Onrust in Ethiopië schaadt bloemenkwekers

Zeker vier bloemenkwekerijen in de omgeving van Bahir Dar in Ethiopië zijn de afgelopen dagen slachtoffer geworden van brandstichting en vernieling. Een vijfde kwekerij is aangevallen, maar heeft zich kunnen verdedigen.  We leven mee met de getroffen kwekers en de vele werknemers van deze bedrijven. Op dit moment wordt in Nederland bekeken hoe de kwekerijen die lid zijn van de coöperatie, kunnen gesteund worden en wat de gevolgen zijn voor de aanvoer van bloemen uit Ethiopië.

De schade bij de kwekerijen is enorm. In verschillende bedrijven is brandgesticht en zijn pomphuizen vernietigd. Daardoor is alleen water beschikbaar via een noodvoorziening of bij regen. De bedrijven worden nu extra beveiligd. Veel kwekerijen zijn lid van de coöperatie Royal FloraHolland en exporteren hun bloemen via Nederland naar andere landen in Europa.

In de omgeving van Bahir Dar zijn al langer spanningen tussen de regering en bevolking. Het is nu voor het eerst dat kwekerijen op deze schaal doelwit worden. De kwekerijen zijn vaak een publiek-private samenwerking en sommige kwekerijen zijn volledig in handen van de Ethiopische overheid.

Bron – Royal FloraHolland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.