Parijse floriste stelt nieuw boek en bloemenwinkel voor

Een boek vol nonchalante, natuurlijke boeketten? Dit zal zeker in de smaak vallen bij veel jonge maar ook ervaren floristen! Het boek ‘Secrets de fleuriste’ van de Parijse floriste Clarisse Béraud inspireert en doet dromen. FLEUR wilde alles weten over haar bloemenwinkel vlakbij het Louvre en natúúrlijk over haar nieuwe boek.

Clarisse Béraud

“Op twaalfjarige leeftijd is mijn liefde voor bloemen begonnen”, vertelt de Parijse floriste Clarisse Béraud, zaakvoerder van Maison Vertumne. “Om wat zakgeld bij te verdienen ging ik helpen bij een vriendin van mijn ouders. Ze was tuinier. In de zomer verkocht ze haar zelf geteelde bloemen op de markt in Bretagne. Ze kweekte – wat voor die tijd bijzonder was – zinnia’s, Agapanthus (Afrikaanse lelie), Cosmos, reukerwten, distels en tuinrozen. De paasvakantie bracht ik op handen en knieën door tussen de zaailingen van eenjarige bloemen. In de zomer hielp ik de intussen volgroeide bloemen assembleren en verkopen op de markt. Heel de dag buiten, in de natuur, tussen de bloemen maakte mij gelukkig. Dit was honderd procent wat ik graag deed.” 

Maison Vertumne


“Al heel vroeg wist ik waar mijn roeping lag. Ik koos voor een professionele opleiding in de tuinbouw. Daarna leerde ik mijn meester Alain Cianferani kennen die me alles bijbracht over de bloemsierkunst. Ik heb het geluk gehad om vijf jaar aan zijn zijde te mogen staan in zijn bloemenzaak in Parijs. In 1995 heb ik mijn eigen boetiek ‘Maison Vertumne’ in Parijs geopend. Ik was klaar voor een nieuwe stap.” 

Bij het binnenkomen word je verwelkomd door helder vogelgezang. Eén van de muren is beschilderd met een blauw fresco met ervoor het assortiment snijbloemen om de indruk te wekken dat je in een tuin op het platteland bent. Je zou zelfs zweren dat je de buitenlucht inademt. Maison Vertumne ligt echter in hartje Parijs.  

Hoe breng je jouw authentieke stijl in een grootstad als Parijs? 

“Onze boetiek is op een ongelooflijke locatie gevestigd. We liggen op honderd meter van het Louvre, tussen de metrohaltes Opera en Jardin des Tuileries. Het is een kleine straat gelegen in een mooie buurt en bevolkt door ambachtslui. Toeristen die tijdens het wandelen onze boetiek ontdekken, zijn oprecht verrast. In onze toonzaal van 40m² worden dagelijks de florale creaties in scène gezet. We creëren een soort floraal, poëtisch universum gebaseerd op eenvoud en authenticiteit. Elk boeket wordt op maat gemaakt. We zetten vooral in op de persoonlijkheid van de klant en zijn wens om emoties te delen. Naast de toonzaal bevindt zich het atelier waar we workshops organiseren. We geven ook cursus in ‘La Perche’ (gemeente in het arrondissement Cher) op het platteland. Daar kunnen we als het mooi weer is buiten werken of onder een grote hangar.” 

Prachtig boek

En dan is er nog haar prachtig nieuw boek waarin Clarisse Béraud jou meeneemt op het ritme van de seizoenen. Het doet dromen van een onbezorgd buitenleven. Het boek is een leidraad voor wie graag de natuur opzoekt en na een wandeling bloemen en takken tot een eenvoudig boeket wil samenstellen, zonder ingewikkelde technieken. 

Dit is jouw eerste boek. Vanwaar het idee?

