Op bezoek bij Flor Artes in Antwerpen

De broers Yvan en Sven Roelandts baten samen bloemenzaak Flor Artes uit in Antwerpen. Sinds kort zijn ze verhuisd naar het aanpalende gebouw, een art-decopand van modeontwerpster Chris Janssens. De verhuis naar deze mooie en ruime locatie is een schot in de roos. Het lijkt alsof het voor hen gebouwd is. Meer nog, het voelt alsof het nooit anders is geweest.

Loopbaan

Dit is wat je noemt een bloemenzaak met een grote uitstraling. “Flor Artes is in 1984 gesticht door onze voorgangers”, geeft Yvan Roelandts een woordje geschiedenis mee. “In 1992 ben ik in de zaak gestapt en vijf jaar later is mijn broer erbij gekomen. De oorspronkelijke vennoten zijn na verloop van jaren gestopt, zodat we nu nog met twee over zijn: mijn broer en ik.”

Advertising

Yvan volgde een opleiding aan de tuinbouwschool in Mechelen. Gedurende vakanties en weekends werkte hij als jobstudent in het tuincentrum Van Uytsel in Kontich. “Door toedoen van mijn toenmalige baas ben ik naar Vught gegaan voor de opleiding meester-bloembinder. Daar leerde ik één van de vennoten kennen en zo ben ik hier beland.”

Jongere broer Sven heeft een diploma maatschappelijk assistent. Vanaf zijn 16de werkte hij als student eveneens bij Tuincentrum Van Uytsel. “Op die manier ben ik in de bloemen en planten gerold. Toen ik afstudeerde als maatschappelijk assistent had ik helemaal geen zin om in de sociale sector te beginnen. Ik was nog een opleiding aan de hotelschool begonnen toen één van de vennoten van Flor Artes stopte. Zo ben ik er geleidelijk aan in gerold”, zegt Sven.

Flor Artes Antwerpen flowers brothers bloemenzaak bloemen broers Chris Janssens Mechelsesteenweg Fleur Magazine
Sven & Yvan Roelandts van bloemenzaak Flor Artes

Boetiek

Toen het pand – eigendom van modeontwerpster Chris Janssens – vrijkwam, aarzelden Yvan en Sven geen moment. Flor Artes is onder meer gekend om zijn prachtige etalages. Achter de drie uitstalramen – één kleine en twee grote – staan gigantische goudkleurige potten gevuld met grassen en bloemen. Aan de etalages – zo maakte Flor Artes zijn naam – wordt iedere maand heel veel aandacht besteed. Wat jammer dat het niet lukt om deze instagramwaardige installaties te fotograferen! Ze doen alleszins verlangen naar meer. De lange, ruime gang is mooi uitgelicht en biedt een onderkomen aan tafels gevuld met potjes en planten, grotere planten en boompjes. Er is voor elk budget wel iets te vinden.


Hoge plafonds

Het interieur van de winkel met zijn hoge plafonds, sierlijke kroonlijsten en marmeren schouwmantel met spiegel maakt indruk. De hoge plafonds zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Hier kunnen de broers, meer dan op hun vorige locatie, uitpakken met imposante vazen, potten en grote bonte boeketten. Achteraan – met zicht op de binnentuin – worden de boeketten à la carte gemaakt. Vanachter een valse wand kwam een nis met een schelp tevoorschijn. De schelp werd gerestaureerd en goudkleurig geschilderd. Ervoor staat een gigantische vaas met een al even enorm boeket gemaakt uit kunstbloemen en sierlijke halmen. Heel wat bloemen moesten verlengd worden om tot dit resultaat te komen.


Groene kleur

Opvallend zijn de muren die donkergroen, haast zwart geverfd zijn. Het groen is terug te vinden in de marmeren schouwmantel maar de kleur was vooral geïnspireerd op een grote, groene cactus. De kleurkaart werd erbij gehaald en na lang zoeken werd het deze kleur waartegen de bloemen heel goed tot hun recht komen. De plafonds – op de sierlijsten na – zijn zwart geschilderd. Ingewerkte kamerhoge kasten, een nieuwe toegangsdeur en rekken tot tegen het plafond inclusief laddertje maken de winkel nog functioneler. De kelder is heel praktisch met veel ruimte voor stockage en een eetruimte voor het personeel. Planten worden meteen achteraan geleverd. Verder is er nog een logistieke ruimte – waar alle bestellingen worden klaargezet voor de koerier – en een bureauruimte.

Opnieuw beschikken over veel ruimte was een vereiste voor Yvan en Sven. In hun nieuwe winkelpand wilden ze hierop niet inboeten. De uitstraling die ze erbij krijgen is een echte meerwaarde en voegt een groot stuk beleving toe voor hun klanten.

 


Snijbloemen

Bij Flor Artes kom je voor een kleurrijk boeket, daar zijn ze voor gekend. Het uitgestalde assortiment snijbloemen – hun core business – neemt een volledige, lange wand in beslag. Wat een weelderig tafereel van bloemen in allerlei soorten, vormen en kleuren. Rozen met grote knoppen, bijzondere chrysanten, clematistakken, gekleurd pampagras – de keuze is uitgebreid en divers.

“Het is een voordeel dat mensen kunnen kiezen uit een groot aanbod. Je moet een grote variatie aan bloemen hebben om een mooi, bont boeket te maken. Als er minder keuze is, lukt dat niet,” verklaart Sven.

 


Twee broers

Hoe is het om als twee broers samen te werken, wil ik weten?

(En toen werd het stil)

“We hebben elk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: