OASE in Nazareth, instant lentegevoel

Langs een drukke baan in Nazareth ligt Oase, de bloemenwinkel van Annelies Vermeire. Annelies is nog jong. Ze is pas dertig jaar maar haar winkel – net als zij – staat er. Jong en modern zo ziet het nieuwe, strakke pand eruit na de volledige transformatie. Jong is ook de sfeer die je toelacht wanneer je de winkel binnenstapt en alle frisse lentekleuren jou meteen in de gepaste stemming brengen. Wat moet het moeilijk zijn om hier met lege handen naar buiten te stappen?

De lente is in het land. Witte berkenstammen en vogelkastjes in alle formaten en materialen sieren de etalage van Oase. Binnen is de lente nog meer aanwezig met felle kleuren waar je vrolijk van wordt. Je vindt er accessoires in oranje, fuchsia en roze maar net zo goed in felgroen of in het zogenaamde appelblauwzeegroen of stijlvol petroleumblauw. Kleur is in, vergeet grijs en saai beige.

 

Lees het volledige artikel in het meinummer van Fleurmagazine, in de rubriek Collegiale Groeten! 

Holderdebolder

“Kan ik je helpen?”, vraagt Annelies vriendelijk vanachter haar werktafel achteraan in de winkel. Tien jaar is het intussen geleden dat ze hier aankwam en er een bordje hing: bloemenzaak over te nemen. “Het is allemaal holderdebolder gegaan”, vertelt Annelies. “Mijn ouders zijn altijd zelfstandigen geweest. Ik was pas afgestudeerd als etalagist toen mijn ouders met het idee afkwamen. Er was een kleine bloemenzaak over te nemen en misschien was dit wel iets voor mij. Ik geloof dat ik pas vijf dagen de school had verlaten, toen ik de vraag kreeg. Ik kende helemaal niets van het vak maar de eigenares beloofde om mij alles te leren. Als het na één jaar echt niets voor mij was, kon ik nog altijd stoppen. Ik heb echt alles van haar geleerd en al doende kreeg ik de smaak te pakken. Iedere morgen ging ik haar ophalen en van ’s morgens tot ’s middags leerde ze mij alle technieken. Op school leer je toch ook niet alles wat er in de praktijk op je afkomt”, besluit Annelies.

Gevoel voor kleur en compositie, dat had ze al. De kneepjes van het vak leerde ze al doende. Wat spreekt je aan of wat vind je het leukste aan jouw beroep? “Het constant veranderen van de etalage is heel leuk om te doen. Met wisselende kleuren, want elk seizoen zijn de kleuren weer anders. Het werk is heel divers en elke dag is anders. Ik kies zelf hoe ik mijn dag invul, van het aankopen van de snijbloemen tot het bloemschikken en de opstelling in de winkel. Elk facet van mijn werk doe ik graag. Intussen ken ik de mensen in de buurt. De klanten zijn tevreden en op de duur krijg je een band met iedereen.”

Annelies houdt van strakke bloemstukken maar ook van weelderige, landelijke boeketten. Ze kan zich in elke stijl wel vinden. Haar voorgemaakte boeketten gaan vlotjes over de toonbank want dat hebben de mensen het liefst. De mensen weten wat ze krijgen en hoeveel het hun kost. What you see is what you get. De pioen is haar lievelingsbloem.

Oranje spaarpotten

Oase is heel goed gelegen. Het is de enige bloemenwinkel in Nazareth. Ook geschenkenwinkels zijn er in de buurt niet te bespeuren. De komst van een nieuw winkelcentrum met zes diverse winkels als buur, levert nieuwe klanten op en wat meer leven. Annelies heeft een vrij uitgebreid en verrassend assortiment van accessoires in haar winkel. Spaarpotten in de vorm van kikkers met bloem- of andere motieven en een gouden kroontje op de kop, zijn er in alle formaten en felle kleuren. De stijlvolle geurkaarsen en huisparfums van Izaio doen het ook goed. Met de nieuwe lijn glaswerk van Dutz kan ze verschillende stijlen aan, sommige wat duurder anderen dan weer goedkoper. We zien ook potten van DM Depot en plaids van Simla Home Decoration. Nieuw zijn ook de kwaliteitsvolle kaarsen van het Deense merk Ester & Erik. Annelies gaat altijd op zoek naar nieuwe accessoires om het aanbod in de winkel levendig en origineel te houden. Liefst kiest ze dingen die niet iedereen heeft. Ook voor haar assortiment planten kiest ze enkel exclusieve planten die je niet bij Ikea of een andere groothandel vindt. “Ik let erop dat ik niet dezelfde producten aankoop zodat mensen naar een bloemenwinkel komen omdat ze daar andere dingen kunnen vinden.”

Zwarte accenten

De kleine bloemenwinkel is er niet meer. Sinds 5 december heeft het gebouw plaatsgemaakt voor een nieuw en modern pand. Het strakke bakstenen gebouw met zwart lattenwerk en grote ramen is de nieuwe thuis voor bloemen Oase. Volgende maand verhuist het gezin ook naar het appartement boven de winkel. Daar kijkt Annelies naar uit want dan kan ze werk en privé veel beter combineren.

De zwarte accenten aan de buitengevel lopen door in het interieur in de zwarte profielen rond de ramen en deur en in de zwart metalen rekken en kolommen. Een volle wand is bekleed met zwarte leisteen in een onregelmatige en speelse structuur. Voor die zwarte wand komt het ruime assortiment snijbloemen volledig tot zijn recht. De inrichting en afwerking heeft Annelies samen met haar man volledig zelf bedacht en uitgevoerd. De eenvoudige tafels met zwarte poten in grove houten planken en in verschillende afmetingen kunnen vrij in de ruimte geplaatst worden. Ook de ruimteverdelers in grijs lattenwerk – verwijzend naar het lattenwerk aan de buitengevel – kunnen de ruimte naar wens indelen. Aan de verlichting werd veel belang gehecht. Die moest vooral tijdloos zijn en overal bij passen.

“Ik wou dat de winkel modern was maar ook niet te kil overkwam. Wat ik hier opmerk is dat mensen graag rondwandelen in de winkel. Vroeger was de winkel veel kleiner en kon dat niet. Volgend jaar plannen we de aanleg van een buitenterras met een mooi assortiment potten en planten voor buiten. De potten voor buiten waar ik nu mee werk zijn van Atelier Vierkant. Voorlopig is het aanbod voor buiten nog beperkt maar daar komt dus verandering in.”

One thought on “OASE in Nazareth, instant lentegevoel

 • Vanaf haar eerste dag in de winkel leerde ik haar kennen als een gedreven en heel enthousiaste meid die het beroep heel snel onder de knie wou krijgen.
  Ik mag zeggen dat ik heb geprobeerd haar te helpen om haar cliënteel uit te bouwen met de middelen die ik had.
  Uiteraard kon ze al bogen op het gros van de bestaande kliënten, maar door haar vriendelijkheid én haar service gekoppeld aan de grote kwalteit van haar producten maakt ze van “Oase” dé bloemenzaak van Nazareth en omstreken.
  Toen de kans haar werd geboden om in een nieuwbouw op dezelfde plaats een totaal nieuwe woning én een bloemenzaak op te bouwen, greep ze die met beide handen en vormde ze de bloemenzaak om tot wat ze nu is geworden…..een prachtzaak met hoog kwalitatieve bloemen en planten en een vriendelijke en uitstekende service.
  Doe zo verder Annelies, we houden van jou !

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.