Opmerkelijk: klooster wordt bloemenzaak

Bloemenzaak De Borght verhuisde vorig jaar – na 25 jaar in de Guldenstraat – naar het hart van Mechelen, vlakbij de Sint-Romboutstoren, naar een voormalig klooster van de Arme Klaren. Hilde De Meyts ontdekte het klooster in de Goswin de Stassartstraat. De plek liet haar niet meer los. Een klooster met een rijke geschiedenis waar honderden jaren vol verhalen verborgen lagen. Ze kwam er tot rust maar kreeg er bakken vol energie en inspiratie van. Hier wou en zou ze ook een stukje geschiedenis schrijven.

De bezielers
Hilde De Meyts is licentiaat in de biologie en in de biomedische wetenschappen. Tijdens haar studies merkte ze reeds dat ze iets anders wou doen. De geur van bloemen was voor haar thuiskomen. Ze hielp een aantal weken mee in een bloemenzaak en het jaar daarop startte ze bloemenzaak De Borght samen met florist Rob Klumpers. “Een bloemenwinkel is meer dan boeketjes maken. Ik zie mezelf niet als een meester bloembinder. Ik word gelukkig van bloemen en mooie dingen. Mensen komen naar hier voor een persoonlijke aanpak. Ik voel dat ik die passie voor schoonheid kan doorgeven”, vertelt Hilde.

Inkom
Na een intense verbouwing, onder leiding van Veerle Van Eycken, biedt het pand plaats aan decoratie- en bloemenzaak De Borght, restaurant Stassart11, de evenementenruimtes Arme Klaren Kapel & Het Schooltje en het studentenhuis Home Astrid.

Het voorste gedeelte van het pand met de inkom dateert uit de 17e eeuw. Het stuk daarachter dateert uit 1844. De Clarissen bouwden toen een nieuwe vleugel en kapel aan het gebouw. De inkom ademt nog steeds de sfeer en rust uit van het voormalige klooster. Het beeld van de Heilige Klara is een verwijzing daarnaar en bewaakt het huis. De mooie keramieken schalen en planten lokken je nieuwsgierig verder naar binnen.

Bloemenruimte
De bloemenruimte en de plek om af te rekenen is in het centrum van het pand voorzien. “Bloemen zijn nog altijd heel belangrijk. Ik zou het moeilijk vinden om enkel decoratie te verkopen. De bloemen geven een bepaalde ‘flow’ aan gans het concept”, vertelt Hilde. Het assortiment snijbloemen is groot en gevarieerd. We zien prachtige rozen in verschillende kleuren uitgestald op sokkels. “Onze dresscode is zwart. We willen onszelf op de achtergrond zetten zodat bloemen, planten en decoratie alle aandacht krijgen”, voegt Hilde eraan toe.

Glazen overkapping
Het monumentale pand is één en al licht en heeft een zalige ommuurde binnentuin. Meer ruimte gaf Hilde en haar team de mogelijkheid om de collecties uit te breiden en hun passie voor interieur te kunnen delen. De binnentuin kreeg een glazen overkapping zodat het licht nog altijd volop naar binnen schijnt. Een stukje buiten wordt nu ook binnen. De ideale thuis voor bloemen, planten, potten, vazen en interieuritems. We zien kolossale goudkleurige potten en vazen, planten met grote generfde bladeren, bijzondere schalen in aardewerk en een opgezette baby struisvogel die er wel heel lief uitziet. In deze heldere schattenkamer ontdek je steeds iets nieuw.

Kloostergangen
In de voormalige kloostergangen klinken niet langer de gebeden van de kloosterzusters. Die zijn intussen vervangen door een warm bad van schoonheid waarin je ondergedompeld wordt. Mooi zijn de presentaties van decoratieve geschenken, potten, terracotta en vazen volgens kleur. De voormalige kloostercellen zijn omgevormd tot sfeervolle kamers. Zo heb je de geurkamer met geurkaarsen van onder meer Onno en Baobab. In een andere kamer staan tafeltjes in versteend hout. Met Kerst wordt een andere kamer omgetoverd tot rode kamer. Elke kamer heeft een ander thema.

Zijderoute
Wat verder valt mijn aandacht op een deuropening waarin een prachtig boeket op een sokkel geplaatst en uitgelicht staat. Wat een blikvanger. Je wordt er zo naar toegezogen. Tijdens de renovatie werd een toegang gemaakt in een voormalige gang die langs het klooster liep. Dit was een aparte doorgang voor de leveranciers van het klooster want de Arme Klaren mochten geen contact hebben met de buitenwereld. Hilde splitste de gang in twee. Het eerste deel noemt ze de zijderoute want hier wordt het assortiment zijdebloemen gepresenteerd. Ik ben er helemaal weg van.

Sharing is caring
Het majestueuze pand nodigt uit om te beleven en te delen, klinkt het. Dat idee vormt de basis voor het restaurant Stassart11 dat deel uitmaakt van het concept. “Ik hou van het sharing principe. Delen met je tafelgenoten en op die manier van heel veel lekkers kunnen proeven, van pure en heerlijke gerechten boordevol smaak.”

De tuin van Stassart11 heeft een verleidelijk zonneterras waar je de tuinplanten en buitenmeubilair kan bewonderen en genieten van de rust die de Mechelse binnenstad te bieden heeft.

Alles wat in de winkel, tuin en restaurant te zien is, is te koop.

Tot slot neemt Hilde me mee naar de Arme Klaren Kapel. Tot nu werd de kapel verhuurd voor evenementen. Hilde wil er een nieuwe en meer serene bestemming aan geven die beter past bij het klooster. Voortaan zullen hier de interieur items gepresenteerd worden in deze stijlvolle kapel. Het authentieke raster – waarachter de zusters de eucharistieviering bijwoonden zonder zelf gezien te worden – blijft behouden en gerenoveerd. De Arme Klaren hebben alvast hun zege gegeven vanachter het raster. Met de nieuwe invulling keert de rust terug in hun kapel.

>>> www.deborght.be
>>> www.stassart11.be

 

Tekst: Ingrid Allaerts
Fotografie: Joris Luyten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: