Planten, interieur & koffie bij Basiel Urban Greenhouse

Thomas en Jane zijn beiden interieurarchitect. Voeg daarbij Jane’s bijzondere passie voor planten en een pand uit 1830, net om de hoek van waar ze woonden in Brugge. Ze hielden het pand al een tijdje in het oog en toen het vrijkwam waren alle ingrediënten aanwezig voor de start van hun koffie- en plantenbar ‘Basiel Urban Greenhouse’.

Het anders zo drukke historische centrum van Brugge voelt doods en verlaten aan. Er zijn geen drommen toeristen te bespeuren noch hoor je het hoevegetrappel van paarden op de Brugse kasseien. Die paarden zijn zowat de barometer om te weten hoe druk het in de stad is. Wat een verrassing als we het rijhuisje – geprangd tussen souvenirwinkels – binnengaan. Het is een groene oase in de stad.

Advertising
 

BELEVING

Men herkende vroeger het charmante Brugse huisje aan haar blauw geschilderde ramen met op de voorgevel een tekening van een boom compleet met vogelnestje en vogels. “Het huisje was bouwvallig, alles stond schots en scheef. Er was een winkel in, waar ik één keer ben binnen geweest. Het trok me meteen aan qua ligging, grootte en verborgen buitenruimte. Als het ooit te koop komt te staan, gaan we hier iets starten”, vertelt Thomas. 

Twee of drie jaar later werd hun droom werkelijkheid toen er plots een bordje met te koop hing. Meteen handelen is de boodschap als zo’n pand vrijkomt. Op twee dagen tijd was alles beklonken en lag er een businessplan op tafel. “Waarom beginnen we geen plantenwinkel?”, stelde Jane voor. “Waar we toen woonden, was het huis van boven tot onder gevuld met planten. Mensen worden oprecht gelukkig van planten. Het zijn echte sfeerscheppers en brengen leven in huis. Als interieurarchitecten wilden we in onze zaak vooral een beleving creëren met leuke ideeën, een goed gevoel en een fijne vibe. We willen het groen naar binnen trekken bij de mensen thuis en sinds de pandemie is dit gevoel alleen maar versterkt. Om niet al onze troeven in te zetten op één activiteit, besloten we ook koffie te serveren. Zo vormt ‘Basiel Urban Greenhouse’ en mix van alles wat we graag hebben en doen, namelijk een mix van planten, interieur en koffie. De ligging – pal in het toeristisch hart van Brugge – zorgt ervoor dat we kunnen meegenieten van de dynamiek die toeristen aan de stad geven.”

VAN BOVEN NAAR BENEDEN

Een pand uit 1830 renoveren, dat is om verrassingen vragen. Bij het strippen kwamen telkens nieuwe lagen muur en onverwachte gaten tevoorschijn. De zolderverdieping werd eruit gehaald om een open gevoel te creëren. De originele balken werden verstevigd of behandeld en het pleisterwerk werd vernieuwd. Daarnaast werd de oude plankenvloer eruit gehaald en op de verdieping gerecupereerd. Iedereen verklaarde hen gek omdat ze de originele plankenvloer wilden restaureren. Het koste dan ook veel energie maar het resultaat is prachtig. De trapopening – waar voordien een houten wenteltrap naar boven voerde – bleef behouden en vormt een vide waar de leuke porseleinen verlichting een mooie blikvanger vormt. In het compacte rijhuis zijn Thomas en Jane erin geslaagd om een zo groot mogelijk ruimtegevoel te verkrijgen. De bakstenen muur ter hoogte van de vide accentueert de verticaliteit van het gebouw. 

ZICHT OP DE KATHEDRAAL

Het interieur is heel neutraal ingericht met aardekleuren, wit, zwart en groentinten. De kamerplanten beschilderen het witte canvas en de groene tinten – zoals de met groene velours beklede zitbank – zorgen voor rust. Hun Franse buldog en mascotte Basiel was eveneens een inspiratiebron bij de inrichting.

Op de verdieping heb je een open zicht tot in de nok van het dak. Hierbij gunnen de strategisch geplaatste dakvlakramen de bezoekers een uniek perspectief op de toren van de kathedraal. Aan de voorkant van het gebouw kijk je uit op de gezellige winkelstraat en langs de achterkant geeft een grote raampartij – in de sfeer van een kerkraam – uit op het groene Guido Gezelleplein. Over elke plant is nagedacht zoals wat de beste plek is om hem te plaatsen of te hangen, rekening houdend met zijn noden en wensen. 

