Biobloemen, de droom van Michiel (22)

Een positief verhaal in coronatijd: daar maken we graag plaats voor. Sinds kort zien we allemaal weer de noodzaak in van lokale en biologische producten. Hoewel steeds meer bloemenkwekers verdwijnen, kiest de 22-jarige Michiel De Koster resoluut voor een toekomst als biologisch bloementeler. Een verhaal over bloemen, hoop en dromen…

Advertising
 

Michiel De Koster is tweedejaarsstudent biolandbouw bij Landwijzer, een opleidingscentrum voor biologische en biodynamische landbouw. “Door de vraag of ik vorige zomer op een bloemenbedrijf wou werken, maakte ik ineens een grote sprong van de grove teelten naar de heel fijne. Ik leerde er kijken. Wat is een kwaliteitsvolle bloem? Is de stengel recht genoeg? Wanneer is ze oogstrijp? Ik ondervond dat dit fijne werk me erg bevalt. Gefocust en zorgvuldig werken: ook dat ligt me.”

“Mijn stageboer op een groenteteeltbedrijf vertrouwde me van dag één zijn tractor toe. Hij leerde me ook keuzes maken in functie van wat je graag doet en mooi vindt. Dat hij bijvoorbeeld weigert om netten over de kolen te hangen tegen het koolwitje, maar de vlindersoort weert door hard in te zetten op diversiteit op het veld en in de bloemenweide.”

Michiel is geboeid door de biodynamische werkwijzen die de kwaliteit

Michiel De Koster ©Fleur-Couleur

van de bloemen en zaden nog kunnen verbeteren. De biodynamische landbouw zet zich in voor een verrijking – in plaats van een verschraling – van de bodem, met veel respect voor fauna en flora. Biodynamisch geteelde producten krijgen een speciaal keurmerk.

“Op voorhand dacht ik dat de biodynamische landbouw niet mijn ding was. Maar ik las ondertussen artikels over de effecten van biodynamische landbouw en dat gaf me een goed gevoel.”

“Nu wil ik bouwen aan een toekomst in de bloementeelt. Daar beleef ik het meest plezier aan en de nichemarkt van de biologische bloementeelt daagt me uit. Ook de samenwerking met de bloemenboerin waar ik nu bij werk, is heel fijn. We bekijken zelfs hoe we de toekomst bij Fleur-Couleur, een teler van biologische snijbloemen, samen vorm kunnen geven.”

Tekst: Landwijzer vzw

Foto’s: Fleur-Couleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.