Pioen: pure elegantie

Bijzondere geur
De pioenroos is geen roos, zoals de naam doet vermoeden. De pioen behoort tot de Paeoniaceae-familie. ‘Sarah Bernhardt’ is de bekendste pioen die als snijbloem wordt verhandeld, maar er zijn nog veel meer mooie soorten. Van ‘eenvoudige’ enkelbloemige tot weelderig gevulde pioenen. Veel soorten geuren, maar er is niet één typische pioengeur. Sommige pioenen geuren als rozen, maar er zijn ook soorten die de kamer kunnen parfumeren met een honingzoet of zelfs citroenachtig aroma.

Pioenen pivoine 1

Geneeskrachtig
De pioen heeft altijd tot de verbeelding gesproken. In eeuwenoude Griekse en Chinese geschriften wordt de pioen al beschreven. De plant wordt gewaardeerd om haar onwaarschijnlijk mooie bloemen en geneeskrachtige werking. Dat laatste verklaart waarschijnlijk ook haar Latijnse naam: Paeonia. Volgens verschillende Griekse mythes zou de jonge arts Paeon de plant zijn naam hebben gegeven.

Pioenentijd
In mei komen de eerste pioenen op de markt. Het seizoen loopt tot eind juni. Let bij  inkoop op de bloemknoppen; die moeten zacht aanvoelen en kleur tonen. Eventueel kan je de bloemknoppen af en toe bevochtigen met een plantenspuit om de bloei te bevorderen. Snijd altijd een stukje van de steel af en zet de bloemen op schoon water met snijbloemenvoedsel. Adviseer je klanten ook snijbloemenvoedsel te gebruiken, het vaaswater twee keer per week te verversen en een stukje van de steel af te snijden.

Kwekersnieuws

“De pioenenteelt is heel seizoensmatig. Dat vind ik mooi: één maand knallen”, vertelt pioenkweker Carola Persoon.

Op haar kwekerij in het tuinbouwgebied van Almere kweekt Carola de pioenen ‘Sarah Bernhardt’ en ‘Dr A. Fleming’. “Prachtige bloemen met een lichte, bloemige geur.” In het voorjaar verschijnen de kenmerkende donkerrode scheuten boven de grond. Terwijl die uitgroeien tot een stevig, groen gewas, houdt de kweker samen met een koppel kippen de kwekerij onkruidvrij.

Tijdens de oogstmaand van de pioenen knipt de kweker tweemaal per dag de rijpe bloemen. Daarna blijft er een groen gewas over waarin weinig lijkt te gebeuren. “Maar ondergronds worden de knoppen voor het volgende jaar aangelegd. Het is dan belangrijk om de plant goed gezond te houden.” In het najaar sterft de plant af en kan zowel het gewas als de kweker genieten van welverdiende winterrust.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.