In een nis naast de trap staat een geadopteerde plant. In zijn nieuwe thuis floreert hij als nooit tevoren. Op de balken van het dakgebinte balanceren – veilig verankerd – enkele grote exemplaren. Aan een stalen kabel tegen de bakstenen muren komen nog hangplanten zoals de momenteel erg populaire erwtenplant (parelsnoer) en de ‘String of Hearts’ met hartvormige blaadjes. 

“Deze hangplanten zijn gemakkelijk te onderhouden en zijn momenteel erg in trek. We kiezen planten die perfect in de open ruimte passen om zo de beleving te versterken. Bloemendragende planten vinden we minder passen in ons concept. We kiezen voor vier kleurtinten: wit, zwart, groen en aarde-/houttinten. De kleur van bloemen zou te veel de aandacht trekken en de gewenste sfeer breken.”

BLIKVANGERS

In het groene en huiselijke kader van ‘Basiel Urban Greenhouse’ kan je genieten van koffie en gebak, maar kan je ook advies vragen bij de aankoop en verzorging van planten of duurzame interieur items. Je kan hier inspiratie opdoen, adressen en tips krijgen over waar je bepaalde zaken kan vinden. Veel vraag is er onder andere naar de strakke, witte metalen trap, de houtkachel in het kleine salon boven, of “waar hebben jullie de zitbank laten bekleden?” 

Alle tafels hebben dezelfde vorm als het zelf ontworpen logo: vierkant met afgeronde hoeken. De tafels op het terras achteraan kregen een blad in terrazzo gemaakt door ontwerper Lieven Goetinck uit Gent. Beneden in de winkel staat een eb- en vloedtafel waarin de plantjes uitgestald staan. 

Op het rek tegen de muur zien we een mooie collectie potten in mooi gekleurd glazuur, craquelé en keramiek. Leuk zijn ook de mandjes in kurk met een stoffen biesje, de rieten gekleurde manden en strakke potten in beton. Naast planten en potten wordt het aanbod aangevuld met duurzame interieuritems, zoals servies van gerecycleerde materialen of verzorgingsproducten vervaardigd uit bamboe. Ook deze vallen onder de allesomvattende ‘greenhouse’ noemer waar Basiel voor staat.

OUT OF THE BOX

Jane is gepassioneerd bezig met planten en heeft er ook een natuurlijke feeling voor. Ze volgt de verschillende communities op sociale media en weet als geen ander de trends in planten te voorspellen. Zo zijn Calathea’s momenteel erg in, met hun roze, krijtachtige tekening. Het is interessant om op een andere manier naar planten te kijken. Door hun vormgeving, kleur en bladtekening te combineren kan je tot een interessante compositie komen binnen een bepaalde ruimte of interieur. Mensen zijn steeds meer begaan met hun planten waardoor het intussen een echt een gespreksonderwerp in de bar is.

Na één jaar maken Thomas en Jane de balans op. “We zijn super tevreden dat we op zo een korte tijd een trouw cliënteel hebben opgebouwd. We hebben veel steun gekregen tijdens de lockdown en probeerden creatief om te gaan met de situatie. De eerstvolgende uitdaging wordt dan ook een plantenwebshop. Onze ambitie is – als we mogen dromen – dit concept uit te breiden naar andere steden. We zijn gestart met de B van Basiel in Brugge. Wie weet is de eerstvolgende Basiel – A met een uitbreiding in Amsterdam? We zoeken een leuk pand dat we volledig strippen en waar we ons concept aan toevoegen, dezelfde invulling in een andere cultuur. We blijven op zoek gaan naar nieuwe producten die we in onze winkel kunnen aanbieden. Zo denken we onder meer aan een startup-project van een student die rugzakken maakt uit palmbladeren. Een lokale pottenbakster is dan weer bezig om voor ons keramieken koffietassen te maken. Ikzelf heb me intussen op het bakken gestort. Wat denk je van deze cactus cupcakes of vegan Basiel cookies in de vorm van onze mascotte?”

Meer weten over Basiel Urban Greenhouse? Klik hier

Tekst: Ingrid Allaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.