Ortos in Luik – Met bloemen vertaal je emoties

De bloemenzaak ‘Ortos’ van Bernard Moës is gelegen in het centrum van Luik aan één van de belangrijkste verkeersaders, de boulevard Avroy. Bernard studeerde psychologie maar ging uiteindelijk voor zijn echte passie, de passie voor bloemen.

Dankzij de vele parkeermogelijkheden, parkeer ik mijn wagen vlakbij. Wat een meevaller. Dit is beslist een belangrijk voordeel voor de klanten van ‘Ortos’. Precies dertig jaar geleden, in 1987, startte Bernard Moës zijn eigen bloemenzaak in Luik. Zijn ouders wilden dat hij een universitaire opleiding volgde maar op het einde van zijn studies wist Bernard zeker dat hij niet het beroep van psycholoog wou uitoefenen.Werken met bloemen, dat was zijn passie. “Ik hou van

Advertising
 

bloemen, al van toen ik nog een kind was. Ik plukte bloemen en maakte kleine boeketjes. Na zes maanden werken bij een florist in Luik, besloot ik op 22-jarige leeftijd mijn eigen zaak te starten, zonder enige opleiding.”

Avontuur

Zijn eerste winkel was een klein pand gelegen aan het Saint-Jacques plein in Luik. Hij was heel gepassioneerd en maakte de gekste creaties. Hij smeet zich volop in het avontuur en niet zonder succes. Hij werd opgemerkt in Luik en mensen spraken over hem. Hij begon zich ook meer en meer de technieken meester te maken. Drie jaar later barstte het kleine winkeltje uit zijn voegen en verhuisde Bernard naar een groter pand op de boulevard Avroy. De winkel groeide pijlsnel en dat tot op de dag van vandaag. In 2014 opende Bernard nog een tweede winkel in het historische hart van Luik, in de St.-Paulstraat. Deze winkel is meer een gezellige, kleine boetiek zoals je die in Parijs of Maastricht kan vinden. Hier moet Bernard het vooral hebben van de passage. De sfeer is er totaal anders en de winkel is volgestouwd met plantjes, bloemen en ook wat decoratie.

Kloppende hart

Het kloppende hart van Ortos – de plek waar alle bestellingen toekomen en verwerkt worden – ligt echter aan de boulevard Avroy. Het is een ruim pand van 160 vierkante meter groot. Achteraan en in de kelder is een groot atelier. De winkel is sober ingericht met donkerbruin geschilderde muren en eenvoudige rekken. Alle aandacht gaat daardoor naar de bloemen die in hun volle glorie staan te pronken, kleur per kleur. De mooie kristallen collectie van Ana Torfs past volledig in deze hedendaagse, strakke winkel.

De sterkte van ‘Ortos’ is de grote keuze aan verse bloemen van hoge kwaliteit. “We kopen maar liefst vijftig verschillende bloemenvariëteiten aan, vier tot vijf keer per week. We hebben het geluk dat de groothandel hier vlakbij is. De kwaliteit primeert. Een goede florist moet kunnen weggooien. Klanten kunnen kiezen voor jouw originaliteit of creativiteit maar als de kwaliteit niet volgt, blijven ze weg.”

Concept

“Mijn concept als florist is dat de bloemen op de eerste plaats moeten komen. De winkel is geen mix van bloemen en decoratie. Ik maak geen composities met andere, niet natuurlijke materialen. Ik hou van pure bloemen. Een lievelingsbloem heb ik niet meteen. Ik denk niet aan één bloem maar aan een bloem die leeft, die beweegt zoals een roos of een tulp. De bloem moet naturel ogen en er moet iets gebeuren. Ik heb het niet zo voor statische bloemen zoals de Gerbera.”

Wat inspireert je? “De bloemen uiteraard zijn een inspiratiebron op zich. Maar daarnaast hou ik van klassieke muziek. Als ik aan het werk ben zet ik altijd klassieke muziek op. De muziek brengt me in een toestand van totale rust en verfijning. Wandelen in de natuur helpt ook. Zo woon ik zelf op de buiten. Ik heb een tuin en dat is mijn grote geluk. Er staan veel rozen in mijn tuin. Maar als ik ga wandelen knip ik slechts twee bloemen af. Een elegante compositie maken met slechts twee bloemen en een blad, vind ik geniaal. In mijn huis heb ik een hele collectie kleine vaasjes waarin ik mijn minicomposities presenteer verspreid over gans de woning. Als je heel de dag omgeven bent door talloze bloemen, is het een luxe om met slechts twee bloemen aan de slag te gaan. Ook de eenvoud vind ik leuk en interessant. Ik ben net terug uit Japan. De Japanners zijn meesters in eenvoud.”

Geschenk

Vanwaar komt de naam ‘Ortos’? “Ortos betekent tuin in het oud Grieks. Ik wou een korte naam die slechts uit twee lettergrepen bestaat. Dat is gemakkelijk aan de telefoon. Bovendien wou ik er mijn eigen naam niet in verwerken en het mocht geen klassieke naam zijn.”

Waarom heb je voor dit beroep gekozen? “Wat me het meeste passioneert, is de vraag van de klant kunnen vertalen in een compositie met bloemen. Ik luister naar hun verhalen en hun emoties. Het technisch aspect is heel belangrijk maar ook het relationele. Na dertig jaar begrijp ik dat de klant nood heeft aan een luisterend oor. Die emoties probeer ik te vertalen naar een bloemstuk. Na al die tijd ben ik nog elke morgen blij dat ik kan gaan werken. Dat is mijn grote geluk. Ik heb mijn passie gevonden. Het is één van de grootste geschenken in mijn leven.”

>>> www.ortos.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: