het echtpaar geworden. Elke bloem heeft immers een eigen, interessant karakter. Kleur, vorm, grootte, structuur zijn allemaal dingen waar bij het composeren rekening mee wordt gehouden. Het is een zoektocht naar evenwicht, harmonie maar ook spanning om uiteindelijk een compositie aantrekkingskracht en misschien zelfs tijdloosheid te geven.

Schilderijen met bloemen in Royal Delft vazen

In 2016 ontstond het idee om een schildersproject (vrij werk) met een vijftal vazen van ‘Royal Delft’ te maken. Elk van deze schilderijen zou een klassieke, donkere achtergrond krijgen. Als eerste schilderij kwam in 2017 de tulpenvaas, waar de bloemen, bij wijze van spreken, zo van het paneel afgepakt kunnen worden. Het schilderij is een sensatie voor iedereen die van bloemen, aardewerk en historie houdt in een overtreffende trap. Elk jaar daarna volgde een nieuw schilderij. Eén met een variëteit aan orchideeën, een ander met magnoliatakken en één met hyacinten en tulpen in paarstinten. Dit voorjaar wordt nummer 5 gemaakt. Deze afsluiter wordt spannend, maar zal zeker goed passen in de serie. 

Schilderijen met bermbloemen

Een tegenhanger van het Royal Delft project is hun project met bermbloemen. In dit project passen 12 kleine, lichte schilderijen van elke maand met de leukste en mooiste bloemen uit de berm. Het project laat zien hoe veelzijdig en interessant onze bermen eigenlijk wel niet zijn. Soms worden planten, gemakshalve bestempeld als onkruid terwijl ze heel bekoorlijke bloemen hebben voor wie er bij stil staat.

Maar liefst 8 maanden zijn inmiddels af, april tot en met november. De overige maanden zijn gecomposeerd en gefotografeerd maar moeten nog wel worden geschilderd. De kleine boeketten zijn allemaal in hetzelfde groene vaasje gemaakt maar zijn telkens heel verschillend. Soms zitten in dit piepkleine vaasje van amper 5 centimeter wel 14 soorten bloemen en dat is geen sinecure! 

Roman en Henriëtte werken regelmatig in opdracht. In hun galerie zijn vrije werken en reproducties beschikbaar.

Voor meer informatie:

www.romanreisinger.nl / 06 13039402 én op alle socials te volgen. U kunt zich op de website inschrijven voor een nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.