Nora Gharib steelt show als Moeder Maria in bloemenjurk Van Berlo

Als je dacht dat de hemelse bloemenboog van Stefan Van Berlo in de Cooke & Verhulst Show helemáál het einde was, kom je nu misschien bedrogen uit. Wat dan te denken van deze adembenemende floral dress, gedragen door BV-gezicht Nora Gharib?

U kent Nora Gharib misschien als actrice uit de film Patser, als halve finaliste van de zangwedstrijd K2 zoekt K3 of als Suikerspin in The Masked Singer. “De shoot is ontstaan op vraag van Nora en gekoppeld aan een Moederdagcampagne”, reageert Stefan Van Berlo, floral designer uit Zwijndrecht. “Nora woont nu in Burcht een paar straten van mijn deur, al kenden we mekaar vooraf niet persoonlijk. Zij had een artikel over mij gelezen en heeft mij gecontacteerd om samen te werken. Nora is zot van bloemen.”

Advertising
 

Zwarte Madonna

Niet alleen druipt de klasse van de jurk af, de fotoshoot dwingt mensen ook om met open geest naar het tafereel te kijken. “Het idee was om van Nora het symbool der moeders te maken, de Moeder Maria. Daarom kozen we als locatie voor de Paterskerk in Tienen.”

Nora Gharib als Moeder Maria is een statement in Black Lives Matter-tijden.” — Floral designer Stefan Van Berlo

Een gekleurde, andersgelovige Maria te midden van een katholiek decor: het zou vroeger een aanstootgevende clip van Madonna kunnen geweest zijn, en reden voor best wat ophef. Intussen zijn de tijden erg veranderd, al raakt de scène nog steeds een gevoelige snaar. Van Berlo, die de controverse nooit uit de weg gaat, is zich bewust van het sterke signaal dat hij uitstuurt in deze politiek beladen tijd, vol polarisering en de hevige commotie na de moord op George Floyd.

BLM statement

“Ik wou wel een statement maken. Ik denk dat bloemen verbindend kunnen werken en religie-overstijgend zijn. Dus ja, dit project is volgens mij goed in Black Lives Matters-tijden.” Het is tegelijk een mooie boodschap dat alle moeders, ongeacht hun huidskleur of religie, in de bloemetjes verdienen gezet te worden. “In het moslimgeloof hebben ze ook een Moeder Maria,” merkt Stefan op, “alleen draagt die een andere naam.”

Leuk detail: de rol van kindje Jezus wordt vertolkt door Chams, het dochtertje van Nora Gharib.

Bloemen openen zich

De floral dress is een huzarenstukje. De tweevoudig en huidig Belgisch kampioen bloemstyling gebruikte 750 lisianthusbloemen van Van der Lught. Eerst sorteerde hij ze op grootte van knop tot open bloem, waarna ze 1 voor 1 met koudlijm van Oasis vastgehecht werden. Maar liefst 13 uur later was de jurk klaar…

Kanshebber op Europese titel

Van Berlo, die volgend jaar deelneemt aan het EK bloemstyling in Polen, zet zijn reputatie als kanshebber zo nog wat sterker in de verf. De voorbije weken stal hij reeds de show met een floraal kunstwerk in de Handelsbeurs van Antwerpen en – zoals eerder gezegd – met zijn bruidscreaties op Play4.

“Internationaal gezien denk ik niet dat mijn werk de laatste tijd in België voor tv, radio,… een grote impact heeft op een favorietenrol op het EK”, relativeert hijzelf. “En om heel eerlijk te zijn: er zijn al vele EK-favorieten uit andere landen. Die competitie zal een hoog niveau behalen… dat weet je nu al.”

Als ik bloemstylen even populair kan maken als koken, ben ik de gelukkigste mens ter wereld.” — Stefan Van Berlo

Maar de erkenning – in het echte leven en op sociale media – doet veel deugd.

“Dit zorgt voor veel bekendheid op Belgische bodem en eindelijk ook eens buiten de bloemensector”, getuigt Van Berlo. “Dat is eigenlijk best leuk, niet alleen voor mezelf maar voor heel onze sector die steeds binnenshuis werkt. Door de man in de straat worden bloemen gezien als een leuk bijproduct, maar niemand weet wat er in onze sector gebeurt… Mocht ik kunnen bijdragen aan eenzelfde effect zoals met de kookhype, maar dan met bloemen, zou ik de gelukkigste mens ter wereld zijn. Nog gelukkiger dan het EK winnen. Al wil ik daar ook goed scoren, want mijn internationale carrière – waar ik al jaren aan werk – zou ik ook graag terug oppikken na corona.”

Foto’s : © Natan Bylois Photography

Make-up artist : Lima Kas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.