“Dit boek heb ik gemaakt voor mensen die hun interieur willen omtoveren tot een groene oase. Stap voor stap begeleid ik hen in het maken van een eenvoudig en authentiek boeket met bloemen geplukt uit de tuin of verzameld na een wandeling. Na al die jaren ga ik nog steeds graag op zoek naar rozenbottels en bramen die zorgen voor spontaniteit en lichtheid in mijn boeketten. De schatten die ik verzamel, veranderen met de seizoenen. De charme van vergankelijke bloemen brengt me in vervoering. Deze bloemen vragen geen ingewikkelde composities, maar floreren juist door hun eenvoud. Ik hou van het idee dat de natuur het overneemt en takken en geurende bloemen mijn woning binnendringen. Het doel van dit boek is voorbijgaan aan de codes van klassieke boeketten om zo te evolueren naar meer spontane boeketten.” 

Neem een kijkje in het boek ‘Secrets de fleuriste’

Stap voor stap begeleid ik je in het maken van een authentiek boeket”

De foto’s van fotograaf Franck Schmitt nodigen uit om meteen aan de slag te gaan. Hoe was de samenwerking? 

“De fotograaf is een vriend, een man met een geoefend oog. We hadden het geluk dat we de foto’s buiten op het platteland konden maken. Op die manier kon het poëtisch universum dat zo kenmerkend is voor mijn stijl goed weergegeven worden. Het was ook belangrijk dat de fotograaf zich op zijn gemak voelde. Het was een heel aangename ervaring en dat wordt ook weerspiegeld in het boek.” 

Jouw stijl – nonchalante, natuurlijke boeketten – komt overeen met de stijl van veel jonge floristen. Sommigen kweken zelf hun eigen bloemen. Jij bent hier al veel langer mee bezig? 

“Mijn werk is al geruime tijd een werk van lichtheid, van florale poëzie. Deze lichte en luchtige stijl heb ik mij heel snel eigen gemaakt. Ik hou van lichte dingen. Composities met niet te veel bloemen. Elk bloem op zich is belangrijk in het boeket. Zelfs de meest eenvoudige bloem zal – in tegenstelling tot de meest uitbundige bloemen – juist door de andere bloemen in het boeket een opwaardering krijgen. Mijn universum bestaat uit lichtheid en eenvoud waarin elke bloem haar accent legt.” 

Ik heb een lichte en luchtige stijl. Elke bloem krijgt een opwaardering.”

Ben je door Ikebana geïnspireerd? 

“Wat leuk dat je dit opmerkt. De eerste cursisten die bij mij les volgden, waren Japanners. Sinds zes jaar geef ik les in Japan. Mijn stijl bevalt hen heel erg. Het is een Europese stijl die past in de Japanse stijl. Er zijn een aantal raakvlakken maar het is geen Japanse stijl. De manier van interpreteren van onze Europese kijk evolueert met veel meer florale densiteit maar minder lichtheid, met perspectief en met het accentueren van elke bloem op zich tot een natuurlijk geheel. De laatste en meest complexe stap in het maken van een boeket is de exclusieve combinatie van bloemen en gebladerte. Kunnen blad en bloem met elkaar opschieten? Ontstaat er een elegante harmonie?” 

Heb je een favoriete bloem? 

“Momenteel heb ik geen voorkeur. Ik hou vooral van bloemen die een signatuur geven aan een boeket. Mijn herinneringen gaan terug tot mijn kindertijd. Ik ben op het platteland opgegroeid. Zo herinner ik me nog levendig het parfum van rozen, de veldbloemen langs de weg naar school, de wedstrijden om onze fiets om ter mooist met bloemen te versieren. Dat is allemaal in mijn geheugen gegrift en geeft me de energie die ik nodig heb om dit werk te kunnen doen.” 

Koop hem nu!

Secrets de fleuriste | Clarisse Béraud

Een praktisch boek voor iedereen die houdt van bloemen en natuur.

Aan de hand van mooie fotografie en een duidelijke stap-voor-stap brengt floriste Clarisse Béraud bloemwerk doorheen de vier seizoenen. Niet te moeilijk en met een minimum aan materialen.

€ 19,90 | 160 blz. | Frans | Foto’s Franck Schmitt | Editions Ulmer

Nu kopen


Tekst: Ingrid Allaerts 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.